Close sidebar
Close sidebar

Cati romani ar mai dori sa paraseasca tara pentru a se muta in strainatate

Peste 15 la suta dintre romani s-ar muta la Cluj-Napoca datorita calitatii vietii, acesta fiind si cel mai atractiv oras secundar din Romania, releva Banca Mondiala intr-un studiu prezentat vineri la Cluj, care pune in top si Timisoara si Bucurestiul.

A.L.,


DISTRIBUIE
acest articol

„Cluj-Napoca este pe drumul corect si putem atinge obiectivul de a fi orasul numarul 1 in Romania in materie de calitate a vietii si de referinta in Centrul si Estul Europei”, a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. in acelasi timp, datele studiului arata si o inversare a trendului in ceea ce priveste mutarea romanilor, in conditiile in care 66,5% au spus ca s-ar muta in tara fata de 31,25% care au spus ca s-ar muta in strainatate.

Marcel Ionescu-Heroiu, Expert Senior Dezvoltare Urbana la Banca Mondiala, a declarat, vineri, ca studiul realizat de Banca Mondiala si prezentat la Facultatea de stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii (FSPAC) a UBB in cadrul prelegerii „Orase Magnet: Ce pot face orasele romanesti pentru a fi mai atractive pentru oameni”, a avut ca scop regandirea politicii de dezvoltare regionala pe perioada de programare 2021 – 2027.

„In ceea ce priveste preferinta oamenilor, s-a raspuns la un chestionar aplicat la nivel national in perioada martie – aprilie 2017 pe un esantion de 1.250 de respondenti care au fost intrebati in ce oras din Romania s-ar muta daca ar avea posibilitatea sa se mute in alt oras fata de cel in care locuiesc. 15,32% din cei chestionati au raspuns ca s-ar muta la Cluj-Napoca, orasul fiind primul in top, atrasi de calitatea vietii si de serviciile de sanatate din oras, educatie universitara, locuri de munca, mediul cultural-artistic dinamic, mediul economic activ, mai ales pe servicii cu valoare
adaugata mare, cum ar fi IT, industria farmaceutica, consultanta. Cluj-Napoca este urmat de Bucuresti, cu 14,46% si Timisoara, cu 11,88%. Studiul a fost facut de Banca Mondiala in colaborare cu Comisia Europeana, scopul fiind regandirea politicii de dezvoltare regionala pe perioada de programare 2021- 2027”, a spus Ionescu-Heroiu.

De asemenea, conform studiului, Cluj-Napoca se situeaza pe primul loc in Romania fiind cel mai atractiv oras secundar in functie de Indicele de Magnetism care ia in considerare venitul firmelor pe cap de locuitor, salariul mediu, numarul de studenti, investitiile pe cap de locuitor.

Potrivit lui Ionescu- Heroiu, avand la baza acest studiu, autoritatile publice locale si nationale vor fi convinse de importanta oraselor pentru dezvoltarea tarii.

Citeste si: Când intră bursele elevilor pe card. Anumite categorii de copii urmează să primească o sumă mai mică. Care este motivul?- kanald.ro

Citeste si: Doliu imensi! Interpretul de muzică populară a murit, cu doar o lună înainte de ziua lui de naștere. Fiica sa a făcut anunțul cutremurător:- wowbiz.ro

Citeste si: Ce mesaj i-a transmis Putin lui Donald Trump în ziua reîntoarcerii la Casa Albă și de ce ne privește și pe noi- antena3.ro

„In istoria Romaniei nu am avut o politica de dezvoltare urbana, nimic care sa vizeze oarecum dezvoltarea oraselor si nu exista, inca, un program de investitii national dedicat oraselor, in timp ce pentru sate exista foarte multe. Nu exista nimic pentru investitii cheie pentru orase care nu se descurca singure- infrastructura metropolitana, sistem de transport metropolitan, infrastructura de business. Speram sa facem o schimbare de paradigma, competitivitatea tarii tine foarte mult de competitivitatea zonelor urbane functionale. Daca aceste zone nu functioneaza bine, nici economia tarii nu functioneaza. in viitor va fi o concurenta intre orase pentru investitii”, a mai spus Marcel Ionescu-Heroiu.

Acesta a precizat ca datele studiului arata si o inversare a trendului in ceea ce priveste mutarea romanilor, in conditiile in care 66,5% au spus ca s-ar muta in tara fata de 31,25% care au spus ca s-ar muta in strainatate.

„Este o dinamica imbucuratoare”, a precizat acesta.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc a declarat, la randul sau, ca datele studiului inseamna o confirmare a faptului ca strategia municipalitatii de a pune accent pe calitatea vietii in oras isi aratam roadele benefice.

Citeste si: Ce a pățit mama Geta? Getuța i-a trimis un pachet cu bunătăți mamei sale! "Dumnezeu să-ți dea sănătate și să te ferească de rău!"- kfetele.ro

Citeste si: Emilia Ghinescu: "Mă retrag în mine atunci cand mi-e dor". Artista își deschide inima în fața fanilor. Ce sentimente o încearcă- radioimpuls.ro

Citeste si: Ce mesaj i-a transmis Putin lui Donald Trump în ziua reîntoarcerii la Casa Albă și de ce ne privește și pe noi- antena3.ro

„Cluj-Napoca este pe drumul corect si putem atinge obiectivul de a fi orasul numarul 1 in Romania in materie de calitate a vietii si de referinta in Centrul si Estul Europei”, a spus Boc.

Decanul FSPAC, Calin Hintea, a afirmat si el ca rezultatele studiului Bancii Mondiale confirma informatiile din analiza strategica a municipiului Cluj-Napoca realizata de FSPAC precum si conceptul strategic referitor la calitatea vietii.

„Din punctul de vedere al dezvoltarii strategice a Clujului, lupta cea mai mare se va da in atragerea resursei umane educate, care aduce valoare adaugata mare. Noi am mers pe economia bazata pe cunoastere, servicii, cercetare-dezvoltare, IT”, a subliniat Calin Hintea.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI