Close sidebar
Close sidebar

Catedrala Mântuirii Neamului va fi sfinţită de Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului pentru a marca Centenarul Patriarhiei Române

Catedrala Națională va fi sfințită de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului și de Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române pentru a marca Centenarul Patriarhiei Române.

Sorin Negru,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului și de Patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Române.

Evenimentul are loc pentru a marca Centenarul Patriarhiei Române.

În 2025 se împlinesc 140 de ani de când Bisericii Ortodoxe Române i-a fost recunoscut statutul de Biserică Autocefală și 100 de ani de când a fost ridicată la rangul de Patriarhie.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului a declarat: "Iubim Biserica fiică a României și așteptăm cu nerăbdare să participăm la sărbătorile oficiale de la București, de anul viitor, dedicate centenarului ridicării la demnitatea patriarhală a Bisericii autocefale din România, de către Patriarhia Ecumenică”.

Citeste si: Azi începe livrarea pensiilor pe card, pentru luna ianuarie. Ce trebuie să știe pensionarii- kanald.ro

Citeste si: Noi vouchere de la stat pentru românii cu pensii sub 3.000 de lei. Câți bani ar putea primi?- wowbiz.ro

Citeste si: Descoperire arheologică rară: Cercetătorii spun că au găsit Mahanaim, locul biblic vizitat de Regele David acum 2.700 de ani- antena3.ro

Într-un mesaj transmis după sfințirea altarului Catedralei Naționale, Patriarhul Daniel a amintit că proiectul acesteia a fost inițiat de Regele Carol I după dobândirea Independenței României.

Mihai Eminescu și Ioan Slavici au fost primii intelectuali care au susținut ideea construirii în București a „Catedralei Mântuirii Neamului”, ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru independența națiunii, mai preciza atunci Preafericirea Sa.

Lucrările la Catedrala Națională, aproape finalizate

Astfel, înțelegem că prima titulatură sub care este cunoscut acest sfânt lăcaș – „Catedrala Mântuirii Neamului” – reprezintă mai degrabă un simbol identitar decât unul teologic propriu-zis.

După sfințirea din acest an, Catedrala Națională va rămâne deschisă pentru slujirea liturgică și participarea credincioșilor.

„Va fi permanent deschisă închinătorilor și va avea un program liturgic deosebit, inclusiv la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, de luni, 27 octombrie 2025”, a confirmat Părintele Ionuț Corduneanu, Vicar Administrativ Patriarhal, pentru Trinitas TV.

Lucrările de construcție sunt aproape finalizate, anul acesta urmând să fie instalată crucea pe turla mare, să fie terminate instalațiile interioare, montarea vitraliilor exterioare și structura de rezistență a porticurilor de la intrarea principală.

Lucrările de pictură continuă și ele, sub supravegherea atentă a Părintelui Patriarh Daniel, urmând un plan iconografic care respectă tradiția bizantină și se desfășoară pe o suprafață totală de 25.000 de metri pătrați.

Catapeteasma pictată în mozaic, de peste 400 de metri pătrați, este cea mai mare de acest fel din lumea ortodoxă.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI