Câte persoane pot veni la masa de Crăciun. Cum poți organiza o reuniune de familie la tine acasă în contextul pandemiei de COVID-19
CNSU a stabilit, marți seară, prelungirea stării de alertă, dar și măsurile de relaxare pentru periaoda Sărbătorilor de Iarnă. Află câte persoane pot să particpe la masa de Crăciun!
Author: Alina Raducu miercuri 08 decembrie 2021 , 15:44
Raed Arafat a trasmis, marţi seară, că propunerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nu prevede o limită orară pentru activitatea agenţilor economici în noaptea de Crăciun şi în cea de Anul Nou.
De asemenea, în şedinţa CNSU s-a propus ca în restaurante locurile să fie ocupate la o capacitate de 50%, fiind permisă prezenţa doar pentru cei vaccinaţi, trecuţi prin boală sau testaţi.
“Pentru nopţile de Crăciun şi Anul Nou- noaptea de 24 spre 25 şi 31 spre 1- nu vor fi restricţii referitoare la ora până la care vor fi deschise restaurantele sau vor funcţiona operatorii economici.
Deci pot fi pe toată durata nopţii, dar cu limită de 50% la locurile care pot fi ocupate şi cu prezentarea certificatului de vaccinat, trecut prin boală sau testat. Totodată, la unităţile de cazare unde nu există limită la capacitate, până acum erau permise doar persoanele vaccinate sau trecute prin boală, acum se introduc şi persoanele testate”, a precizat Arafat, la Palatul Victoria.
Astfel, în cazul evenimentelor în aer liber, secretarul de stat în MAI a precizat că organizatorii vor trebui să se asigure că sunt respectate măsurile de sănătate publică.
“Se permite să fie activităţi specifice nopţii de An Nou, dar organizatorii au responsabilitatea să se asigure că se respectă măsurile de sănătate publică: masca şi alte măsuri de sănătate publică.
Nu există acolo impus un număr maxim.(...) La restaurant nu avem cum să purtăm mască. Asta se ştie foarte bine. Capacitatea va fi de 50% maxim, dar cu certificat de vaccinat, trecut prin boală sau testat”, a declarat șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
Însă, în ceea ce privește petrecerile private, precum nunţile sau botezurile, Raed Arafat a spus că se menţin restricţiile existente.
Șeful DSU a mai adăugat că aceste modificări au fost propuse de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă în vederea aprobării prin hotărâre de guvern.
“Bineînţeles, în hotărârea de guvern de mâine pot surveni modificări, în timpul discuţiilor din cadrul şedinţei de guvern”,
a mai afirmat Arafat.
În urmă cu un an, Raed Arafat declara că, autoritățile nu pot impune un număr maxim de persoane care să participe la petrecerile de Crăciun și de Revelion care au loc în casele românilor, dar recomanda ca la aceastea să participe doar cei apropiați, din rândul familiei.
”Nu este vorba de număr maxim, aici nu s-a pus număr maxim.
Mai ales în casa omului nu poți să pui numărul maxim care este. Ce este recomandabil este ca lumea să rămână în rândul familiei, imediat apropiate. Adică cei cu care oricum te întâlnești în fiecare zi, fără să porți mască, fără să te distanțezi. Adică cei apropiați, cu care stai cu ei. Asta e recomandarea, dacă vrem să evităm orice problemă. În rest, dacă vrei să vină și alți prieteni la tine trebuie să măcar să respecți regulile, în sensul în care să fie distanțare, să fie lumea distanțată, care e greu în casă, știm foarte bine”,
afirma Arafat, într-un interviu pentru un post TV.
Mesajul autoritatilor in contextul valului 4 a pandemiei de COVID-19
Totodată, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a transmis că, vor fi eliminate: interdicţa de circulaţie pe timpul nopţii, purtarea măştii în spaţiile deschise, cu unele excepţii, iar accesul în mall-uri şi magazinele mari va fi permis şi persoanelor testate, nu doar celor vaccinate sau trecute prin boală.
- Eliminarea interdicţiilor de circulaţie a persoanelor;
- Creşterea intervalului orar în care este permisă desfăşurarea activităţilor cu publicul pentru toţi operatorii economici, inclusiv pentru competiţiile sportive şi activităţile cultural artistice între 05:00 -22:00;
- Eliminarea obligativităţii purtării măştii de protecţie pentru toate spaţiile publice deschise neaglomerate;
- Eliminarea restricţiilor referitoare la programul operatorilor economici de tipul restaurantelor şi cafenelelor în perioadele 24.12.2021-25.12.2021 şi 31.12.2021 – 01.01.2022;
- Permiterea accesului în cadrul operatorilor care comercializează produse nealimentare, centrelor şi parcurilor comerciale, şi pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;
- Permiterea cazării în structurile de primire turistice şi pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;
- Permiterea accesului tuturor persoanelor în cadrul spaţiilor de comercializare a produselor nealimentare, cu suprafaţa mai mică sau egală de 200 mp, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp/persoană.
Așadar, Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de miercuri, proiectul de hotărâre privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 9 decembrie, dar şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia în contextul pandemiei de COVID-19.