Cati bani cheltuie romanii pe luna pentru mancarea din pauza de masa. Iata care sunt alternativele mai economice
Ati calculat vreodata cat de mult cheltuiti in fiecare luna pentru mancarea din pauza de masa? In conditiile in care, oricum, bugetul romanilor se duce mai ales pe alimente si bautura, este evident ca trebuie sa cautam solutii pentru a face economii. Facem un experiment simplu, dar cu rezultate surprinzatoare. Totul in rubrica stirilor Kanal D "Cat te costa?"!
"Constientizarea e primul pas pentru rezolvarea unei probleme. Asadar, inainte de a face economii, trebuie sa vedem exect unde se duc banii nostri. Si apoi ne dam seama cum ii putem… salva!"
VALOAREA ZILEI: 440 DE LEI PE LUNA
Masa de pranz in oras reprezinta o cheltuiala serioasa din bugetul fiecaruia.
De fapt, mancarea, in general, ne scoate cei mai multi bani din buzunare.
ROMANIA, 2016
CHELTUIELI MEDII PE GOSPODARIE: 2524 LEI/LUNA
36,1% PRODUSE ALIMENTARE SI BAUTURI ALCOOLICE
Anul trecut, fiecare gospodarie a avut, in medie, cheltuieli de 2.500 de lei pe luna.
Din aceasta suma, 36 de procente au fost investite in produse alimentare si bauturi nealcoolice. Dam mai mult pe mancare decat europenii si, din pacate, castigam mai putin decat ei.
"Cand vrei sa faci o economie, intotdeauna e cel mai bine sa vezi unde se duc cei mai multi bani sis a incerci sa ajustezi cheltuielile la acest capitol!"
Sa vorbim asadar despre obisnuinta de a manca in oras.
CAT COSTA CU ADEVARAT MASA DIN ORAS?
CHELTUIELI CU MASA DE PRANZ
20 DE LEI/ZI
22 DE ZILE LUCARTOARE
TOTAL: 440 DE LEI PE LUNA
Daca aloci 20 de lei pe zi pentru mancare la serviciu, atunci, intr-o luna cu 22 de zile lucratoare, se duc in acest fel 440 de lei.
Sa luam si noi un mic-dejun in oras, dar nu cu oricine. Avem un invitat special: unul dintre cei mai bogati oameni de pe planeta.
- Buna dimineata. Multumim ca ati ales! Puteti comanda oricand sunteti gata! Vreau o "briosa cu carnati", cu ou si branza.
Altceva? Multumesc!
Warren Buffett are un buget prestabilit pentru masa de dimineata. Niciodata nu-l depaseste!
WARREN BUFFETT, OM DE AFACERI: Ii spun sotiei, in timp ce ma barbieresc dimineata, ii spun: 2.61, 2.95 sau 3.17 (n.r. dolari)! Si ea imi pune suma respectiva intr-un suport, aici. Si in functie de asta stabilesc ce mic-dejun cumpar!
La miliardele din conturile sale, Buffett isi permite orice fel de mancare, la un restaurant de lux. Alege insa cele mai ieftine meniuri de la fast-food.
Il costa cam 10 lei in banii nostri. Plateste cu suma exacta. Fara rest, dar si fara bacsis.
- Cand nu mai simt chiar atat de prosper, probbail il voi alege pe cel de 2.61 (n.r. dolari)!
Conceptul lui Buffett poate fi inteles de toata lumea. Poti sa pui un ban deoparte astazi? Chiar daca nu inseamna nimic, totusi, economiseste-l. Maine vei avea doi bani. Si tot asa…
- Intotdeauna pornesti de la o suma. A doua zi iti propui un obicetiv important. Dublarea acestei valori. Si tot asa, pana cand ajungi la o suma importanta. Ce faci atunci? O iei de la capat.
Buffett e convins ca fiecare ban economisit te poate duce departe!
- E un concept simplu. Dar, in timp, te ajuta sa realizezi lucruri extraordinare!
In acest fel, intelegem cat de mult conteaza fiecare leu pe care il putem economisi.
E drept, a trecut de mult vremea mancarii strict ca necesitate. Mai nou, comerciantii te imbie cu pranzuri care te pot face sa scoti portofelul imediat. De la stilul de gatit si pana la ingredientele aduse din orice colt al lumii, totul e facut pentru o experienta unica!
-O mai pun la grill-ul acesta. Este un grill premium, din ceramica. Acum are functia de afumatoare. Se afuma carnea 3 ore, in total 21 de ore de gatit. Colegul meu Gabi o sa va arate cum arata carnea, cat de frageda e, fiind gatita atat de mult.
Bineinteles, totul are un pret!
- As vrea sa comand si eu 2 pizza, o portie de paste si o salata. Multumesc!
Sfatul cel mai important cand vine vorba de masa de pranz este sa incercati sa o pregatiti de acasa. Asta daca doriti sa faceti economii. Exista si varianta pranzurilor foarte ieftine in care covrigii sunt personajul principal, dar orice medic va poate spune ca asa ceva nu e deloc sanatos.
PIZZA:
PRET DE VANZARE: 15 LEI
COSTURI: 5 LEI
Sa luam un exemplu simplu pentru a intelege mecanismul pretului si al costurilor: vorbim despre o pizza. Daca in restaurant este vanduta cu 15 lei, atunci costurile ei sunt probabil chiar si de 3 ori mai mici, daca pizzeria are un volum mare de vanzare, zi de zi.
E drept, sa faci o pizza acasa poate fi o bataie prea mare de cap, daca nu aveti cuptorul potrivit. Dar alte feluri de mancare pot fi pregatite si luate la pachet.
Chiar si cand vine vorba de cafeaua de zi cu zi, cea pregatitata acasa reprezinta cel mai mic cost posibil.
CAFEA
UN LEU LA PARAT
0,60-0,70 DE BANI ACASA
Cea de la automat, cea mai ieftina, costa un leu. Daca o pregatiti acasa, costurile legate de energie electrica, apa, zahar si cafeaua propriu-zisa nu trec de 70 de bani.
CONSUM MEDIU APARATE ELECTROCASNICE
FRIGIDER: 27,3 RON/LUNA
MASINA DE SPALAT VASE: 9 RON/LUNA
CUPTOR ELECTRIC: 15,6 RON/LUNA
FILTRU DE CAFEA: 2,85 RON/LUNA
((sursa: infocons.ro))
Nu sunteti convinsi? Priviti… Filtrul de cafea consuma cel mai putin dintre electrocasicele din bucatarie. In medie, cam 2 lei 85 pe luna. Iar dintr-o punga de cafea se pot face 25 de cesti. Asta inseamna ca la o cantitate medie, costul cel mai important, cafeaua propriu-zisa, ramane sub 50 de bani.
Obisnuiti sa va cumparati sandvis-uri din oras? Au preturi pornind de la 5 lei si trecand chiar si de 20 de lei. Dar situatia prezentata mai devreme este valabila. Cel pregatiti acasa costa mai putin si iti permite sa economisesti cativa bani.
CAT CHELTUIM... ,,DE PLACERE"?
CAT CHELTUIM LA RESTAURANTE SI CAFENELE?
ROMANII: 1,1%
SPANIOLII: 14,6%
MEDIE U.E.: 6,8%
((sursa: EUROSTAT))
Trebuie sa recunoastem ca oricum nu lasam prea multi bani in cafenele si restaurante. Cam 1,1 la suta din ventiri. Spaniolii aloca 14 la suta pentru astfel de distractii. Iar media Uniunii Europene este de 6,8%. La noi, insa, si veniturile sunt mai mici.
FALIMENT RESTAURANTE, BARURI, CAFENELE:
60% IN PRIMELE 9 LUNI
80% IN PRIMII 5 ANI
((sursa: HORA))
Datele oraganizatiei de profil din tara noastra arata ca 60 la suta dintre restaurante si cafenele dau faliment in primele 9 luni de la deschidere.
Cine vrea sa reziste, trebuie sa vina cu angajati profesionisti si produse de calitate.
Asadar, daca vreti sa faceti profit de pe urma mancarii sau a cafelei de zi cu zi trebuie sa investiti, ba chiar sa va folositi imaginatia pentru idei care sa atraga tot mai multi clienti.
"Pana la urmatoarea editie"Cat te costa?" nu uitati regula de aur: e musai sa aveti mare grija de banii dumneavoastra!"