Close sidebar
Close sidebar

Câte mandate are voie un președinte să aibă în România, conform Constituției

Află câte mandate are voie un președinte să aibă în România, conform Constituției!

Andreea Stoica,

Câte mandate are voie un președinte să aibă în România

[Sursa foto: Profimedia]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Constituția României, adoptată în 1991 și revizuită în 2003, stabilește clar câte mandate are voie un președinte să dețină și limitează acest aspect pentru a asigura o alternanță democratică la vârful statului. Rolul președintelui este unul esențial, însă în Contituțua țării există reguli stricte care guvernează durata și numărul mandatelor.

Câte mandate are voie un președinte să aibă

Conform Constituției României, articolul 81, un președinte poate avea cel mult două mandate de câte cinci ani. Aceste mandate pot fi consecutive sau separate, dar, indiferent de circumstanțe, un președinte nu poate deține funcția mai mult de două ori.

Această limitare are rolul de a preveni concentrarea puterii într-o singură persoană și de a proteja echilibrul democratic.

După încheierea celui de-al doilea mandat, conform legii fundamentale, președintele nu mai poate candida pentru o a treia perioadă de cinci ani.

Durata mandatului președintelui este de 5 ani

Conform articolului 83 din Constituția României, mandatul unui președinte este de cinci ani. Această perioadă a fost stabilită prin revizuirea constituțională din 2003, anterior mandatul fiind de patru ani.

Astfel, alegerile prezidențiale au loc la fiecare cinci ani, iar președintele poate fi reales o singură dată pentru un al doilea mandat.

De asemenea, Articolul 83 din Constituţie precizează că prelungirea mandatului de Preşedinte al României poate fi făcută numai prin lege organică şi numai în caz de război sau de catastrofă.

Citește și: VIDEO Pelerinajul politicienilor la Sfânta Parascheva. Candidații la prezidențiale au mers să asculte slujba, să se roage și să ajute pelerinii cu ceai și mâncare

Ce rol și ce atribuții are președintele

Președintele României joacă un rol crucial în sistemul politic și constituțional al țării, însă funcția sa este delimitată de atribuțiile prevăzute de Constituție. Conform articolului 80, președintele este reprezentantul statului român și veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice. El are o poziție de mediator între puterile statului și între stat și societate.

Klaus Iohannis a avut 2 mandate de președinte

[Sursa foto: Profimedia]

Printre atribuțiile principale ale președintelui se numără:

Numirea prim-ministrului: După consultarea partidelor politice din Parlament, președintele desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru.

Citeste si: Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Liam Payne! Ce s-a întâmplat înainte cu doar câteva zile ca artistul să-și piardă viața- kanald.ro

Citeste si: România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră- wowbiz.ro

Citeste si: O profesoară a fost arestată după ce s-a aflat ce i-a făcut unui elev în vacanța de vară- antena3.ro

Promulgarea legilor: Președintele are dreptul de a promulga sau de a retrimite spre reexaminare Parlamentului legile adoptate de acesta.

Reprezentarea statului pe plan internațional: Președintele semnează tratate internaționale și participă la reuniuni internaționale în numele României.

Comandant suprem al forțelor armate: În calitate de comandant suprem, președintele deține controlul asupra armatei și are dreptul de a declara stare de mobilizare, război sau urgență, cu aprobarea Parlamentului.

Dizolvarea Parlamentului: În anumite condiții, președintele poate dizolva Parlamentul și convoca alegeri anticipate.

Citeste si: Oana Roman clarifică situația pensiei alimentare. Cum a obținut vedeta TV banii de la fostul soț. “Am apelat la un executor judecătoresc”- kfetele.ro

Citeste si: Gestul emoționant făcut de Cristina Săvulescu, la doar câteva ore de la înmormântarea soacrei ei, Delia Budeanu- radioimpuls.ro

Citeste si: O profesoară a fost arestată după ce s-a aflat ce i-a făcut unui elev în vacanța de vară- antena3.ro

Citește și: Care este ordinea candidaților la alegerile prezidențiale 2024 pe buletinul de vot din primul tur?

Președintele României deține funcții de reprezentare cât și atribuții executive și legislative limitate, ceea ce înseamnă că guvernarea efectivă a țării este realizată de prim-ministru și guvernul său, în timp ce președintele rămâne o figură de echilibru și reprezentare.

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI