Ce boli poţi lua de la piscina şi ce trebuie să faci ca să le previi
Sezonul de vară înseamnă și zile petrecute la piscină. Înainte de a merge la piscină trebuie să fim informați care sunt bolile pe care le putem lua, dar și cum le putem preveni.
Copiii, femeile însărcinate și persoanele cu un sistem imunitar deficient sunt mai expuse bolilor cauzate de apa de la ștrand și de la piscină.
Iată ce boli poți lua de la piscină!
Apa care intră în conductul auditiv poate produce inflamații și implicit o durere intensă, au o largă răspândire în perioadele de vară. Otitele micotice rămân cele mai periculoase.
Citeste si: Care este una dintre cele mai grave boli ale secolului și cum poate fi prevenită
Din apa de ștrand, lacuri sau bălți cu apă stătută se mai poate lua piocianic (bacterie ce poate parazita ocazional pielea, urechea externă, tractul respirator superior sau intestinul gros) și infecția cu candida.
Substanțele dezinfectante din apă pot declanșa cel mai des xeroza. Aceasta este o boală de ochi caracterizată prin uscarea și contactarea conjunctivei, prin dispariția secreției lacrimale și opacifierea corneei, care, în unele cazuri, devine albă.
Conjunctivita dată de chlamidia trachomatis poate apărea la nivelul ochilor. Se manifestă prin înroșirea ochilor, secreție conjunctivală mucopurulentă unilaterală și are perioada de incubație 2-19 zile.
În urma mersului la piscină putem contacta granulom. Este o afecțiune rară provocată de bacteriile de la piscină. Se regăsește în zona genunchiului și este de natură cronică.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Granulomul de piscină poate să apară frecvent la cei care fac baie în piscine cu apă încălzită, în râuri, lacuri. Granulomul poate apărea la persoanele de orice vârstă. Acesta se produce în zona unei mici leziuni cutanate preexistente. Primele semne ale granulomului de piscină sunt apariția unor papule violacee care pot evolua spre ulcerație, perioada de incubație fiind de câteva săptămâni.
De la piscină putem contacta furuncul. Acesta poate fi ușor transmis prin stafilococii prezenți în apa piscinelor.
În urma mersului la piscină, putem contacta veruci plantare, respectiv niște negi dureroși care trebuie cauterizați. Aceștia apar la nivelul piciorului.
Pitiriazisul este o altă boală de piele luată din apa ștrandurilor și a piscinelor. Se caracterizează prin pete mici, cafenii, apărute la nivelul trunchiului.
Persoanele care suferă de acnee vulgară pot prezenta o agravare a leziunilor, din cauza clorului folosit la dezinfectarea apei din piscină.
Dermatofiția piciorului poate să apară la nivelul spațiului interdigitoplantar sub forma unui prurit accentuat de căldură și de suprainfecția bacteriană. Boala afectează în special bărbații adulți.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
La persoanele cu pielea sensibilă poate apărea pruritul cutanat. Persoanele foarte sensibile pot dezvolta eczema de contact. Simplul fapt de a intra în apa de la piscină poate cauza mâncărimi.
Citeste si: Mergi la piscina? Iata la ce pericole te expui si ce trebuie sa faci pentru a le evita