Pregătirile pentru un nou pachet de sancţiuni UE care să vizeze Rusia sunt în lucru, potrivit Bloomberg. Unele state membre cer includerea de măsuri suplimentare la propunerile Bruxelles-ului, înaintea ca acestea să fie prezentate statelor membre spre aprobare.
Citeste si: Vladimir Putin anunță integrarea Rusiei cu Belarusul lui Lukașenko
Noul pachet va include şi revizuiri la măsurile aprobate anterior, precum ajustări la regulile cu privire la tranzitul bunurilor supuse la sancţiuni spre enclava rusească Kaliningrad, au dezvăluit sursele Bloomberg.
Finanțarea războiului lui Putin, atacată de UE după summit-ul G7
Rusia este al doilea mare producător mondial de aur, iar în 2021 exporturile sale de metal galben sunt estimate la 12,6 miliarde de lire sterline.
La începutul acestei săptămâni, Marea Britanie, SUA, Japonia şi Canada au dezvăluit planuri referitoare la interzicerea de noi importuri de aur din Rusia.
Scopul acestor restricții sunt de a limita capacitatea lui Vladimir Putin de a-şi finanţa forţele armate, precum şi încercările oligarhilor ruşi de a evita impactul sancţiunilor financiare prin achiziţionarea de aur.
Sancțiuni mai dure, cerute de unele state UE
Liderii G7 care s-au reunit în Germania la începutul acestei săptămâni au căzut de acord să discute şi opţiunile cu privire la o plafonare a preţului pentru petrolul rusesc.
Cu toate acestea, ambasadorilor statelor membre la UE li s-a spus la o reuniune care a avut loc zilele trecute că acest mecanism nu va fi pus în aplicare prea curând.
De asemenea, un grup de state membre au cerut sancţiuni mai dure, inclusiv asupra gazelor naturale ruseşti, însă în prezent există un apetit redus la nivelul blocului comunitar pentru astfel de acţiuni curajoase, având în vedere că UE se confruntă cu creşteri de preţuri şi probleme în aprovizionarea cu gaze.
Până acum statele membre UE au îngheţat active în valoare de 14 miliarde de euro aparţinând oligarhilor ruşi sancţionaţi.
Acum UE şi aliaţii săi caută modalităţi pentru a identifica şi a ţinti mai bine activele persoanelor sancţionate, iar unele ţări vor clarificări cu privire la modul în care să acopere costurile cu activele îngheţate.