Consiliul Uniunii Europene este un organism parte a legislativului Uniunii Europene, reprezentând guvernele statelor membre. Celălalt organism este Parlamentul European. Consiliul este compus în diferite componențe din 28 de miniștri naționali (unul din fiecare stat). Componența exactă depinde de domeniile în discuție, de exemplu, atunci când se discută politici referitoare la agricultură, Consiliul este format din cei 28 de miniștri care au în portofoliu și domeniul agriculturii.

Citeste si: Accident dramatic pentru soția lui Rareș Bogdan! Florina  a trecut prin momente cumplite: „Urlam de durere!” FOTO

Președinția Consiliului este rotativă între toate statele membre, iar mandatul fiecărei președinții durează 6 luni, mandat care este deținut de ministerul relevant pentru fiecare întâlnire în parte. Consiliul Uniunii Europene își are ca prim loc de întâlnire sediul de la Bruxelles, iar ca al doilea loc, Strasbourg.

Împreună cu Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene este un organism parte a legislativului Uniunii 

Europarlamentarii primesc cu toții același salariu, de aproximativ 8.700 de euro, din care se scad apoi taxele plătite către UE și contribuțiile. Astfel, salariul net al unui europarlamentar este de 6.824,85 de euro. Pe lângă asta, majoritatea statelor membre UE își obligă europarlamentarii să plătească taxe și în țară, astfel că salariul pe care îl ia în mână un europarlamentar variază în funcție de legislația privind taxele din țara sa de origine.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

Salariul unui europarlamentar este calculat ca reprezentând 38,5% din salariul de bază al unui judecător de la Curtea Europeană de Justiție, deci europarlamentarii nu au control asupra sumei pe care o primesc lunar pentru această funcție. Pe lângă salariu, un europarlamentar mai primește și alte sume de bani pentru activitatea sa. Acestea sunt grupate în: cheltuieli pentru deplasări, diurna zilnică (320 euro) și costuri cazare (maximum 4513 euro pe lună). 

UE
Angajații Uniunii Europene au salarii consistente

Vârsta la care europarlamentarii se pot pensiona este 63 de ani, iar o p ensie de europarlamentar reprezintă echivalentul a 3,5% din salariul pentru un an de mandat în PE, dar nu mai mult de 70% în total.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si