Dr. Mihai Grecu, șeful UPU SMURD Timiș susține că situația lipsei medicilor de urgență este una cronică în sistem, iar unul dintre factorii din cauza căruia sunt mai puțini specialiști în acest domeniu este epuizarea fizică și psihică pe care o presupune meseria.
Printre altele, acesta a subliniat faptul că medicina de urgență este o specialitate într-adevăr grea.
Citeste si: OMS: ”Numărul cazurilor COVID-19 şi de gripă au început să crească în Europa. Să nu lăsăm garda jos în această toamnă!”
Dr. Mihai Grecu, despre nevoia medicilor de urgență în România
„Depinde cu ce ne comparăm, dacă ne comparăm cu alte spitale din ţară sau cu spitale judeţene sau cu spitale municipale, este evident că stăm mai bine. Problema este dacă ne comparăm cu un standard de care am avea nevoie, fără îndoială, şi noi suntem în suferinţă. Avem un deficit măcar de 30, 35% de medici în unitatea de primiri urgenţe.
Ultimul referat pe care l-am făcut în legătură cu nevoia de personal avea în vedere încă cel puţin 3 medici şi 6 asistenţi, pentru că nu discutăm doar despre partea de medici, ci şi despre partea de asistenţi medicali care fac împreună cu medicii o echipă”, a subliniat medicul.
Citeste si: Evelin are nevoie de ajutorul nostru. Părinții micuței sunt disperați: „Inimioara ei are un defect care trebuie operat”
De ce abandonează medicii de urgență misiunea?
„Medicina de urgenţă este o specialitate grea, este o specialitate în care se intră poate cu mirajul cazurilor grave, al activităţii de prespital, fie terestru, fie prespital aerian, există multe lucruri atractive în medicina de urgenţă, doar că atunci când începi să lucrezi efectiv şi vezi că practic partea asta spectaculoasă care îţi oferă satisfacţii este undeva la 30% din activitatea pe care tu o faci, iar restul este o activitate de rutină, care te macină, de probleme administrative, de probleme pe care le ai fie cu pacienţii, fie
cu aparţinătorii, fie cu colegii din spital când încerci să rezolvi un caz, asta demoralizează şi există o rată de abandon în specialitate, dintre tinerii colegi medici rezidenţi care iau specialitatea, o bună parte renunţă sau îşi schimbă specialitatea pentru că nu fac faţă unei astfel de presiuni”, a explicat dr. Mihai Grecu.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Citeste si: INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”- wowbiz.ro
Citeste si: 45 de zile de îngrijiri medicale pentru doi soți mușcați de un câine
Dr. Mihai Grecu a explicat că, din punctul lui de vedere, nu salariul este cel mai important factor în alegerea acestei specialități.
El a mai adus în discuție și fenomenul de burnout în medicina de urgență, care poate apărea și din cauza faptului că un volum imens de muncă este împărțit pe un număr prea mic de oameni.
„Nu poţi nici să transformi medici de familie în medici de urgenţă, pentru că e de lucrat cu cazuri critice, de interpretat investigaţii, de administrat medicaţii şi făcute manopere pe care nu le poţi regăsi într-un alt sistem de pregătire, nici asta nu ar fi o soluţie”,
a mai adăugat dr. Mihai Grecu.
Totuși, nu poate fi neglijată plecarea în afară a medicilor. Chiar dacă există stimulentul financiar, sporul de UPU, salariile sunt, chiar și așa, undeva la jumătate dacă comparăm cu un salariu de oriunde din UE.
Citeste si: Elena Merișoreanu a ajuns pe mâna medicului estetician. La ce intervenție a apelat folclorista, la 75 de ani: „Se fac altele la 20 de ani și să nu mă fac eu?”
Prof. Dr. Daniel Coriu: „La ora actuală avem 1112 medici de urgență”
„Situaţia în medicina de urgenţă oarecum nu este atât de dramatică faţă de alte domenii. La ora actuală avem 1112 medici de urgenţă, dar pe lângă ei mai avem medici de familie care au trecut printr-un modul de competenţă care le dă posibilitatea să facă asistenţă pe salvare, este un modul de asistenţă prespitalicească, şi de asemenea mai avem medici de familie care au încă un modul în plus numit modul de asistenţă spitalicească”, a explicat prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor România.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Val de aer polar în România. A nins și s-a depus strat consistent de zăpadă. Imagini din Brașov, Cluj, Neamț- antena3.ro
Potrivit prof. Daniel Coriu, peste 50 la sută dintre medicii de urgenţă sunt concentraţi în zonele universitare. Sunt judeţe cu un număr redus de medici. Dar activitatea lor e oarecum compensată cu ajutorul medicilor de familie.
Citeste si: VIDEO| Primele imagini cu Simona Halep după acuzațiile de dopaj. A mers la o clinică privată pentru analize