Românii de până la 40 de ani au fost îndemnați de Ministrul Sănătății Alexandru Rafila "să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu''.

Câte pastile de iodură de potasiu poți primi de la farmacie

Când vor fi luate comprimatele? Pastilele nu vor fi administrate preventiv, ci doar în cazul expunerii la iod radioactiv ca urmare a unui incident nuclear, în primele 6 ore după anunțul autorităților, în doză unică.

Cum se administrează pastilele? Acestea pot fi mestecate sau înghițite de către adulți. Copiilor le este recomandă administrarea după dizolvarea în apă, lapte, sucuri naturale sau ceai. Femeile gravide, femeile care alăptează, nou-născuţii, sugarii şi copiii trebuie trataţi primii.

Citeste si: VIDEO- Ministrul Rafila, mesaj important pentru români: "Îi îndemn pe românii de până la 40 de ani să ridice cât mai repede pastilele de iodură de potasiu"

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Doctorii au descoperit un bărbat cu trei penisuri. Este primul caz de acest fel din lume care a putut fi studiat- antena3.ro

Citeste si: Arma teribilă testată cu succes de Franța. Va avea misiunea de a-i elimina pe luptătorii lui Putin aflați în Ucraina- wowbiz.ro

Ce cantitate trebuie luată? Peste 12 ani: 2 comprimate (echivalent cu 100 mg iod); copii cu vârsta între 3-12 ani: 1 comprimat (echivalent cu 50 mg iod); copii cu vârsta între 1 lună- 3 ani:

jumătate de comprimat (echivalent cu 25 mg iod); nou-născuţi (cu vârsta până la o lună): un sfert de comprimat (echivalent cu 12,5 mg iod).

Ce trebuie să faci pentru a intra în posesia tabletelor

Iodura de potasiu de 65 de miligrame se eliberează gratuit de către 2.500 de farmacii din România, numai în baza prescripției medicale, eliberate de medicul de familie.

La finalul lunii iunie, Ministerul Sănătăţii a emis un Ordin prin care s-a stabilit ca o parte din populația țării noastre să primească gratuit pastile de iodură de potasiu

, ce vor putea fi utilizate în cazul apariției unor accidente nucleare și a unui nivel mare de radiații, pentru a preveni absorbţia de iod radioactiv în organism, dar  doar la indicațiile autorităților.

Medicul de familie, începând cu prima consultație acordată, inclusiv pentru consultațiile programate, eliberează, ca măsură strict preventivă, prescripția medicală pentru ridicarea din farmacia comunitară a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate pentru pacient, dacă acesta este eligibil”, se precizează în Ordinul nr. 1.648 din 21 iunie 2022.

Doze recomandate și mod de administrare, numai după anunţul autorităţilor

Comprimatul cu iodură de potasiu 65 mg se administrează pe cale orală și poate fi mestecat sau înghițit. Pentru administrare la copii cu vârsta sub 6 ani, doza poate fi zdrobită și amestecată cu lapte, suc de fructe, miere sau iaurt.

Citeste si: Statul român oferă suma de 700 de lei pentru femei! Care sunt criteriile necesare?- kfetele.ro

Citeste si: Bianca Drăgușanu, reacție după ce a fost acuzată că a circulat pe contrasens. Imaginile au devenit virale- radioimpuls.ro

Citeste si: După două ierni călduroase, Europa trebuie să se pregătească pentru temperaturi scăzute. Cum ar putea La Nina să crească prețurile- antena3.ro

Citeste si: Pastilele de iod vor fi distribuite, în cele din urmă, prin farmacii. Iodul va fi eliberat doar cu rețetă de la medicul de familie

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si