Close sidebar
Close sidebar

Ce au discutat Vladimir Putin și Viktor Orban la Moscova, în cea mai controversată vizită de la începutul războiului din Ucraina

Premierul maghiar Viktor Orban și-a atras noi critici din partea liderilor europeni și occidentali după vizita "fără mandat" la Moscova, în calitate de șef temporar al Consiliului UE. Cu o zi mai devreme, Orban a făcut prima vizită în Ucraina de la începutul războiului (cu doi ani și jumătate în urmă), iar demersul său pare să fi fost doar paravan pentru întâlnirea de azi cu Vladimir Putin.

Sorin Negru,

Viktor Orban, primit de Vladimir Putin la Moscova - în calitate de președinte al țării care conduce Consiliul UE

[Sursa foto: Kremlin.ru]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Într-o mișcare surprinzătoare și contestată de liderii UE, Viktor Orban a ajuns la Moscova, însoțit de ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, în a cincea zi de când Budapesta se află la conducerea președinției rotative a Consiliului UE.

Citește și: Vladimir Putin și liderul Chinei, Xi Jinping, au încheiat o nouă alianță anti-Occident

Viktor Orban a fost primit de Vladimir Putin la Kremlin, iar primele declarații ale celor doi lideri de stat, vechi prieteni anti-occidentali au fost publicate pe site-ul Președinției Rusiei.

Viktor Orban spune că vrea să afle părerea lui Vladimir Putin cu privire la "câteva chestiuni care sunt importante pentru Europa", iar președintele Rusiei a declarat că e dispus să discute "posibilele scenarii pentru cea mai mare criză europeană", cu referire la situația din

Ucraina.

"Nu are mandat să discute cu Rusia"

În urma rapoartelor inițiale de joi despre o posibilă întâlnire Orban-Putin la Moscova, președintele Consiliului European, Charles Michel, a scris pe Twitter/X:

„Președinția rotativă a UE nu are mandat să se angajeze cu Rusia în numele UE. Consiliul European este clar: Rusia este agresorul, Ucraina este victima. Nicio discuție despre Ucraina nu poate avea loc fără Ucraina”, a precizat Charles Michel.

Ce spun liderii europeni despre vizita lui Orban la Putin

Cancelarul german Olaf Scholz a promis, vineri, că sprijinul Uniunii Europene pentru Ucraina nu se va slăbi, în ciuda călătoriei controversate a premierului ungar Viktor Orban la Moscova.

Citeste si: Octavian este tânărul de 22 de ani decedat în accidentul din Argeș: "O inimă bună a încetat să mai bată!"- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este formidabil”- antena3.ro

Orban nu reprezintă UE în această vizită, a spus Scholz, subliniind că "mesajul clar al blocului este că Ucraina poate conta pe solidaritatea noastră, iar Putin să nu spere că solidaritatea și sprijinul nostru vor fi în scădere”.

Șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat că „vizita lui Orban la Moscova are loc, exclusiv, în cadrul relațiilor bilaterale dintre Ungaria și Rusia”.

"Prim-ministrul Orban nu a primit niciun mandat de la Consiliul UE pentru a vizita Moscova”.

UE, formată din 27 de națiuni, s-a opus ferm războiului Rusiei împotriva Ucrainei, impunând Moscovei 14 runde de sancțiuni fără precedent din cauza invaziei.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Povestea dureroasă a regretatului actor Sebastian Papaiani! A fost martor la moartea fraților săi și trădat de propriul fiu- radioimpuls.ro

Citeste si: Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este formidabil”- antena3.ro

"Acea poziție exclude contactele oficiale dintre UE și președintele Putin. Astfel, prim-ministrul ungar nu reprezintă UE sub nicio formă", a spus Borrell.

Șeful diplomației europene a adăugat: „Este demn de amintit că președintele Putin a fost inculpat de Curtea Penală Internațională și a fost eliberat un mandat de arestare pentru rolul său în legătură cu deportarea forțată a copiilor din Ucraina în Rusia”.

„Politica de liniștire nu îl va opri pe Putin”, a scris și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe X. "Numai unitatea și determinarea vor deschide calea către o pace cuprinzătoare, dreaptă și de durată în Ucraina”.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI