Close sidebar
Close sidebar

Ce ambalaje vor intra în sistemul de garanție de 50 de bani de la 30 noiembrie: cum îți poți recupera banii

La data de 30 noiembrie va fi lansat sistemul de garanție-returnare, cel mai amplu proiect de economie circulară din România.

Redactia Stirile Kanal D,

Ambalaje de plastic

[Sursa foto: PixaBay]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Inițiat în 2020 de către liberalul Mircea Fechet, proiectul are scopul de a contribui la crearea unor comunități mai curate și mai ecologice. Se estimează că rezultatele proiectului vor duce la dispariția a 7 miliarde de ambalaje de băuturi anual de pe străzile și din apele României.

Mircea Fechet, ministrul PNL al Mediului, a subliniat importanța acestui proiect, afirmând că acesta va transforma România dintr-o țară de depozitare într-o țară de reciclare. Începând cu 30 noiembrie, ambalajele marcate cu simbolul "Ambalaj cu garanție" vor fi treptat disponibile în magazine.

Acestea pot fi ulterior returnate în orice punct de colectare din magazine, iar consumatorii vor primi înapoi o garanție de 50 de bani pentru fiecare ambalaj returnat corect.

Cum funcționeaza sistemul de garanție-returnare

Ambalaje de plastic

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Sistemul de garanție-returnare reprezintă o metodă prin care consumatorii români vor achita o garanție de 0,50 RON la achiziționarea unei băuturi (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Acest sistem se aplică ambalajelor primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, având volume între 0,1 l și 3 l inclusiv. Produsele incluse în sistem vor fi ușor de identificat prin intermediul unui logo specific.

După consumarea conținutului ambalajului, consumatorul este responsabil să-l aducă în oricare dintre punctele de returnare amenajate de comercianți, disponibile în practic orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi suma corespunzătoare garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă produsul respectiv nu a fost achiziționat de la acel comerciant.

Odată cu obținerea licenței de către operatorul responsabil de administrarea sistemului, în acest caz RetuRO, începe etapa de implementare a sistemului.

Prin această inițiativă se dorește ca până în 2024 sistemul să fie operațional pe întreg teritoriul României, contribuind astfel la un mediu înconjurător mai curat.

În perioada de tranziție, pe rafturile magazinelor vor fi disponibile atât ambalaje cu etichetă SGR, cât și ambalaje fără această marcă. Odată ce Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) intră în funcțiune, nu se vor mai putea introduce pe piață produse neinscripționate cu etichetă SGR, cu excepția cazului în care acestea se află în stocurile producătorilor și ale comercianților. Aceste produse pot fi comercializate până la data de 31 decembrie 2024.

Responsabilitatea organizării centrelor de colectare a ambalajelor de la consumatori rămâne în sarcina comercianților; se preconizează apariția a aproximativ 100.000 de astfel de centre, repartizate în mediul rural și urban, indiferent de dimensiunea magazinului.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI