Câte zile libere sunt de Rusalii 2022? Mulți români au decis să plece în vacanță
Rusaliile reprezintă una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox. Zilele de Rusalii fac parte din cadul celor 15 zile de libere legale și din acest motiv mulți români au ales să plece în vacanță.
Zile libere Rusalii 2022. Sărbătoarea Rusaliilor nu are o dată fixă în care este sărbătorită. Aceasta este calculată în funcție de data în care este Duminica Paștelui. Prima zi de Rusalii pică Duminica, la 50 de zile de la sărbătoarea Învierii Domnului.
Din anul 2010, prima și a doua zi de Rusalii sunt zile libere prin lege.
Câte zile libere au românii de Rusalii?
În religia ortodoxă sărbătoarea Rusaliilor este ziua în care Duhul Sfânt îi înalță pe Apostolii lui Dumnezeu și le dăruiește acestora harul de a împrăștia învățăturile divine prin toată lumea.
Rusaliile nu au o dată fixă în care sunt sărbătorite, ci au o strânsă legătura cu Paștele. Rusaliile au loc la 50 de zile după Duminica Paștelui.
În 2022, Rusaliile se sărbătoresc pe 12 și 13 iunie.
Prima zi de Rusalii pică duminica când majoritatea românilor nu lucrează, urmând ca acești să fie liberi luni, pe 13 iunie.
Ziua sărbătoririi Rusaliilor este în strânsă legătură cu ziua din an în care pică Învierea Domnului, astfel calculându-se la un interval de 50 de zile între acestea. Iată
când s-au sărbătorit Rusaliile în trecut și care sunt zilele în care se vor servi acestea în următorii ani:
2023 – 4 și 5 iunie (Duminica de Paște se va sărbători pe 16 aprilie);
2024 – 23 și 24 iunie (Duminica de Paște se va sărbători pe 5 mai);
2025 – 8 și 9 iunie (Duminica de Paște se va sărbători pe 20 aprilie)
Minivacanța de Rusalii
Iată câteva idei unde puteți să petreceți zilele libere de Rusalii:
În satul Hodac, tradițiile se păstrează cu constinciozitate, unul dintre obiceiurile preferate fiind “udatul tinerelor neveste”. Tinerele proaspăt căsătorite dansează cu alți bărbați decât soții lor, aceștia din urmă negociind pentru recâștigarea iubitelor. Un alt obicei consfințit prin trecerea anilor îl reprezintă dansul ielelor, superstițioșii punând pe seama acestora puteri supranaturale și malefice.
De asemenea, satul Hodac găzduiește Muzeul Etnografic “Anton Badea”, care merită vizitat pentru a face cunoștință cu istoria și personalitatea istorică a locului.
Nu rata bunătățile preparate de gospodinele zonei, precum ciorbele, mâncarea de fasole sau ghiveciul de legume.
Datorită potențialului balnear al zonei, Sovata reprezintă opțiunea perfectă dacă îți dorești să te relaxezi și să îți reîncarci bateriile.
Cele mai multe variante de cazare oferă servicii de wellness care includ piscină, saună, tratamente sau servicii de masaj.
Dacă ajungi în zona, vizitează renumitele lacuri ale zonei, populare datorită proprietăților terapeutice, precum: Lacul Ursu, Lacul Negru, Lacul Aluniș sau Lacul Mierlei. Din Corund, situat la 18. Km de Sovata, poți achiziționa minunate obiecte din ceramică, produse chiar în gospodăriile localnicilor, care arată că niște mici ateliere.
Poiana Brasov
Poiana Brașov este încântătoare indiferent de anotimp, fiind extrem de generoasă în privința posibilităților de agrement.
Dacă în sezonul rece, își câștigă vizitatorii prin intermediul celor mai moderne părții de schii, odată cu primăvara, se deschid porțile centrelor de echitație, a parcurilor de aventură și a celor de distracții.
Mai mult, împrejurimile sunt la fel de bogate în obiective turistice, incluzând Castelul Bran, biserica din Prejmer, precum și monumentele istorice și culturale ale Brașovului. Fă-ți timp să deguști bucățele zonei, o adevărată bucurie pentru papilele gustative – ciorbă de rubarbă, ciorbă de pui cu tarhon sau tocăniță de porc.
Magura
Aflat la aproximativ 30 de km de Brașov, satul Măgura este supranumit “Raiul din Munții Piatră Craiului”. Aerul tare, întinderile nesfârșite de verde, dealurile intesate cu turme de oi și liniștea neîntreruptă decât de clinchetul tălăngilor și trilul păsărilor te vor face să te îndrăgostești iremediabil de acest colț pitoresc al României.
Fie că încălecați bicicletele și porniți la cutreierat împrejurimile, fie că porniți la pas într-o drumeție, peisajele naturale va vor încânta, la fel și ospitalitatea localnicilor. Ca obiective turistice, recomandăm: Mănăstirea Sfânta Treime, culoarul Bran-Rucăr, Vârful Măgura Mică și Peștera Liliecilor din satul Peștera.