In articol:
După exploziile de la Crevedia, incapacitatea României de a-și trata pacienții arși a ieșit, din nou, la suprafață. Câte paturi există în România, în 2023, pentru tratarea corespunzătoare a pacienților cu arsuri? Este întrebarea la care toată lumea așteaptă răspuns, deși, în urma tragediei de la Colectiv, românilor li s-a promis că vor fi construite centre spitalicești pentru pacienții cu arsuri.
Câte paturi există în România pentru tratarea pacienților arși în 2023?
Potrivit Ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, în România există 34 de paturi pentru Mari arși, dintre care 24 sunt pentru adulți, iar 20 sunt pentru copii.
"Într-o situaţie de criză sigur că trebuie să acţionezi, să ai astfel de paturi.
În urma declarațiilor făcute, se pare că în România există proiecte pentru obținerea și punerea la dispoziție către pacienți, a încă 20 de paturi pentru arși. Aceste paturi au fost promise încă de acum mai bine 8 ani, când s-a petrecut tragedia de la Colectiv.
"Lumea crede că e vorba doar de nişte paturi fizice pe care le cumperi sau nu le cumperi. Nu e vorba de paturi, e vorba de un întreg sistem şi de o îngrijire de înaltă calificare, or oameni aceştia care sunt înalt calificaţi nu pot aştepta să aibă pacient, trebuie să lucreze, ei lucrează în secţiile de chirurgie plastică şi am o foarte bună colaborare cu Comisia de chirurgie plastică.
Sunt proiecte care existau de foarte mulţi ani, le-am găsit blocate la Ministerul Sănătăţii. Marii deontologi care ne pigmentează viaţa de zi cu zi, când au fost la Ministerul Sănătăţii, nu au făcut absolut nimic pentru aceste proiecte. Mi se pare lipsă de moralitate continuată. Trebuie să înţelegem că lucrurile acestea nu pot fi folosite ca şi trambulină politică, dimpotrivă, cred că trebuie solidaritate şi competenţă. Se contruiesc aceste centre, avem doi ani în faţă în care le vom construi şi pacienţii din România vor avea 20 de paturi suplimentare pentru Marii Arşi", a continuat Alexandru Rafila, potrivit declarației făcute în cadrul unei emisiuni la Medika TV.
Citeste si: Daciana Sârbu, prima reacție după ce s-a aflat că a divorțat de Victor Ponta: „Mintea mea e...”- wowbiz.ro
Crevedia este noul Colectiv
Exploziile de la Crevedia sunt considerate noul Colectiv. Frustrarea părinților și familiilor care și-au pierdut persoanele dragi în tragedia de la Colectiv se resimte acum, în familiile afectate de explozia de la Crevedia. În niciunul dintre cazuri, România nu a fost pregătită să îți trateze pacienții arși.
În urmă cu aproape 8 ani, după Colectiv, au fost promise spitale pentru tratarea arșilor. Astăzi, situația este tot îngrijorătoare. În România există doar 34 de paturi pentru arși, iar promisiunile au fost uitate.
Eugen Iancu, tatăl unui copil care și-a pierdut viața în Colectiv, a postat pe Facebook despre promisiunea statului de a realiza spitale pentru arși, promisiune care a fost uitată.
"Din 2014 au fost și încă sunt la dispoziția statului Român, 250 milioane dolari dați de Banca Mondială. Inițial era vorba despre construirea a 5 centre de arși la Iași, Tg. Mureș, Timișoara si București. În București proiectul inițial era să se construiască un centru pentru copii la Grigore Alexandrescu și unul de adulți, la Bagdasar Arsenie. Astăzi au rămas pe hârtie doar 3: Tg. Mureș, Timișoara, București- Grigore Alexandrescu.
Dacă se va începe construcția vreunui spital sau nu Dumnezeu știe. Ministrul sănătății ne spune povești învățate în școlile de vară ale partidului. Sunt întrebat dacă am discutat cu ministrul despre asta. Nu, ministrul este reprezentantul mult prea orgolios al unui sistem sanitar falimentar, nu are timp de pierdut cu oameni pe care ar trebui să aibe curajul să îi privească în ochi", a scris, pe Facebook, Eugen Iancu.