Avantaje creștere salariu minim 3000 de lei. Propunerea creșterii salariului minim brut la 3.000 de lei încă este discutată de autorități. Se ia în calcul ca o parte din acesta să ajungă la stat sub forma unor taxe și impozite.

 Avantaje creștere salariu minim 3000 de lei

Ce avantaje aduce creșterea salariului minim la 3000 de lei

[Sursa foto: PixaBay]

Sindicatele cer majorarea salariului minim la 3.000 de lei

Blocul Național Sindical a cerut coaliției de guvernare să ia o decizie în ceea ce privește creșterea salariului minim pe economie susținând că România se află printre țările cu cele mai mici salarii din Europa.

Citește și: Vouchere de vacanță 2023: Anunțul momentului pentru bugetari

Noi am cerut majorarea salariului minim încă din primăvara acestui an, când am solicitat convocarea Consiliului Național Tripartit. În urma analizelor realizate și ținând cont de creșterile de prețuri la bunuri și servicii, am propus atunci creșterea salariului minim de la data de 1 iulie. Iată-ne în luna noiembrie și fără o decizie clară în coaliție! Mai mult, constatăm cu extremă îngrijorare că există dezacorduri în coaliție pe suma cu care ar putea fi majorat acest tip de venit! Premierul Nicolae Ciucă spune public că nu sunt aliniate calculele cu realitatea. Cu alte cuvinte, după ce ne-au lăsat să înțelegem că salariul minim ar putea crește la 3 mii de lei brut, acum liderii coaliției de guvernare fac un pas înapoi! Domnule premier, românii au nevoie de aceste majorări! Orice majorare care duce acest venit sub 3.000 de lei brut este absolut nesemnificativă !”, a spus președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin. 

Avantajele creșterii salariului minim la 3000 de lei

De la 1 ianuarie 2023 salariații din România ar putea avea salariul minim brut de 3.000 de lei. Acesta ar putea fi mărit cu peste 600 de lei și să ajungă între 3.000 și 3.200 de lei. Autoritățile iau în calcul două scenarii. În primul scenariu este vorba despre un salariu minim brut de 3.000 de lei.

În această situație 200 de lei nu vor putea fi impozitați, în prezent acest lucru este la decizia fiecărui angajator.

Citește și: VIDEO- Pensiile cresc de la 1 ianuarie. Câți bani vor primii în plus românii

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

2.800 de lei vor fi impozitabili, fiind șanse ca salariul minim net să fie de 1.863 de lei, comparativ cu 1.524 care este cel din prezent.

În cel de-al doilea scenariu al autorităților scenariul minim brut este de 3.200 de lei, iar aici 400 de lei sunt impozitabili. Angajații vor câștiga aproximativ 2.000 de lei net.

 Avantaje creștere salariu minim 3000 de lei

Ce avantaje aduce creșterea salariului minim la 3000 de lei

[Sursa foto: PixaBay]

Dezavantajele acestei măsuri

USR a cerut ca salariul minim brut care ar urma să crească de la 1 ianuarie 2023, la propunerea PNL și PSD să nu fie impozitat pentru a putea fi posibilă „o creştere reală de venituri în buzunarele oamenilor” şi nu în cele ale statului. 

Conform unui comunicat USR, Guvernul "are tot interesul să tot crească salariul minim brut" în loc să îl crească pe cel net prin neimpozitare, pentru că atunci când creşte salariul minim brut cresc şi impozitele pe care le ia statul.

Citește și: Veste bombă pentru bugetari: Primesc mai mulți bani la salariu

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

Potrivit aceleiaşi surse, creşterea de 450 de lei pe care o promite Guvernul "va însemna doar 250 de lei în portofelul angajaţilor", dacă se taxează integral.

În schimb, dacă această sumă nu este impozitată de stat, "toţi banii vor rămâne la cei care muncesc şi trebuie să facă faţă scumpirilor". Astfel, la un salariu minim de 2.550 de lei brut, angajaţii primesc 1.524 de lei net, iar la un salariu minim de 3.000 de lei brut, angajaţii primesc 1.774 de lei net, după toate taxele.

Citește și: Noi scenarii discutate în Guvern. Pensie de 5.000 lei pentru toți românii în ianuarie și în alte luni din 2023!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si