VIDEO. Ce a obținut Klaus Iohannis după vizita la Casa Albă și întâlnirea cu Joe Biden
Președintele Klaus Iohannis a fost primit, marți 7 mai, de liderul american Joe Biden la Washington. În conferința de presă de după vizita la Casa Albă, Klaus Iohannis a vorbit despre posibilitatea ridicării vizelor pentru românii care călătoresc în America: „Suntem încrezători că acest lucru se va întâmpla în viitorul nu prea îndepărtat”, a declarat șeful statului.
Klaus Iohannis a avut o întrevedere, la Casa Albă, cu preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, context în care cei doi au vorbit şi despre obiectivele României la viitorul summit al Alianţei Nord-Atlantice.
Un alt subiect abordat de șeful statului a fost eliminarea vizelor în Statele Unite pentru cetățenii români.
Există speranța că acest lucru se va petrece "în viitorul nu prea îndepărtat".
Ce spune Klaus Iohannis despre eliminarea vizelor în SUA pentru români
Președintele Klaus Iohannis a declarat marți seară, după întrevederea cu președintele american Joe Biden de la Casa Albă, că în momentul în care rata de refuz se va „îmbunătăți”, atunci există „speranța legitimă” că România va intra în programul Visa Waiver.
Președintele a mai spus că „obiectivul nostru este să îndeplinim toate condițiile pentru includerea în acest program” și că „suntem încrezători că acest lucru se va întâmpla în viitorul nu prea îndepărtat”.
„Sunt foarte multe discuții tehnice aici. Știți că Visa Waiver nu este o decizie politică. Este o decizie care se bazează pe date statistice. Ministerul de Externe de la noi și ambasada de aici au luat lucrurile foarte în serios. Există campanii de conștientizare, de îmbunătățire a ratei de acceptare și în acest sens putem să avem speranța legitimă ca într-un viitor destul de apropiat să se rezolve această chestiune”, a afirmat Klaus Iohannis la conferința de presă susținută la ambasada României din Washington.
Iohannis, despre rolul României în NATO
Liderul SUA, Joe Biden, i-a mulțumit președintelui Iohannis pentru implicarea României peste așteptări în eforturile NATO de la Marea Neagră și pe flacul estic al alianței.
Klaus Iohannis a precizat că descurajare înseamnă ca statele NATO să devină mai puternice, iar pentru asta trebuie alocate sume mai mari pentru industria de apărare, pentru cei care se ocupă de achiziţia de sisteme.
"Dacă vrem să avem un sistem funcţional pe Flancul Estic, el trebuie să aibă o acoperire logistică pe măsură. De exemplu, pentru carburant, este un lucru esenţial. Orice armată se opreşte dacă nu mai are carburant şi noi trebuie să avem un sistem de alimentare pe întreg Flancul Estic. Aceste chestiuni sunt vitale", a explicat Iohannis.