Se anunta un inceput de saptamana fierbinte, cu amenintarea unei greve generale care planeaza deasupra Romaniei.

De ce s-a ajuns aici? Haideti sa analizam ce se schimba pentru romani.

Salariul minim brut pe economie urmeaza sa creasca  la 1900 de lei. Atentie, vorbim de cel brut. Asta inseamna ca romanii platiti cu acest salariu vor primi  in mana cam 1160 de lei.

Impozitul pe venit scade la 16 la 10 la suta.
Si totusi, cele mai mari semne de intrebare sunt legate de trecerea contributiilor sociale de la patron la salariat. De ce e nevoie de asa ceva?

Daca lucrurile sunt clare pentru cei cu salariul minim, problemele apar la cei cu venituri mai mari.

Dupa trecerea contributiilor, daca brutul ramane acelasi, netul scade cu aproximativ 16 la suta, calculeaza specialistii. Asadar, e nevoie ca patronii sa mareasca veniturile salariatilor lor.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Impozitul este redus la 10 la suta si pentru castigurile din depozite, chirii, premii si alte investitii, cum ar fi cele de la bursa.

Daca vorbim de modificarile ce se adreseaza patronilor, atunci ne referim mai ales la situatia microintreprinderilor. Plafonul pentru incadrarea in aceasta categorie a crescut de la 500 de mii la un milion de euro. Iar micile intreprinderi vor plati impozit de 1% din cifra de afaceri si nu 16 la suta din profit ca pana acum.

Patronii acuza o povara fiscala prea mare, asa ca nu pot garanta cresterea veniturilor brute. Cer ca schimbarile legislative sa nu fie facute in fiecare an si isi dorec mai multi bani pentru investitii.

Situatia se schimba, teoretic, si pentru viitorii pensionari.

Mai exact e vorba de o reducere de la 5,1% la 3,7 la suta. Ministrul muncii promite ca valoarea nominala va fi acceasi. Adica si anul viitor la pilonul II vor ajunge tot 7 miliarde de lei. Asa sa fie?

Acum, la fiecare 1000 de lei primiti in mana, 72 de lei ajung la pensia privata. Dupa reducerea contributiei suma va fi de numai 64 de lei.

Pensiile de peste 2000 de lei vor fi impozite cu 10 la suta din 2018. Atentie insa la ce spune ministrul de finante.

Cat despre pensia minima si punctul de pensie, acestea cresc, dar de la jumatatea anului viitor, si nu de la 1 ianuarie.

Teoretic, maine vom afla cate dintre schimbari raman in picioare. Dar modificarea codului fiscal prin ordonanta de urgenta este criticata inclusiv de voci din PSD.

Tensiunile cresc mai ales ca in aceasta seara se anunta alte proteste sub stindardul Rezist. Oamenii sunt chemati sa iasa in strada pentru a se opune legilor justitiei discutate acum in parlament.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si