Câţi refugiaţi din Ucraina a primit România până în prezent? În total, peste 2,8 milioane de persoane au fugit de războiul din Ucraina până luni, 14 martie.

Între aceștia se numără și 127.000 de cetățeni din state terțe, potrivit unei situații întocmite Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), agenția de specialitate a Organizației Națiunilor Unite, ONU.

"Oamenii continuă să fugă de războiul din Ucraina în fiecare minut",

a precizat OIM într-un mesaj pe Twitter, adăugând că refugiații au nevoie de "sprijin continuu".

Până luni, 14 martie, situația refugiaților și a țărilor care i-au găzduit arăta astfel:

  • Polonia: 1,7 milioane
  • Ungaria: 255.000
  • Slovacia: 205.000
  • Republica Moldova: 107.000
  • România: 425.786
  • Rusia: 131.000
  • Belarus: 1.000

Citeste si: Rusia îi amenință cu sancțiuni personale pe liderii țărilor „neprietenoase", între care și România

Pe de altă parte, un număr de 3.753 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România, de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, dintre care 65 în ultimele 24 de ore, informează Ministerul Afacerilor Interne.

Totodată, aceşti cetăţeni beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională, a precizat Ministerul Afacerilor Interne, într-un comunicat de presă.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

În prezent, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale IGI este de 63.2%.

Câți ucraineni au ajuns în România până în prezent?

De la debutul războiului din Ucraina, în România au intrat peste 425.786 de refugiați ucraineni şi au ieşit 282.497, a precizat Poliţia de Frontieră.

Câţi refugiaţi din Ucraina a primit România până în prezent?

Câţi refugiaţi din Ucraina a primit România până în prezent?

[Sursa foto: PixaBay]

De asemenea, Guvernul României a lansat un pachet de soluții pentru a le asigura copiilor ucraineni, dar și părinților și bunicilor lor condiții de viață cât mai bune pe perioada în care vor sta în România. Astfel, copiii vor putea urma cursuri în grădinițe, școli, licee și vor avea același drepturi ca elevii români, iar studenții pot studia alături de colegii lor din România. Serviciile medicale vor fi garantate cetățenilor ucraineni, iar persoanele cu dizabilități vor beneficia de protecția de care au nevoie.

Citeste si: Anunțul înfricoșător lansat de Markiyan Lubkivskyi: „Rusia va încerca să atace agresiv şi alte ţări! România este una dintre ele!”

Mai mult, refugiații ucraineni pot ocupa un loc de muncă pentru a se integra mai ușor. În situația în care nu dețin documente care atestă calificările profesionale, pot obține un loc de muncă în baza unor declarații pe proprie răspundere din care să rezulte că dețin calificările necesare și nu au antecedente penale.

Poliţia de Frontieră a precizat că a fost suplimentat personalul care își desfășoară activitatea la controlul documentelor de călătorie și se lucrează la capacitatea maximă a punctelor de trecere a frontierei.

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Lista țărilor spre care se îndreaptă oamenii care fug războiul provocat de ruș i include: Polonia, România, Slovacia, Ungaria și Moldova. Un număr mult mai mic de refugiați au ales Rusia și Belarus.

Uniunea Europeană susține că numărul total de refugiați ar putea ajunge până la șapte milioane. De asemenea, Uniunea Europeană se pregăteşte să le acorde ucrainenilor care fug de război dreptul de şedere şi de muncă în blocul european pentru o perioadă de până la trei ani.

Citeste si: Klaus Iohannis se așteaptă ca valul de refugiați din Ucraina să crească. Ce au stabilit președinții României și Bulgariei

Refugiații vor primi, de asemenea, asistență socială și acces la locuințe, tratament medical și acces la școlarizare pentru copii. Acest lucru se aplică și cetățenilor străini care au reședința permanentă în Ucraina, studenților și posesorilor de permise de muncă pe termen scurt, precum și membrilor de familie ai celor eligibili. 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si