Câți centimetri măsoară stratul de zăpadă la munte, în principalele stațiuni
A nins extrem de mult în ultimele zile în zonele muntoase ale țării, astfel încât stratul de zăpadă a ajuns chiar la 2 metri înălțime, pe alocuri, cum a fost cazul prezentat ieri în media din stațiunea Rânca, în județul Gorj.
Author: Razvan Ilie luni 15 februarie 2021 , 14:31
Mateorologii de la ANM au emis o nouă avertizare de vreme extremă valabilă până miercuri, 17 februarie la ora 10 dimineața. În intervalul menționat, în nordul, centrul și estul țării, vremea va fi deosebit de rece, local geroasă dimineața și noaptea, iar în cursul nopții de marți spre miercuri (16/17 februarie) și în regiunile sudice.
În aceste zone temperaturile minime se vor încadra, în general, între -15 și -10 grade, cu cele mai scăzute valori în depresiunile din estul Transilvaniei, unde vor coborî până
în jurul a -20 de grade.
Maximele termice din cursul zilei de marți (16 februarie) vor fi preponderent negative și se vor încadra, în general, între -6 și 0 grade.
În momentul de față, conform site-ului ANM, cel mai mare strat de zăpadă se înregistrează la Bâlea Lac- 282 de cm, urmat de vf Tarcu- 155 cm.
La Sinaia sunt 60 cm de zăpadă, iar în Călimani sunt 122 cm. Toate informațiile despre înălțimea zăpezii de azi, 15 februarie, în harta de mai jos:
Furtună de zăpadă la Rânca, mașini îngropate sub nămeți
Viscolul a pus stăpânire noaptea trecută pe stațiunea Rânca- mai multe mașini au fost îngropate cu totul în zăpadă, iar autoritățile au încercat să intervină cu utilajele de deszăpezire.
Mulți dintre proprietari și-au căutat autoturismele rămase sub nămeți cu ajutorul lopeților.
Mai multe mașini au fost acoperite complet de zăpadă în urma viscolului de noaptea trecută. Autoturismele au fost lăsate de proprietari la ieșirea din Rânca, către Transalpina. Acolo a fost găsit teren disponibil pentru parcare, însă este o zonă fără construcții sau perdele forestiere, astfel că zăpada viscolită a ajuns direct pe autoturisme.
Utilajele de deszăpezire de mare capacitate au fost scoase de urgență, însă este greu de înaintat chiar și cu ele prin zăpada care depășește 2 metri. Și conducătorii auto încearcă să înlăture zăpada din zona mașinilor, în speranța că le vor putea măcar semnaliza, pentru ca utilajele să nu dea peste ele.