Close sidebar
Close sidebar

Cate stele are Nicolae Ciuca. Propunerea pentru fotoliul de prim-ministru este general in rezerva

Noua propunere a PNL pentru funcţia de premier este Nicolae Ciucă, ministru demis al Apărării.

Catalina Popa,

Nicolae Ciuca general in rezerva


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Nicolae Ciuca este fostul Ministru al Apararii in guvernele Orban si Cîtu

Nicolae Ciucă este un liberal de dată recentă, s-a înscris în PNL în octombrie 2020, și a mai fost ministru al Apărării și în guvernul Orban.

Odată cu nominalizarea pentru portofoliul Apărării, în 2019, Nicolae Ciucă a anunțat că va trece în rezervă pentru a respecta standardele NATO care cer ca Ministerul Apărării să fie condus de un civil.

Generalul Ciucă a condus, din ianuarie 2015 până în octombrie 2019, Statul Major General, iar anterior a fost locțiitorul șefului Statului Major, generalul de aviație Ștefan Dănilă.

Prelungirea mandatului în 2019 a generat un conflict între președintele Iohannis, premierul Viorica Dăncilă și fostul ministru al Apărării, Gabriel Leș, pentru că PSD s-a opus prelungirii mandatului și a cerut numirea generalului Dumitru Scarlat.

În aprilie 2019, instanța supremă a respins definitiv contestația Ministerului Apărării Naționale la decretul prin care președintele Klaus Iohannis îi prelungea mandatul generalului Nicolae Ciucă la șefia Statului Major al Armatei.

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Înainte de perioada petrecută la conducerea Statului Major al Armatei, a fost șef al Statului Major al Forțelor Terestre, iar între anii 2001 și 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (Scorpionii Roșii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003), și Antica Babilonia, Irak (2004).

Nicolae Ciucă este un susținător convins al alianței NATO, el participând la conflictul din Irak alături de soldații americani.

Și-a câștigat gradele în teatrele de operațiuni, fiind unul dintre puținii generali români care au condus personal o misiune de luptă (14-15 mai 2004, lupta pentru podul peste Eufrat în Irak).

Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele românești au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima bătălie la care soldații români au fost combatanți activi după al Doilea Război Mondial.

Nicolae Ciucă a absolvit mai multe cursuri militare în SUA. A primit numeroase distincții și decorații, printre care Ordinul "Virtutea Militară" în grad de Cavaler, Ordinul național "Pentru Merit" în grad de Ofițer sau Medalia Națiunilor Unite.

Nicolae Ciuca general in rezerva


Generalul Nicolae Ciuca a trecut in rezerva pentru a putea conduce Ministerul Apararii Nationale

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 28 octombrie a.c., decretul privind trecerea în rezervă a domnului general- cu patru stele Ciucă Nicolae-Ionel din Ministerul Apărării Naţionale”, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Nominalizarea unui militar la Ministerul Apărării, în persoana lui Nicolae Ciucă, a fost criticată, însă Ciucă a anunţat încă de vineri că va solicita trecerea în rezervă pentru a putea prelua portofoliul ministerial.

De marţi, încep audierile membrilor Guvernului Orban în comisiile parlamentare de specialitate, în 4 noiembrie fiind programat votul de învestitură în plenul Camerelor reunite.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani și-a pierdut viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Ciucă, cu mandatul pe masă

Citeste si: Premierul desemnat Nicolae Ciucă, noi negocieri pentru formarea Guvernului minoritar. Ce a stabilit cu Marcel Ciolacu, șeful PSD


Nicolae Ciuca are patru stele pe epoletii uniformei de general

Nicolae Ciuca. Distincţii şi decoraţii

Pentru rezultatele obţinute de-a lungul carierei a fost distins cu mai multe distincţii şi decoraţii

Ordinul "Virtutea Militară" în grad de Cavaler,
Ordinul "Virtutea Militară" în grad de Ofiţer,
Ordinul Naţional "Pentru Merit" în Grad de Ofiţer,
Ordinul Naţional "Pentru Merit" în Grad de Cavaler,
Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Comandor,
Semnul Onorific în Serviciul Patriei pentru 15, 20 şi 25 de ani de activitate,
Medalia ONU,
Emblema Onoarea Armatei României,
Emblema de Onoare a Statului Major General,
Emblema de Onoare a Forţelor Terestre,
Emblema de Onoare a Forţelor Aeriene,
Emblema de Onoare a Forţelor Navale,
Emblema de Onoare a Informaţiilor Militare,
Emblema de Onoare a Comunicaţiilor şi Informaticii,
Emblema de Onoare a Logisticii,
Emblema de Onoare a Medicinei Militare,
Ordinul Naţional de Merit al Republicii Franceze, în grad de Comandor,
Emblema de merit "În Serviciul Armatei României" cls. a III-a,
Emblema de merit "În Slujba Păcii" cls. a III-a,
Emblema de merit "Ştiinţa Militară" cls. I-a,
Titlul onorific de "Militar Veteran" pentru militari
Medalia de Onoare a Forţelor pentru Operaţii Speciale ale Statelor Unite ale Americii.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI