Ce au decis PNL și PSD după prima serie de negocieri. Viitorul Guvern va avea mai multe ministere
Liderii PNL, PSD și UDRM au avut o primă serie de negocieri în vederea formării viitorului Guvern. Una dintre concluziile primelor discuții se referă la creșterea numărului de ministere, până la maxim 20, față de cele 18 din guvernarea cu USR.
Author: Razvan Ilie marți 09 noiembrie 2021 , 17:17
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat, marţi, după întâlnirea cu PSD, UDMR şi minorităţile naţionale, că există o discuţie cu privire la majorarea numărului de ministere la cel mult 20. Potrivit premierului interimar, nu s-a discutat astăzi despre alocarea acestor ministere.
"Nu am discutat despre ministere sau despre funcţia de premier. Am discutat despre programul de guvernare şi un calendar pentru zilele următoare. Încercăm să avem cât mai repede un Guvern stabil. Este o discuţie pentru extinderea numărului de ministere(...) până la maxim 20", a spus Cîţu, la Palatul Parlamentului.
Întrebat dacă PSD ar putea avea mai multe ministere decât PNL, liderul liberalilor a răspuns: "Când vom ajunge la momentul în care se vor împărţi ministere vom discuta. În acest moment doar am discutat despre posibilitatea de a creşte numărul de ministere la 20.(...) Vom vedea în funcţie şi de ministere că de multe ori este o discuţie şi cine are premierul poate să aibă mai puţine ministere şi aşa mai departe.
Deci, se poate discuta".
Potrivit lui Florin Cîţu, UDMR ar putea rămâne cu cele trei portofolii. Întrebat în acest sens, Cîţu a spus: "Cred că da". "A fost o discuţie bună", a concluzionat Cîţu.
Guvernul ar putea trece de Parlament în 18 noiembrie
"Am făcut un calendar. Noi credem că în 17-18 noiembrie se poate da un vot, audieri în comisii, şi în 18 vot în Parlament", a mai spus Florin Cîțu.
Social-democraţii au menţionat în cadrul discuțiilor cu liberalii că vor creşteri de salarii, pensii şi alocaţii mai consistente faţă de ceea ce spun acum liberalii că se poate acorda.
Programul de guvernare ar trebui să cuprindă măsuri până în martie, pentru depășirea iernii și pentru creșterea nivelului de trai, a declarat liderul PSD, Marcel Ciolacu după discuțiile cu PNL. "Apoi vom discuta restul programului până la finele lui 2024", spune el.
„Am vorbit foarte mult pe structurarea programului de guvernare. Vom începe mâine discuțiile pe care capitol în parte. Din punctul nostru de vedere, programul de guvernare ar trebui cu măsuri pe termen scurt și cu măsuri pe termen mediu, cumva conceput ce măsuri se iau pentru creșterea nivelului de trai până în martie și depășirea iernii, fiindcă toți românii sunt afectați și de criza energetică, și de pandemie, și pe urmă restul de program de guvernare până la finele anului 2024”, a declarat președintele PSD, marți, după discuția cu omologii de la PNL și UDMR,
respectiv cu reprezentantul grupului minorităților.
Întrebat dacă s-a discutat și despre distriburea portofoliilor și dacă ministerele vor fi repartizate în funcție de pondere, președintele PSD a declarat: „Este o împărțire în funcție de ponderea din Parlamentul României. Nu am intrat în niciun detaliu dacă se micșorează sau se mărește numărul de ministere. Va rămâne ponderea pe care ne-au dat-o românii la alegerile generale”.
"Mâine la ora 12.00 discutăm capitolul Justiție"
Liderul PSD a precizat că miercuri la ora 12 o să fie o discuție pe capitolul de justiție cu partenerii de la PNL.
"O să începem pe capitolul economic, cum este și normal, și finanțe, să vedem ce este sustenabil până la sfârșitul anului, cu prioritățile pe care le au românii în acest moment, în primul rând încălzirea și depășirea iernii, este o prioritate rectificarea bugetară fiindcă nu vom putea face acest lucru, și pe urmă urmează de la 12, dacă am reținut eu bine, capitolul de justiție, unde vom discuta. Vor merge și domnul Robert Cazanciuc, și domnul Titus Corlățean, și doamna Maia Teodoroiu, o să fie o discuție mai amplă”, a mai precizat Marcel Ciolacu, răspunzând la o întrebare în acest sens.
Liberalii prezenţi la negocierea cu delegaţiile PSD şi UDMR le-au transmis social-democraţilor şi celor din formaţiunea condusă de Kelemen Hunor că, în primul rând, PNL nu renunţă la ideea de a da un premierul, potrivit informaţiilor „ Adevărul ”. De altfel, liberalii i-au atenţioat pe cei prezenţi că preşedintee Klaus Iohannis este cel care are ultimul cuvânt.
De asemenea, PNL vrea o împărţire egală a ministerelor cu PSD, în timp ce UDMR-ului i-ar reveni doar două porofolii. Propunerea a fost considerată de social-democraţi îndrăzneaţă, în condiţiile în care PSD are o pondere de 51,5% din posibila coaliţie, în timp ce PNL are doar 39%, dacă ţinem cont de aritmetica parlamentară.
Liberalii au mai spus că nu vor accepta idei precum impozitarea progresivă, dar nici eventuale modificări al PNRR. În cazul PNRR a fost subliniat că programul e deja aprobat de Comisia Europeană şi nu poate suferi modificări.
De asemenea, PNL a precizat că nu este de acord cu măsuri care ar creşte exagerat deficitul bugetar, din moment ce România este în procedură de deficit de excesiv, ceea ce înseamnă că trebuie să strângă cureaua la nivel de cheltuieli.