Ce drepturi are președintele României după terminarea mandatului. Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naționale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate, potrivit articolului 80 din Constituţia României.

Lista drepturilor de care se bucură președintele României după terminarea mandatului

Conform ART. 84 al Constituției, Preşedintele României se bucură de imunitate. Astfel, pe toată durata mandatului, preşedintele României beneficiază, gratuit, de locuinţă de protocol, protecţie şi pază, precum şi autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, precum şi acces în complexurile de protocol ale RAAPPS.

Totodată, regulamentul de organizare şi funcţionare al Administraţiei Prezidenţiale prevede că înfiinţarea de departamente şi compartimente se face în funcţie de priorităţile şefului statului. Acest lucru este valabil şi în ceea ce priveşte numărul consilierilor prezidenţiali şi de stat. 

De asemenea, șeful statului mai are influenţă, acces la informaţii clasificate şi nu în ultimul rând imunitate în faţa legii. În plus, cât e în fruntea ţării, este păzit de Serviciul de Pază şi Protecţie, care îi asigură o maşina şi un aghiotant care îl însoţeşte permanent.

Citeste si: Klaus Iohannis, discuție cu președintele Zelenski. Ce au stabilit cei doi șefi de stat

Pe durata mandatului, Guvernul împreună cu RAAPPS trebuie să-i asigure preşedintelui şi familiei sale locuinţă de serviciu. Toţi şefii de stat ai României au locuit la Vila Lac 3. Imobilul are o suprafaţă de peste 1.000 de metri pătraţi, teren de tenis, o gradină generoasă şi o vedere la lacul Herestrău.

Mai mult, preşedintele are asigurate şi concediile. Daca vrea să se relaxeze, are la dispoziţie vile la mare şi la munte, palate, un complex în Delta Dunării şi chiar şi un elicopter, toate aflate în proprietatea statului (20 de vile, 3 palate Snagov, Foişor, Olănesti).

Șefii de stat se bucură de avantajele acestei funcții şi după ce îşi încheie mandatul. Conform legii, Guvernul trebuie să le rezerve o locuinţă şi nu una foarte modestă. Reşedinţa trebuie să cuprindă un spaţiu în care fostul preşedinte să-şi poată amenaja cabinetul de lucru, cu secretar şi consilier. Este obligatoriu ca locuinţa să aibă pază la poartă, iar preşedintele va fi păzit de agenţi SPP chiar şi după ce iese din funcţie. Nu în ultimul rând, până la sfârşitul vieţii, foştii lideri de stat au o pensie calculată la 75% din valoarea indemnizaţiei lor lunare.

Citeste si: Klaus Iohannis, mesaj pentru români de la summit-ul NATO. "Pot să spun cu mâna pe inimă că România nu este în pericol"

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

Astfel, acestea sunt beneficiile pe durata vieții a persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român:

- folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar;

- o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu;

- pază şi protecţie, precum şi folosinţa gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare.

În prezent, foştii şefi de stat ai României, primesc o indemnizaţie netă lunară de 5.060 lei.

Traian Basescu a pierdut aceste drepturi dupa ce a colaborat cu Securitatea

După decizia luată de Înalta Curte de Casație și Justiție în care s-a stabilit definitiv, pe 23 martie, că Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă înainte de 1989, fostul președinte Traian Băsescu are la dispoziție 60 de zile să elibereze vila de protocol din cartierul bucureștean Primăverii.

Astfel, foștii șefi de stat nu mai au dreptul să beneficieze de locuințe de protocol dacă au avut calitatea de lucrător sau de colaborator al Securităţii, așa cum este cazul lui Traian Băsescu, fost președinte în perioada 2004-2014.

Citeste si: Lista politicienilor români care au colaborat cu Securitatea

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Fostul președinte, Traian Băsescu pierde, astfel, anumite beneficii financiare și materiale după ce a fost declarat definitiv turnător al Securității, printre care locuința de protocol gratuită, venitul lunar de fost președinte, dar și paza SPP. Însă fostul șef de stat rămâne cu indemnizația de europarlamentar, dar și cu numeroase fonduri strânse de-a lungul timpului, pe care Băsescu le investește acum productiv: de exemplu, investițiile sale în titluri de stat, care oferă în prezent cea mai bună dobândă de pe piață, se apropie de 800.000 de euro.

Ce drepturi are președintele României după terminarea mandatului

Ce drepturi are președintele României după terminarea mandatului

[Sursa foto: Facebook]

Așadar, persoanele beneficiare, precum și în cazul lui Traian Băsescu, „își pierd drepturile acordate de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia și, în consecință, contractul de folosință a locuinței încetează”.

Citeste si: Traian Băsescu a fost externat din spitalul de la Bruxelles

Decizia instanței vine după ce documentele depuse în instanţă de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) au arătat că Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe, semnate cu numele de cod ”Petrov”.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si