In articol:
- Câte paturi de arși există în spitalele din România
- Cu cât a crescut numărul de paturi pentru arși, după Colectiv
Paturi de arși România 2022. La șapte ani de la tragedia care a avut loc la Colectiv, România nu poate spune că stă foarte bine când vine vorba despre centre de arși sau centre de recuperare medicală în cazul unor pacienți care au suferit arsuri.
Câte paturi de arși există în spitalele din România
Tragedia de la Colectiv s-a soldat cu 65 de morți și aproximativ 150 de persoane rănite, care au rămas mutilate pe viață. În urmă cu șapte ani, cei care se aflau în clubul Colectiv și au fost duși la spitalele din România s-au stins din viață din cauza lipsei de condiții pentru tratarea unor pacienți cu arsuri grave.
În decembrie 2020, România a introdus în lege un aspect care prevede ca pacienții cu arsuri foarte grave să fie transferați pentru tratament în străinătate, ținând cont de niște criterii clare.
Elenei Copaciu, medic ATI, care a contribuit la tratarea pacienților de la Colectiv este de părere că nu există mai mult de 22 de paturi pentru arși la nivelul întregii țări.
Citeste si: Incendiu de peste un milion de euro
„Nu cred că sunt mai mult de 22.
România ocupă primul loc din clasamentul european când vine vorba la numărul de persoane arse dintr-un an. Cifra este undeva între 600 și 800 de pacienți arși pe an.
Cazul de la Colectiv a fost momentul de conștientizare a acestei probleme, căci acest lucru s-a petrecut dintotdeauna. Tragedia de la Colectiv a atras atenția asupra condițiilor care lipsesc în spitalele din România pentru a trata astfel de bolnavi, totul sfârșindu-se cu pierderea de vieți.
Cu cât a crescut numărul de paturi pentru arși, după Colectiv
La șapte ani după tragedia care a îngrozit o țară întreagă, România nu deține nici acum un centru specializat pentru tratarea pacienților arși.
Centrele pentru arși ar reprezenta singura soluție ca pacienții cu astfel de probleme să poată fi tratați în condiții de maximă siguranță.
Citeste si: Incendiu la fostul hotel Persepolis, transformat în bloc de locuințe. Focul s-a extins și la alt bloc UPDATE
În România ar urma să fie construite astfel de centre în București, Timișoara și Târgu Mureș, dar autoritățile au prelungit termenul până la sfârșitul anului 2025. Inițial, aceste unități pentru arși ar fi trebuit să fie pregătite până pe 18 mai 2022.
Iată numărul de paturi autorizate de Ministerul Sănătății în unitățile specializate pentru tratarea pacienților cu arsuri severe:
- 5 locuri- Unitatea de Arși, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu" Timișoara;
- 5 locuri- Unitatea de Arși, Spitalul Clinic Județean de Urgență "Sf. Spiridon" Iași;
- 6 locuri- Unitatea de Arși, Spitalul Clinic de Urgență București (Floreasca);
- 5 locuri- Unitatea de Arși, Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri, București- Spital monodisciplinar, (chirurgie plastică și ATI), care nu poate primi mari arși politraumatizați;
- 3 locuri- Unitatea de Arși, Spitalul Clinic de Urgență "Bagdasar-Arseni", București;
- 2 locuri- Unitatea de Arși, Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, desființate urmare a unor lucrări de renovare, aflate în acest moment în reorganizare și reconformare la standarde în urma controlului efectuat de Inspecția Sanitară de Stat;
- 10 locuri- Unitatea de Arși, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu";
- 3 locuri- Unitatea de Arși, Spitalul de Urgenţă pentru Copii "Sf. Maria" Iași.
- Pe lângă cele 26 de paturi destinate tratamentului pacienților critici cu arsuri severe, există și un număr de aproximativ 300 paturi de arși în spitalele județene și municipale din întreaga țară. Aceste paturi sunt dedicate îngrijirii pacienților cu arsură de severitate mică spre medie și necesită îmbunătățiri, potrivit HotNews.ro.