Vanilie, cacao, menta, piersica...si lista poate continua. Vorbim despre nelipsita inghetata care ne racoreste in zilele toride. Insa cati dintre noi am avut curiozitatea sa citim si eticheta? Au facut-o cei de la Asociatia Pro Consumatori. care au analizat peste 60 de produse cumparate din magazine.
COSTEL STANCIU, presedinte APC: Primul ingredient este reprezentant de apa si de lapte reconstituit din lapte praf degresat, asta inseamna lapte cu o,1% grasime.
Iar lista ingredientelor nesanatoase continua cu o multime de substante care n-au nicio legatura cu reteta traditionala.
COSTEL STANCIU, presedinte APC: Azorubina, un colorant folosit si in industria textila, care a fost interzis in Norvegia, Suedia, Austria, Statele Unite ale Americii.
Surprizele continua si in cazul inghetatelor cu aroma de fructe, unde sucul natural se ragaseste intr-un procent insignifiant.
-Am gasit si gelatina din porc. Adica? Inghetata cu sorici as spune.
-Pe bune? Nu stiam asta.
-Daca as tine post, dar nu tin, mi-ar fi interzisa
Lasand gluma deoparte, ar trebui sa ne gandim de doua ori, atunci cand cei mici insista sa primeasca si a doua inghetata, mai ales ca unii producatori scriu negru pe alb ca produsele pot provoca superactivitate in cazul copiilor.
SINCRON COSTEL STANCIU, presedinte APC: 5% din produsele analizate se apropie de de reteta traditionala si pot fi date copiilor.
-Este un produs curat, fara chimicale, deci poate fi consumat de copii. Pretul? 5 lei, dar mai bine mai putin si curat, decat mult si plin de chimicale.
Cum ar fi, de pilda, aceasta inghetata care costa de patru ori mai putin.
-Creeaza impresia unei arome naturale de kiwi, dar este o aroma artificala, este colorata artificial.