In articol:
- Sfecla roșie reduce riscul de cancer
- Stimulează funcția de detoxificare a ficatului
- Sfecla roșie ameliorează tranzitul intestinal
- Regleacă colesterolul
- Sfecla roșie contribuie la reglarea tensiunii arteriale
- Sfecla roșie are proprietăți antiinflamatoare
- Contraindicații
Astfel, consumul regulat de sfeclă este modalitatea eficientă de a consuma nutrienții și cantitatea de fibre de care organismul tău are nevoie.
Citeste si: Trei reţete cu sfeclă roşie pentru iarnă: Beneficii imense multe pentru sănătate
Mai mult, consumul de sfeclă roșie păstrează ficatul sănătos Betaina, substanță din compoziția sfeclei stimulează funcția celulelor hepatice și protejează ficatul împreună cu conductele biliare. Consumul regulat de sfeclă, datorită fibrelor, ajută și la detoxifierea ficatului.
Sfecla roșie reduce riscul de cancer
Aportul de sfeclă în alimentație poate reduce riscul de cancer datorită betacianinei, substanța care dă culoarea intensă acestei plante și care este, totodată, implicată în reducerea tumorilor.
Stimulează funcția de detoxificare a ficatului
Organismul are mecanismele sale prin care poate elimina toxinele, însă unele alimente, cum este și sfecla roșie, le poate stimula.
Sfecla roșie ameliorează tranzitul intestinal
Datorită conținutului ridicat de fibre, sfecla poate normaliza digestia, mai ales după ce se consumă grăsimi și proteine în exces, cum ar fi de sărbători. Consumul regulat de sfeclă roșie reglează, deci, tranzitul intestinal.
Regleacă colesterolul
Printre beneficiile pe care le are sfecla roșie este și acela de a regla valoarea colesterolului, datorită fibrelor care absorb grăsimile și conduc la eliminarea lor din corp.
Sfecla roșie contribuie la reglarea tensiunii arteriale
Prin eliberarea unei substanțe ale cărei efecte au impact benefic asupra funcționării vaselor de sânge, sfecla roșie poate reduce hipertensiunea. Sucul de sfeclă roșie, de exemplu, reglează tensiunea arterială în câteva ore de la consum. Acest lucru se petrece întrucât unele substanțe din sfeclă se transformă în oxid nitric odată ce pătrund în organism. Oxidul nitric relaxează vasele de sânge, dilatându-le și reducând astfel tensiunea arterială mărită.
Sfecla roșie are proprietăți antiinflamatoare
Dieta așa-numită occidentală, bogată în zahăr, alimente ultra procesate și grăsimi trans favorizează inflamația, așa că, pentru a contracara aceste efect, este recomandat consumul de alimente antiinflamatoare cum este și sfecla. Un nivel redus de inflamație în organism scade riscul de afecțiuni precum Alzheimer, Parkinson, boli cardiace, diabet și nu numai.
Chiar dacă sfecla este în continuare în atenția cercetătorilor pentru a-i confirma efectele și multe dintre beneficii nu pot înlocui terapiile clasice, includerea în dietă nu dăunează atât timp cât nu se fac excese.
Contraindicații
Sucul de sfeclă, dacă nu este depozitat în condiții potrivite, poate acumula bacterii ce transformă nitrații în nitriți, contaminând sucul. Nivelul crescut de nitriți poate fi dăunător organismului.
Consumul crescut de sfeclă roșie, în special sucul de sfeclă, poate cauza beturie. Pigmenții (betacianine) care dau culoarea roșie sfeclei pot duce la colorarea urinei în roz sau roșu. Betanina este compusul ce cauzează așa-numita beturie, reprezentată de incapacitatea organismului de a dizolva pigmentul respectiv.
Citeste si: Bate sau nu Jador femeile?! Adevărul spus de manelist la "40 de intrebari cu Denise Rifai"- radioimpuls.ro
Citeste si: Tot ce trebuie să ştii despre sfecla roşie: Beneficii şi contraindicaţii