Cazinourile au început lupta contra emisiilor de carbon
La nivel global a început o campanie foarte serioasă împotriva emisiilor de carbon cu efect de seră, iar cazinourile s-au alăturat acestei lupte prin măsuri care au menirea să reducă amprenta de carbon.
Înainte de a prezenta în ce constau demersurile celor de pe piața jocurilor de noroc, trebuie lămurit ce înseamnă „amprenta de carbon”. Această sintagmă definește contribuția la poluarea planetei. Fiecare persoană în parte, fiecare animal, fiecare clădire are o anumită amprentă de carbon. Nu mai vorbim despre unitățile industriale sau despre avioane și mașini.
„Schimbările climatice și degradarea mediului sunt o amenințare existențială pentru Europa și pentru întreaga lume. Pentru a o contracara, Pactul verde european va transforma UE într-o economie modernă, competitivă și eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor, în care să ajungem, până în 2050, la zero emisii nete de gaze cu efect de seră”, au declarat reprezentanții Comisiei Europene.
Industria jocurilor de noroc este unul dintre domeniile de activitate importante care au aderat la „Pactul verde”. Un prim fenomen care combate schimbările climatice este „migrarea” în online a agențiilor de pariuri și a cazinourilor stradale. Astfel, în loc să își deschidă noi filiale care să contribuie la emisiile de carbon, operatorii au lansat platforme de jocuri pe internet. Amprenta de carbon a unui cazinou online, cum este Mr Bit, este considerabil mai mică decât a unuia stradal.
Măsuri concrete pentru salvarea mediului
În ceea ce privește implicarea cazinourilor stradale în reducerea amprentei de carbon, trebuie spus că ele au implementat deja mai multe măsuri, printre care:
· un management responsabil al deșeurilor, prin reciclare diferențiată. Paharele de plastic, sticlele, resturile de mâncare și sutele de kilograme de hârtie nu mai sunt aruncate în același loc;
· reducerea consumului de energie electrică. Multe dintre stabilimente au renunțat la consumatorii mari de energie. De exemplu, neoanele au fost înlocuite de led-uri.
Există cazinouri în Las Vegas care consumă exclusiv energia captată de panouri solare;
· folosirea unor materiale ecologice. Unele cazinouri au început să folosească cărți de joc făcute doar din hârtie reciclată pentru a le face mai eficiente din punct de vedere energetic, iar accesul cu cardul în hoteluri se face prin carduri realizate din material reciclat.
· Producătorii de aparate obțin certificarea amprentei de carbon.
Furnizorii de aparate de sloturi sau de păcănele sunt tot mai atenți ce materiale folosesc și care este ciclul de viață al produselor. După analizarea materiilor prime, a modalităților de transport și de utilizare și a deșeurilor generate, autoritățile emit un certificat pentru amprenta de carbon. Este posibil ca, pe viitor, în colaborarea cu cazinourile să aibă prioritate providerii care dețin un astfel de certificat.
„Obținerea certificării este esențială pentru ca noi să stabilim criteriile necesare reducerii acesteia. Avem o responsabilitate socială corporativă și am încercat mereu să rămânem cu un pas înainte. Protecția mediului face parte din filozofia noastră și sperăm că multe alte companii se vor alătura pentru a obține un impact mai mare”, a declarat fondatorul Zitro, companie producătoare de bingo video și sloturi.
Lottoland a devenit primul operator de jocuri de noroc care a obținut statutul de carbon neutru. De asemenea, alte 200 de companii au semnat „Angajamentul pentru climă”, promițându-și să obțină emisii nete de carbon zero până în 2040.