In articol:
Mai este de lucru doar în interior, artiștii având de pictat „mii de metri pătrați”, așa cum a declarat Vergil Chițac, primarul municipiului de la malul Mării Negre.
Impunătoarea clădire în stil Art Nouveau de pe faleza din Constanța va funcționa ca și centru cultural, astfel că amatorii de jocuri de cazino, care îi vor călca pragul, vor avea posibilitatea să se distreze doar online, unde pot beneficia și de o ofertă activată prin cod bonus Vlad Cazino
În incinta cazinoului, pentru că va rămâne denumirea consacrată de cazino, vor fi puse în scenă piese de teatru. De asemenea, vor fi amenajate o expoziție cu tematică legată de istoria naturală și a ecosistemului marin (la subsol), o expoziție cu tematica generală legată de istoria Cazinoului (la parter), o expoziție temporară a cărei tematică va avea legătură cu viața artistică din trecut a cazinoului (la etaj), și expoziții temporare cu tematici legate de design, arhitectură și arte (la parter).
Lucrările de reabilitare au început în anul 2020 și se estima că vor dura numai doi ani, dar iată că suntem în toamna lui 2024 și ceremonia redeschiderii porților nu a avut loc. Pe parcurs, restauratorii și-au dat seama că este nevoie de mai mulți bani decât au prevăzut în devizul inițial (bugetul s-a triplat!), din cauza faptului că lucrările au fost mai complexe decât se așteptau.
Citeste si: Vin ninsorile în România. Informare meteo ANM de vreme rea pentru toată țara- antena3.ro
Au fost și surprize neplăcute, și surprize plăcute. În prima categorie s-au încadrat elementele din construcție care erau într-o stare de degradare mai avansată decât se credea. Un lucru pozitiv a fost descoperirea unor artefacte de valoare, care completează puzzle-ul reprezentat de istoria de poveste a cazinoului.
Comuniștii au folosit deținuți politici pentru restaurare
Puțină lume știe că edificiul inaugurat în 1910 a fost construit pe o fâșie de pământ care se afla inițial sub nivelul mării.
În timpul celor două războaie mondiale, cel mai mare cazinou din țară a folosit ca spital și refugiu, clădirea fiind avariată serios de bombardamente, în anii 1916 și 1941. Autoritățile comuniste au decis să-l restaureze, pentru a-l transforma în casă de cultură, iar ca forță de muncă pentru acest proiect au folosit deținuți politici aduși de la închisoarea Poarta Albă.
În timpul actualelor lucrări de reabilitare, într-un zid care susține una dintre ferestrele cu vedere la mare, a fost descoperit un bilet. Era scris în 1952, în limba germană, de zidarul Julius Márton, deținut politic originar din Cisnădie: „Iubite prieten care vei găsi aceste rânduri, Dumnezeu să te binecuvânteze! Sunt aici ca deținut politic din 1951, fiind zidar și dulgher la muncă. Am fost condamnat la 9 ani și, din 1949, viața mea este în mâinile Domnului, căci liber nu voi fi prea curând".
Chiar la începutul lucrărilor de restaurare, în 2020, mai fusese descoperit un bilet semnat de 16 deținuți. Aceștia și-au lăsat mărturia despre prigoana comunistă pe o bucată de sac de ciment, în ziua de 31 decembrie 1951.
Citeste si: Codruța Sanfira, aniversare de vis la Abu Dhabi! Artista a împlinit 29 de ani- radioimpuls.ro
Citeste si: Vin ninsorile în România. Informare meteo ANM de vreme rea pentru toată țara- antena3.ro
Jurnaliștii au găsit-o pe fata unuia dintre semnatari, Laura Voicilă, care le-a povestit cum tatăl său a rugat-o până când a închis ochii să meargă la Constanța și dezgroape toate mesajele pe care el și colegii săi le-au zidit în pereții clădirii. Așadar, mai sunt și alte mesaje, care nu au fost descoperite până în prezent.
„Patrimoniul muzeal s-a îmbogățit cu aceste artefacte, care ne relevă o mărturie zguduitoare despre viața și condițiile de muncă ale deținuților politici folosiți în lucrările de reamenajare a Cazinoului", a spus Delia Roxana Cornea, muzeograf la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
Cele două scrisori au fost prezentat pe 9 martie 2023, de Ziua Deținuților Politici Anticomuniști, într-o expoziție găzduită de muzeul menționat.