Roman Abramovici, fostul patron al celebrei echipe britanice Chelsea, a făcut miliarde în ultimii zeci de ani achiziționând mai multe proprietăţi de lux din Marea Britanie. Însă, odată cu sancţiunile europene care îi vizează pe marii oligarhi ruşi, imperiul lui Abramovici a început să se clatine, potrivit Bloomberg.

Ce avere are Roman Abramovici în 2022?

Conform datelor Forbes, Roman Abramovich a coborât de pe locul 12 pe locul 17 în clasamentul celor mai bogați oligarhi din Rusia.

Oligarhul rus şi-a clădit imperiul intrând pe piaţa de real-estate londoneză încă de la începutul anilor 2000, după ce şi-a crescut conturile vânzând active privatizate din fosta Uniune Sovietică.

În prezent, averea lui Roman Abramovich a scăzut de la 15 miliarde de dolari la 6,9 miliarde de dolari, după sancțiunile impuse împotriva oligarhilor ruși, pentru legăturile cu Vladimir Putin.

Citeste si: Mihail Hodorkovski, magnatul rus aflat în exil, prevede răsturnarea lui Putin de la putere

Ce avere are Roman Abramovici în 2022. Oligarhul rus a fost lovit de sancţiunile occidentale

Ce avere are Roman Abramovici în 2022. Oligarhul rus a fost lovit de sancţiunile occidentale

Principalele active ale lui Abramovici, valorau înainte de război 4,7 de miliarde euro, reprezentând un sfert din averea acestuia.

Miliardarul rus a cumpărat clubul de fotbal în 2003, pentru 165 de milioane de euro şi a oferit o finanţare de peste un miliard, înainte să îl vândă.

În Marea Britanie, Roman Abramovic deține 70 de case şi terenuri. Printre acestea, un conac de 170 de milioane de lire sterline, în Kensington Palace Gardens şi un penthouse cu 3 etaje, în valoare de 30 de milioane de euro

Mai mult, în SUA are o fermă evaluată la 38 de milioane de lire sterline, în Munţii Stâncoşi

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

În Caraibe are o proprietate care ar ajunge la 54 de milioane de lire sterline.

Citeste si: Putin își ridică un nou palat pe plaja de la Marea Neagră. A cumpărat 186 de hectare de pământ

Și în Israel are o casă, de 52 de milione de lire sterline (Tel Aviv), un hotel de 17 milioane de lire sterline (pe malul mării, în Neve Tzedek) şi o clădire de birouri de 46 de milioane de lire sterline (pe faleza din Tel Aviv).

În Rusia, compania pe care o deţine Roman Abramovic are active de peste 760 de milioane de lire sterline, cuprinzând hoteluri, clădiri de birouri şi rezidenţiale.

În plus, Abramovici mai deține un iaht de 600 de milioane de lire sterline, Eclipse, unul de 100 de milioane de lire sterline, Pelorus, si un altul de 13 milioane de lire sterline.

Miliardarul, care traieste in Marea Britanie mai deține și un avion de 56 de milioane de lire sterline, cel mai scump din Rusia, și alte 3 avioane cu reactie.

De asemenea, Roman Abramovich conduce împreună cu oligarhul rus Boris Berezovsky o companie petrolieră, însă în prezent cei doi se luptă în instanță pentru castigarea unei sume de 6,5 miliarde de dolari.

Roman Abramovici a fost lovit de sancțiunile occidentale impuse oligarhilor ruși

Odată cu sancţiunile europene, Abramovici a fost forţat să-şi vândă o parte din active, în timp ce altele au fost îngheţate.

Printre acestea se numără Chelsea, care a fost vândută pentru cinci miliarde de euro.

Uniunea Europeană, SUA și Canada l-au sancționat pe Roman Abramovich drept represalii față de invadarea Ucrainei de către Rusia. Pe lângă clubul Chelsea, Abramovich are o participaţie la gigantul oţelului Evraz. De asemenea, el deține o parte din societatea rusă, specializată în exploatarea şi transformarea nichelului şi paladiului.

Însă, cea mai recentă lovitură încasată de oligarh, a venit în iulie când compania sa de consultanţă a depus cererea de lichidare. Principalele active ale lui Abramovici, valorau înainte de război 4,7 de miliarde euro, reprezentând un sfert din averea acestuia.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Se adâncește criza în interiorul UE. Polonia critică "oligarhia" impusă de Franța și Germania

După declanşarea războiului, Roman Abramovici s-a făcut remarcat datorită încercării sale de a intermedia pacea dintre Rusia şi Ucraina.

Înainte ca numele lui să apară pe lista oligarhilor intraţi în vizorul autorităţilor din Marea Britanie, miliardarul a încercat să se debaraseze de două proprietăţi londoneze de lux importante. Despre una dintre acestea se crede că ar fi conacul său din cartierul Kensington, iar cealaltă fiind un penthouse din Chelsea Waterfront.

Însă, pe fondul sancţiunilor, lui Abramovici îi este interzis să vândă orice proprietate britanică, iar orice banii pe care îi ţine în băncile locale sunt blocaţi.

În prezent, Roman Abramovich are toate activele blocate în Marea Britanie și ar încerca să scape de penalizările occidentalilor în Emiratele Arabe Unite.

Citeste si: Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană nu va fi o simplă formalitate. Care sunt cerințele Ursulei von der Leyen

După ce a fost sancționat de Guvernul Britanic și a ajuns să pună în vânzare clubul Chelsea, Roman Abramovich ia în calcul să plece definitiv din Anglia la Dubai, în Emiratele Arabe Unite. Această țară a devenit tot mai căutată de oligarhii ruși, care au fost sancționați de Occident în contextul războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, pe data de 24 de februarie.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si