„Cluj-Napoca este pe drumul corect si putem atinge obiectivul de a fi orasul numarul 1 in Romania in materie de calitate a vietii si de referinta in Centrul si Estul Europei”, a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. in acelasi timp, datele studiului arata si o inversare a trendului in ceea ce priveste mutarea romanilor, in conditiile in care 66,5% au spus ca s-ar muta in tara fata de 31,25% care au spus ca s-ar muta in strainatate.
Marcel Ionescu-Heroiu, Expert Senior Dezvoltare Urbana la Banca Mondiala, a declarat, vineri, ca studiul realizat de Banca Mondiala si prezentat la Facultatea de stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii (FSPAC) a UBB in cadrul prelegerii „Orase Magnet: Ce pot face orasele romanesti pentru a fi mai atractive pentru oameni”, a avut ca scop regandirea politicii de dezvoltare regionala pe perioada de programare 2021 – 2027.
De asemenea, conform studiului, Cluj-Napoca se situeaza pe primul loc in Romania fiind cel mai atractiv oras secundar in functie de Indicele de Magnetism care ia in considerare venitul firmelor pe cap de locuitor, salariul mediu, numarul de studenti, investitiile pe cap de locuitor.
Potrivit lui Ionescu- Heroiu, avand la baza acest studiu, autoritatile publice locale si nationale vor fi convinse de importanta oraselor pentru dezvoltarea tarii.
„In istoria Romaniei nu am avut o politica de dezvoltare urbana, nimic care sa vizeze oarecum dezvoltarea oraselor si nu exista, inca, un program de investitii national dedicat oraselor, in timp ce pentru sate exista foarte multe. Nu exista nimic pentru investitii cheie pentru orase care nu se descurca singure- infrastructura metropolitana, sistem de transport metropolitan, infrastructura de business. Speram sa facem o schimbare de paradigma, competitivitatea tarii tine foarte mult de competitivitatea zonelor urbane functionale. Daca aceste zone nu functioneaza bine, nici economia tarii nu functioneaza. in viitor va fi o concurenta intre orase pentru investitii”, a mai spus Marcel Ionescu-Heroiu.
Acesta a precizat ca datele studiului arata si o inversare a trendului in ceea ce priveste mutarea romanilor, in conditiile in care 66,5% au spus ca s-ar muta in tara fata de 31,25% care au spus ca s-ar muta in strainatate.
„Este o dinamica imbucuratoare”, a precizat acesta.
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc a declarat, la randul sau, ca datele studiului inseamna o confirmare a faptului ca strategia municipalitatii de a pune accent pe calitatea vietii in oras isi aratam roadele benefice.
„Cluj-Napoca este pe drumul corect si putem atinge obiectivul de a fi orasul numarul 1 in Romania in materie de calitate a vietii si de referinta in Centrul si Estul Europei”, a spus Boc.
Decanul FSPAC, Calin Hintea, a afirmat si el ca rezultatele studiului Bancii Mondiale confirma informatiile din analiza strategica a municipiului Cluj-Napoca realizata de FSPAC precum si conceptul strategic referitor la calitatea vietii.
„Din punctul de vedere al dezvoltarii strategice a Clujului, lupta cea mai mare se va da in atragerea resursei umane educate, care aduce valoare adaugata mare. Noi am mers pe economia bazata pe cunoastere, servicii, cercetare-dezvoltare, IT”, a subliniat Calin Hintea.