Din când în când, oamenii sunt curioși să afle lucruri pe care nu le știau despre mașinile lor, chiar dacă asta înseamnă uneori să stea pe marginea drumului lângă o mașină care nu mai pornește. Sau poate dimpotrivă, tocmai pentru a preveni o astfel de situație. Din această categorie se află și curiozitatea de bază a unui șofer: cât combustibil mai are în rezervor când se aprinde martorul care indică golirea rezervorului.

Pentru că există foarte mulți șoferi care merg la limită cu doar câțiva litri de combustibil în rezervor, în loc să facă plinul mașinii de fiecare dată.

Pentru a răspunde trebuie să cădem de acord că niciun producător auto nu vrea ca cei care au cumpărat una dintre mașinile lor să rămână pe marginea drumului fără combustibil în rezervor pentru că pe bord aveau o autonomie promisă de 30 de kilometri dar în rezervor era zero combustibil. Asta ar da foarte rău la public, într-adevăr, și atunci producătorii auto au tendința de a face aceste instrumente mult mai pesimiste. Să zicem că martorii de bord vor indica autonomie zero, dar mașina mai are ceva combustibil în rezervor pentru o perioadă limitată. Află cât este aceasta și dacă te poți baza pe ea.

Citeste si: Cât poți conduce cu martorul ”Check Engine” aprins în bordul mașinii

Câți litri mai sunt în rezervor când se aprinde martorul de combustibil?

Computerul de bord al mașinii calculează de regulă un consum și face previziuni pe baza cantității de combustibil pe care senzorii o indică în rezervor. Tot computerul de bord este responsabil de avertizarea de rezervor gol. În general, martorul se aprinde atunci când autonomia atinge 50 de kilometri. Calculul autonomiei se face pe baza unei medii de consum, deci e dificil de apreciat în litri cantitatea de combustibil rămasă în rezervor.

Pentru o medie de consum de 7 l/100 km, probabil că este vorba de 3,5 litri. 

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Citeste si: Care sunt diferențele între un motor cu turbină și unul clasic, aspirat

Producătorii auto își iau o marjă generoasă de siguranță, astfel că în rezervor se vor afla, întotdeauna, mai mulți litri de combustibil decât minimul nenecesar pentru a parcurge 50 de kilometri.

Cât de departe poți ajunge consumând acest combustibil până la ultima picătură?

Asta depinde foarte mult de stilul de conducere. Dacă media de consum atinsă după aprinderea martorului de combustibil este mai mică decât cea calculată de la ultimul plin, vei merge mai mult de 50 de kilometri. Dacă exagerezi cu stilul sportiv sau cu viteza vei ajunge în situația opusă – combustibilul s-ar putea să nu-ți ajungă pentru a parcurge 50 de kilometri.

Ce se întâmplă dacă mergi cu martorul de combustibil aprins? 

În general, dacă nu este martorul de funcționare al farurilor sau al tempomatului, nu este bine să mergi cu niciun martor aprins. Fiind un martor de culoare galbenă, cel care indică golirea rezervorului nu indică o urgență, dar nici nu trebuie ignorat.

Funcționarea motorului cu benzina de pe fundul rezervorului poate duce la blocarea pompei de combustibil cu gunoaie sau supraîncălzirea acesteia. Asta deoarece pompa folosește combustibilul pentru răcire – dacă nu este complet scufundată în combustibil se va încinge. Regula generală este să păstrați cel puțin un sfert (1/4) de rezervor pentru a evita problemele cu pompa de combustibil.

Citeste si: Miracolul prin care Lidia Buble a fost vindecată de psoriazis, după ce tratamentele medicilor nu au dat niciun efect. „Voi nu le vedeți pentru că le acopeream cu haine. Efectiv am fost vindecată.”- kfetele.ro

Citeste si: Motivul pentru care Nicki Minaj și-a anulat concertul de la Saga Festival: "Trebuie să mă asigur că iau decizii corecte". Superstarul internațional era cap de afiș- radioimpuls.ro

Sursa: Promotor


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si