Ieri, 3 mai Kosta Kecmanovic, un elev de 13 ani din clasa a VII-a de la o școală din Belgrad a ucis opt copii și un gardian cu o armă luată acasă, din seiful tatălui său. De asemenea, elevul mai avea în ghiozdan o armă și 4 cocktailuri Molotov, intenţia sa fiind de a-şi face un zid de apărare în jurul şcolii, astfel încât poliţia să nu poate să intervină imediat.

Armele erau închise într-un seif, sub un cod, a susținut tatăl în fața anchetatorilor, însă băiatul știa codul, „din moment ce a reușit să pună mână pe ele”, a explicat ministrul de Interne Bratislav Gasic, într-o conferință de presă citată de site-ul sârb Novosti.

Elevul plănuise atacul în detaliu pe foaie, cu o lună înainte 

Potrivit poliției, băiatul plănuia de o lună atacul și-și făcuse o listă cu colegii pe care voia să-i ucidă. Pe foaia A4 indicase primul etaj și lista claselor de-a lungul coridorului, cu ținte spre care să tragă. Au fost numite ”ținte care trebuie eliminate mai întâi”. Și lista era exactă și conținea clasa și numărul de elevi pe care voia să-i împuște: VII-2, VII-3, VII-4. 

Citește și: Atac armat într-un spital din Atlanta. Toate victimele erau femei: una a murit, iar patru au fost rănite

”Sala de istorie era lângă intrarea școlii. Clasa lui a avut această materie ca prima lor lecție a zilei. Imediat ce a ajuns, tânărul a împușcat paznicul.

Apoi s-a întors către copii”, a declarat șeful poliției din Belgrad, Veselin Milic. 

Atacatorul a sunat singur la poliție după ce și-a dat seama ce a făcut

Președintele sârb, Aleksandar Vucic, a spus că elevul provine dintr-o familie bogată și respectabilă și că tatăl său este medic și profesor. ”Am auzit și citit diverse relatări conform cărora băiatul și părinții lui au probleme materiale grave, chiar și de supraviețuire. Dar opusul este adevărat. Aceștia sunt oameni bogați, ca majoritatea părinților elevilor școlii”, a spus Vucic într-o conferință de presă. Veselin Milić, șeful Departamentului de Poliție din Belgrad, a spus că studentul a sunat la poliție imediat după masacru și a spus: ”Sunt Kosta Kecmanović” și a raportat că a împușcat mai multe persoane. Băiatul nu a menționat motivele gestului său, scrie  B92.net .  

Deținerea de arme de foc este larg răspândită în Serbia, țară care a fost martora mai multor împușcături în masă în ultimul deceniu și unde sute de mii de arme au rămas dispărute după războaiele din Balcani din anii 1990.

Atacatorul a sunat singur la poliție după ce și-a dat seama ce a făcut.

Atacatorul a sunat singur la poliție după ce și-a dat seama ce a făcut.

[Sursa foto: Mirror]

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Evgenija, în vârstă de 14 ani, a declarat că îl cunoștea pe presupusul atacator.

"Era cumva tăcut, părea drăguț și avea note bune. Nu știam prea multe despre el, nu era atât de deschis față de toată lumea. Nu m-aș fi așteptat niciodată ca acest lucru să se întâmple", a declarat ea pentru Reuters.

"Am auzit zgomote și am crezut că niște băieți, niște copii aruncau petarde.... Dar apoi l-am văzut pe agentul de securitate căzând la pământ", a spus ea, adăugând că apoi a fugit.

Mai mulți elevi și profesoara se află în spital cu răni grave

Sarah el Sarag, o avocată care locuiește în zonă și care urmează să își trimită al doilea copil la școală în septembrie, a descris paznicul mort ca fiind blând și pașnic. "Era un tip grozav, ...un om care îi iubea pe copii. Nu știu ce a fost în capul acelui copil care l-a împușcat", a declarat ea pentru Reuters.

Ministrul Sănătății, Danica Grujicic, un neurochirurg care a fost martor al impactului războaielor din Balcani, a declarat reporterilor, în lacrimi, că evenimentele de miercuri au fost "poate cea mai îngrozitoare experiență pe care am avut-o ca medic și ca om".

Citește și: Cine este autorul masacrului de la o școală din Belgrad? Copilul de doar 13 ani a ucis pe loc 9 persoane, după ce a tras multiple focuri de armă: „Sunt un psihopat care trebuie să mă calmez”

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Mai mulți elevi și profesoara se află în spital cu răni grave.

Mai mulți elevi și profesoara se află în spital cu răni grave.

[Sursa foto: Mirror]

De asemenea, șefa Spitalului Universitar din Belgrad, Milika Asanin, a declarat că sunt tratați trei elevi și profesoara. "Un pacient... a avut o rană la piept și o rană la gât. Un elev a fost împușcat în piciorul stâng, unul în stomac și în ambele brațe. Profesoara are o rană la stomac", a declarat el.

Guvernul de la Belgrad a proclamat trei zile de doliu național, între 5 și 7 mai. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si