Într-o mișcare surprinzătoare și contestată de liderii UE, Viktor Orban a ajuns la Moscova, însoțit de ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, în a cincea zi de când Budapesta se află la conducerea președinției rotative a Consiliului UE.

Citește și: Vladimir Putin și liderul Chinei, Xi Jinping, au încheiat o nouă alianță anti-Occident

Viktor Orban a fost primit de Vladimir Putin la Kremlin, iar primele declarații ale celor doi lideri de stat, vechi prieteni anti-occidentali au fost publicate pe site-ul Președinției Rusiei.

Viktor Orban spune că vrea să afle părerea lui Vladimir Putin cu privire la "câteva chestiuni care sunt importante pentru Europa", iar președintele Rusiei a declarat că e dispus să discute "posibilele scenarii pentru cea mai mare criză europeană", cu referire la situația din Ucraina.

"Nu are mandat să discute cu Rusia"

În urma rapoartelor inițiale de joi despre o posibilă întâlnire Orban-Putin la Moscova, președintele Consiliului European, Charles Michel, a scris pe Twitter/X:

„Președinția rotativă a UE nu are mandat să se angajeze cu Rusia în numele UE. Consiliul European este clar: Rusia este agresorul, Ucraina este victima. Nicio discuție despre Ucraina nu poate avea loc fără Ucraina”, a precizat Charles Michel.

Redăm mai jos declarațiile lui Vladimir Putin și Viktor Orban:

Vladimir Putin: "Bun venit la Moscova, în Rusia. Știu că de data aceasta ați venit nu numai ca partener de lungă durată, ci și ca președinte al Consiliului Uniunii Europene. Sper că vom avea ocazia să schimbăm opinii cu privire la construirea relațiilor bilaterale în această situație dificilă și, bineînțeles, să discutăm posibilele scenarii pentru cea mai mare criză europeană – mă refer la Ucraina.

Știu că destul de recent, pe 2 iulie, ați vizitat Kievul, iar acum ați venit aici pentru a discuta în detaliu situația care a apărut în Ucraina. Sunt la dispozitia dvs. Probabil că știți despre mesajul meu recent adresat înalților oficiali ai Ministerului de Externe aici la Moscova, care a rezumat poziția noastră cu privire la posibila înțelegere a păcii. Și, bineînțeles, sunt gata să discut câteva detalii cu tine sau să ți le explic. Sper să mă familiarizați cu poziția dvs personală și poziția partenerilor europeni.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

În ceea ce privește relațiile bilaterale, din păcate, am observat o scădere serioasă a comerțului, cu peste 35 la sută. Dar, în general, sunt multe de lucrat. Implementăm proiecte ambițioase. În orice caz, suntem încântați să vă vedem și avem multe de discutat".

Ce au discutat Vladimir Putin și Viktor Orban la Moscova

Ce au discutat Vladimir Putin și Viktor Orban la Moscova

[Sursa foto: Kremlin.ru]

Viktor Orban: "Vă mulțumesc că v-ați întâlnit astăzi cu mine. Aceasta este departe de a fi prima noastră întâlnire din ultimul deceniu; de fapt, este a 11-a. Dar această întâlnire este mai critică decât cele anterioare.

După cum ați menționat, Ungaria a preluat președinția rotativă a Consiliului UE la 1 iulie. Ultima noastră întâlnire a fost înainte de război; ne-am întâlnit în februarie 2022. Tocmai de aceea aceste două întâlniri sunt diferite.

Vă sunt foarte recunoscător că ai acceptat să mă vedeți chiar și într-o situație atât de dificilă. Trebuie să vă spun că numărul țărilor care pot vorbi cu ambele părți ale acestui conflict scade rapid. Ungaria va fi probabil singura țară din Europa în curând care va putea vorbi cu toate părțile.

Aș dori să profit de această ocazie pentru a discuta cu dumneavoastră o serie de probleme importante. De asemenea, aș dori să aflu părerea dvs. cu privire la câteva chestiuni care sunt importante pentru Europa".

Viktor Orban: Nu poți ajunge la pace dintr-un scaun comod de la Bruxelles:

Ce spun liderii europeni despre vizita lui Orban la Putin

Cancelarul german Olaf Scholz a promis, vineri, că sprijinul Uniunii Europene pentru Ucraina nu se va slăbi, în ciuda călătoriei controversate a premierului ungar Viktor Orban la Moscova.

Orban nu reprezintă UE în această vizită, a spus Scholz, subliniind că "mesajul clar al blocului este că Ucraina poate conta pe solidaritatea noastră, iar Putin să nu spere că solidaritatea și sprijinul nostru vor fi în scădere”.

Citeste si: Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un bărbat care să nu fie gelos.”- kfetele.ro

Citeste si: Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu Maluma- radioimpuls.ro

Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat că „vizita lui Orban la Moscova are loc, exclusiv, în cadrul relațiilor bilaterale dintre Ungaria și Rusia”.

"Prim-ministrul Orban nu a primit niciun mandat de la Consiliul UE pentru a vizita Moscova”.

UE, formată din 27 de națiuni, s-a opus ferm războiului Rusiei împotriva Ucrainei, impunând Moscovei 14 runde de sancțiuni fără precedent din cauza invaziei.

"Acea poziție exclude contactele oficiale dintre UE și președintele Putin. Astfel, prim-ministrul ungar nu reprezintă UE sub nicio formă", a spus Borrell.

Șeful diplomației europene a adăugat: „Este demn de amintit că președintele Putin a fost inculpat de Curtea Penală Internațională și a fost eliberat un mandat de arestare pentru rolul său în legătură cu deportarea forțată a copiilor din Ucraina în Rusia”.

„Politica de liniștire nu îl va opri pe Putin”, a scris și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe X. "Numai unitatea și determinarea vor deschide calea către o pace cuprinzătoare, dreaptă și de durată în Ucraina”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si