Mii de persoane s-au întors acasă din străinătate, din zonele roșii în ceea ce privește epidiemia de coronavirus. Conform legii, toate aceste persoane au fost duse în cerntre speciale unde trebuie să stea 14 zile în carantină instituționalizată.

În ultimele zile au apărut mai multe imagini din hotelurile unde persoanele venite din străinătate sunt ținute în carantină. Nu doar că acestea nu respectă regulile impuse de autorități, dar se și distrează și își bat joc de autorități și de ceea ce li se oferă.

Asta chiar dacă, pentru ei statul cheltuiește foarte mulți bani, iar condițiile sunt mai mult decât decente.( VEZI imagini incredibile cu români aflați în carantină, care au dat petrecere în hotelul unde erau cazați)

Prin ordonanță de urgență, Guvernul a stabilit, la începutul lunii martie, normele metodologice pentru carantinarea instituționalizată. Iar în acestea sunt trecute nu doar sumele ce sunt cheltuite pentru cazarea și alimentația acestor persoane, ci și condițiile de cazare și de igienă.

Citeste si: Încă o localitate ar putea fi carantinată. 11 cazuri de coronavirus în două zile

300 de lei pe zi pentru fiecare persoană aflată în carantină instituționalizată

Astfel, pentru fiecare persoană aflată în carantină instituționalizată, statul plătește 300 de lei pe zi, ceea ce înseamnă 4.200 de lei pentru cele 14 zile de carantină obligatorie.

Suma de 300 de lei pe zi este decontată astfel: 230 de lei pe zi pe om carantinat pentru cheltuielile cu cazarea, care includ curăţenie, servicii de spălătorie, produse de igienă personală, aşternuturi, prosoape, protecţia bagajelor persoanelor carantinate și 70 de lei pe zi, sumă care include următoarele cheltuieli: cu hrana (trei mese pe zi), cu apa (între doi şi patru litri pe zi) şi paharele de unică folosinţă, cu pijamalele şi papucii de unică folosinţă.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei- wowbiz.ro

Citeste si: Imagini dureroase la Suceava. Rudele îndoliate au voie să privească doar de la poartă cum trece sicriul cu trupul neînsuflețit

Persoanele aflate în carantină instituționalizată trebuie să aibă acces la internet

Astfel, potrivit ordonanței privind carantina instituționalizată, persoanelor trebuie să li se ofere: servicii de curățenie și de spălătorie, produse de igienă personală, lenjerie, prosoape, protecţia bagajelor persoanelor şi a altor efecte personale ale acestora,  îmbrăcăminte corespunzătoare, câte două pijamale și două perechi de papuci de unică folosință pentru toată perioada de carantinare.

Citeste si: Fostul ofițer MAI care a infectat zeci de persoane la spitalul Gerota, externat- surse

Mai mult, spațiile în care sunt cazate aceste persoane, în majoritate hoteluri de mai mult de două stele, trebuie să aibă următoarele condiții: suprafaţă utilă de minimum 10 metri pătraţi per cameră, cu grup sanitar şi duş propriu și să aibă acces la internet.

Șomajul tehnic este de maximum 4.072 de lei pe lună

Dacă pentru fiecare persoană aflată în carantină instituționaliztaă, autoritățile plătesc câte 4.200

de lei pentru cele 14 zile, pentru șomajul tehnic, tot prin act normativ a fost instituit un prag de 4.072 de lei, sumă care reprezintă maximum 75% din salariul mediu brut la nivelul economiei (câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 este de 5.429 lei).

Citeste si: Gabriela Cristea traversează o perioadă dificilă cu fiica sa, Victoria! Cu ce dificultăți se confruntă: „Mi s-a rupt sufletul când copilul meu a țâșnit și a venit direct către brațele mele.”- kfetele.ro

Citeste si: Marele rival al lui David Popovici în finala de 100 de metri, aflat în plin scandal de dopaj. Controversele care zguduie Jocurile Olimpice de la Paris 2024- radioimpuls.ro

Citeste si: În plină pandemie de coronavirus, un tătic din București și-a plimbat bebelușul aflat în cărucior pe acoperișul blocului! VIDEO

23.849 de persoane, în carantină instituționalizată din cauza epidemiei de coronavirus

Conform datelor făcute publice pe data de 6 aprilie 2020, de Departamentul pentru Situații de Urgență, pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 23.849 de persoane. De asemenea, de la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până în prezent, au fost plasate în carantină instituționalizată 1.639 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 56 de persoane aflate în carantină au părăsit locația în care au fost plasate, pentru acestea fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si