Comitetul naţional pentru vaccinarea anti-COVID a transmis vineri că în ultimele 24 de ore au fost administrate 49.386 doze de vaccin, dintre care 39.991- Pfizer, 5.847- AstraZeneca şi 3.548- Moderna, potrivit datelor puse la dispoziţie de INSP prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor.

Citeste si: Agenţia Europeană a Medicamentului: Alergiile severe, adăugate pe lista efectelor secundare posibile ale vaccinului AstraZeneca

Câte efecte adeverse s-au înregistrat

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 176 de reacţii adverse, 7 de tip local şi 169 de tip general. De la începutul imunizării, s-au înregistrat 6.709 de reacţii adverse la vaccinurile Pfizer, Moderna şi AstraZeneca. 

Potrivit CNCAV, un număr de 38.767 de persoane au fost vaccinate cu prima doză, iar doza a doua de ser au primit-o 10.169 de persoane.

Până în prezent, de la debutul campaniei de vaccinare, pe 27 decembrie 2020, au fost administrate 2.069.143 de doze unui număr de 1.375.594 de persoane, dintre care 682.045 cu o doză, iar 693.549 şi cu doza a doua.

Citeste si: Câți români programați să se vaccineze cu AstraZeneca au renunțat de ieri până azi

Alergiile severe, posibile efecte adverse

Alergiile severe ar trebui adăugate pe lista posibilelor efecte secundare ale vaccinului anti-COVID19 AstraZeneca, după identificarea unor legături probabile cu reacţii de acest gen în Marea Britanie, a anunţat vineri Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), relatează AFP.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

Agenţia Europeană a Medicamentului  a declarat vineri într-un comunicat  că "a recomandat actualizarea informaţiilor despre produs pentru a include reacțiile alergice de anafilaxie şi hipersensibilitate ca efecte secundare", potrivit Agerpres.

"Actualizarea se bazează pe o examinare a 41 de cazuri de posibilă anafilaxie observate în rândul a aproximativ 5 milioane de vaccinări din Marea Britanie",  a explicat agenţia cu sediul la Amsterdam.

Citeste si:  Câți români programați să se vaccineze cu AstraZeneca au renunțat de ieri până azi

Agenţia Europeană a Medicamentului: anafilaxia, reacție foarte rară 

După o analiză atentă a datelor, comitetul însărcinat cu evaluarea riscurilor medicamentelor a constatat că o legătură cu vaccinul este probabilă în cel puţin unele dintre aceste cazuri", a adăugat EMA.

Cu toate acestea, Agenţia Europeană a Medicamentului a declarat că anafilaxia, considerată o "reacţie alergică severă", este deja un "efect secundar cunoscut care poate apărea, foarte rar, la vaccinuri".

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si:  Valeriu Gheorghiță, despre campania de vaccinare cu Astra Zeneca

Poziția oficială a OMS cu privire la vaccinul AstraZeneca

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat vineri că nu există vreun motiv pentru a nu utiliza vaccinul anti-COVD-19 de la AstraZeneca, după ce mai multe state europene au anunţat, din motive de precauţie, că au suspendat administrarea sa, informează presa internațională.

Anunțul OMS despre vaccinul AstraZeneca. Conform purtătoarei de cuvânt a OMS, experţii organizaţiei analizează informaţiile despre formarea de trombi, însă deocamdată nu a fost stabilită nicio legătură de tip cauză-efect.

"Trebuie să ne asigurăm întotdeauna că studiem toate alertele de securitate când distribuim vaccinuri şi trebuie să le examinăm, dar nu există nicio indicaţie de a nu-l utiliza", a declarat Margaret Harris.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si