Ministrul Sănătății a anunțat astăzi printr-o conferință de presă oprirea temporară a unor medicamente, printre care antibioticele pentru copii și oncologicele.

Declarațiile lui Rafila

„Examinăm posibilitatea restricţionării temporare la export pentru anumite categorii de medicamente, împreună cu Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale, mai ales antibiotice pentru copii şi alte tipuri de medicamente, inclusiv oncologice”, sunt informațiile transmise de Ministrul Sănătății.

În același timp, Ministerul Sănătății va stabili o metodologie de stabilire a prețurilor, alături de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. 

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de aur. Proprietarul nu știa ce comoară are în casă- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citește și: VIDEO- Virozele, tot mai întâlnite la cei mici. Numărul copiilor din spitale a crescut cu 40%

Răspunsul Ministrului Sănătății la această situație

Alexandru Rafila a explicat că această problemă este la nivel global și că unele dintre motive sunt consumul în masă de medicamente și chiar inflația: „„Este o problemă globală. Nu doar România este afectată.

În acest an avem o recrudescenţă a virozelor respiratorii. Sunt numeroase viroze respiratorii. Există- datorită creşterii consumului de medicamente- anumite probleme. Mai mult, există şi o presiune asupra producţiei din cauza inflaţiei, a costurilor cu materiile prime la nivel global”.

Citește și: Val de viroze- dorm și câte doi copii în pat

Criza medicamentelor antipiretice pentru copii- explicații și recomandări pentru părinți de la PRIMER

Discontinuitățile semnalate de părinti cu privire la aprovizionarea cu soluțiile pediatrice de ibuprofen și paracetamol au cauze legate de deficiențe de disponibilitate la nivel mondial a materiilor prime (substanța activă, excipienți) și materialelor (recipiente, mensuri, lingurițe etc.) utilizate în fabricație, informează PRIMER.

În următoarele luni vor fi livrate lunar circa 200 de mii de flacoane pediatrice de ibuprofen și paracetamol pe lună, atât fabricate în România, cât și de la export, așadar problema își va găsi rezolvare la începutul anului 2023.

Facem un apel respectuos la părinți să nu facă stocuri din aceste produse întrucât situația de criză riscă să se agraveze, precizează PRIMER. În plus, aceste produse au un timp de valabilitate limitat, de obicei 2 ani, iar după deschidere pot fi utilizate în siguranță timp de maximum 1-2 luni.

Citește și: Cum evităm virozele din sezonul rece: „Aceste medicamente au mai puține reacții adverse”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si