Ce a scris Maria Grapini pe Facebook de Ziua Limbii Române. Să numărăm greșelile
Europarlamentarul român Maria Grapini și-a creat un renume de-a lungul anilor din modul în care stâlcește limba română în scris, cu toate că prestațiile sale prin viu grai sunt pline de vervă, patos lingvistic și formule retorice.
Author: Sorin Negru miercuri 31 august 2022 , 11:36
Ziua Limbii Române se sărbătorește în fiecare an la data de 31 august, potrivit unei legi adoptate de Parlamentul de la București în anul 2013. Politicienii se întrec în urări cu această ocazie.
Cum a devenit 31 august Ziua Limbii Române
Ziua Limbii Române se sărbătoreşte în Republica Moldova începând din anul 1990. În urma solicitărilor celor circa 700.000 de participanţi la Marea Adunare Naţională de la Chişinău, care a avut loc la 27 august 1989, Sovietul Suprem al RSS Moldoveneşti a adoptat, la 31 august 1989, Legea prin care decreta
În anul 2011, mai multe asociaţii şi organizaţii româneşti din Serbia, Bulgaria, Ungaria şi Ucraina au stabilit ca ziua de 31 august, zi în care în Republica Moldova este sărbătorită Ziua Limbii Române, să fie sărbătoare naţională a acestor comunităţi româneşti.
Tot atunci s-a decis ca toate asociaţiile şi organizaţii româneşti din întreaga lume să proclame ziua de 31 august ca Ziua Limbii Române şi să o serbeze ca atare.
Maria Grapini, mesaj oficial de Ziua Limbii Române
Eurodeputatul umanist Maria Grapini nu a ratat momentul de a adresa urări de "La mulți ani" vorbitorilor de limbă română, însă a făcut-o prin intermediul unei publicații care i-a prezentat mesajul "ca la carte".
Potrivit OficialMedia.com, în contextul Zilei Limbii Române, eurodeputatul Maria Grapini, invitat de onoare al sărbătoririi românismului în Republica Moldova, a transmis următorul mesaj:
„Doresc să le transmit românilor un „La Mulţi Ani!” din inimă, cu ocazia acestei zile speciale, să creadă în ţara noastră, în limba noastră, în cultura noastră, să fie buni purtători de tricolor, oriunde s-ar afla, să nu-şi piardă speranţa şi credinţa! România trebuie şi merită să ajungă departe! Sunt convinsă că, prin istoria comună, cultură, tradiții și limbă, putem să rezistăm ca țară! Marele Eminescu ne unește, așadar, trebuie să luptăm pentru unitate!”.
Fără inhibiții gramaticale de Ziua Limbii Române
La scurt timp după ce a postat link-ul cu felicitările oficiale adresate de Ziua Limbii Române, fostul ministru Maria Grapini a scris un text în care folosește limba română în stilul caracteristic, fără respectarea regulilor gramaticale.
Sunt nu mai puțin de 6 greșeli în cele două propoziții- de la punerea virgulei înainte de complementul direct până la dezacorduri ca "a Parlamentul European" sau securitatea pasagerilor "la transport":
"Azi am votat in Comisia Transport si turism a Parlamentul European,amendamentele la Bugetul 2023. Ma bucur mult ca au trecut amendamente importante cum sunt: bani pentru clustere pentru clima si energie, pentru cresterea mobilitatii pe calea ferata,inovatii, pentru cresterea securitatii pasagerilor la transport!", a scris Maria Grapini pe pagina sa de Facebook... de Ziua Limbii Române.
Maria Grapini este legendară, în România, pentru greșelile pe care le face în scris.
Virgulele puse anapoda (sau lipsă) și cuvintele stâlcite sunt puse de eurodeputatul umanist pe seama telefonului, care îi “corectează” cu de la sine putere textele.
Klaus Iohannis, de Ziua Limbii Române: Preţuim limba română folosind-o corect
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Limbii Române, arătând că, alături de încurajarea lecturii, înţelegerea, argumentarea şi uzul corect al limbii ar trebui să devină obiective prioritare.
"Este necesară o schimbare de paradigmă atunci când vorbim despre obiectivele educaţiei pentru învăţarea limbii române. Alături de încurajarea lecturii, înţelegerea, argumentarea şi uzul corect al limbii ar trebui să devină obiective prioritare. Doar luptând cu analfabetismul funcţional avem şansa de a permite cât mai multor persoane să folosească limba română pentru a lua parte la viaţa comunităţii şi pentru a contribui la dezvoltarea societăţii. Limba română este temelia identităţii noastre. O preţuim folosind-o corect, cultivând-o şi ajutându-i pe alţii să primească darul de a o învăţa şi de a se bucura de bogăţia ei", a precizat preşedintele, conform unui comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială.
Klaus Iohannis a mai subliniat că limba română reprezintă "cheia identităţii" naţionale şi "căminul unei literaturi bogate". Totodată, limba română a fost şi continuă să fie "un veritabil liant" social.
"Ea ne-a adus laolaltă şi ne-a menţinut uniţi în cele mai dificile momente ale istoriei noastre. Limba pe care o vorbim ne leagă unii de alţii şi pe toţi de locul în care ne-am născut sau avem rădăcini- România. Face parte din identitatea noastră, iar noi avem datoria de a o proteja şi cultiva", a menţionat preşedintele României.