In articol:
- Lista drepturilor de care se bucură președintele României după terminarea mandatului
- Traian Basescu a pierdut aceste drepturi dupa ce a colaborat cu Securitatea
Ce drepturi are președintele României după terminarea mandatului. Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naționale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.
Lista drepturilor de care se bucură președintele României după terminarea mandatului
Conform ART. 84 al Constituției, Preşedintele României se bucură de imunitate. Astfel, pe toată durata mandatului, preşedintele României beneficiază, gratuit, de locuinţă de protocol, protecţie şi pază, precum şi autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, precum şi acces în complexurile de protocol ale
Totodată, regulamentul de organizare şi funcţionare al Administraţiei Prezidenţiale prevede că înfiinţarea de departamente şi compartimente se face în funcţie de priorităţile şefului statului. Acest lucru este valabil şi în ceea ce priveşte numărul consilierilor prezidenţiali şi de stat.
De asemenea, șeful statului mai are influenţă, acces la informaţii clasificate şi nu în ultimul rând imunitate în faţa legii. În plus, cât e în fruntea ţării, este păzit de Serviciul de Pază şi Protecţie, care îi asigură o maşina şi un aghiotant care îl însoţeşte permanent.
Citeste si: Klaus Iohannis, discuție cu președintele Zelenski. Ce au stabilit cei doi șefi de stat
Pe durata mandatului, Guvernul împreună cu RAAPPS trebuie să-i asigure preşedintelui şi familiei sale locuinţă de serviciu. Toţi şefii de stat ai României au locuit la Vila Lac 3. Imobilul are o suprafaţă de peste 1.000 de metri pătraţi, teren de tenis, o gradină generoasă şi o vedere la lacul Herestrău.
Mai mult, preşedintele are asigurate şi concediile. Daca vrea să se relaxeze, are la dispoziţie vile la mare şi la munte, palate, un complex în Delta Dunării şi chiar şi un elicopter, toate aflate în proprietatea statului (20 de vile, 3 palate Snagov, Foişor, Olănesti).
Șefii de stat se bucură de avantajele acestei funcții şi după ce îşi încheie mandatul. Conform legii, Guvernul trebuie să le rezerve o locuinţă şi nu una foarte modestă.
Astfel, acestea sunt beneficiile pe durata vieții a persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român:
- folosinţa gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar;
- o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu;
- pază şi protecţie, precum şi folosinţa gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare.
În prezent, foştii şefi de stat ai României, primesc o indemnizaţie netă lunară de 5.060 lei.
Traian Basescu a pierdut aceste drepturi dupa ce a colaborat cu Securitatea
După decizia luată de Înalta Curte de Casație și Justiție în care s-a stabilit definitiv, pe 23 martie, că Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă înainte de 1989, fostul președinte Traian Băsescu are la dispoziție 60 de zile să elibereze vila de protocol din cartierul bucureștean Primăverii.
Astfel, foștii șefi de stat nu mai au dreptul să beneficieze de locuințe de protocol dacă au avut calitatea de lucrător sau de colaborator al Securităţii, așa cum este cazul lui Traian Băsescu, fost președinte în perioada 2004-2014.
Citeste si: Lista politicienilor români care au colaborat cu Securitatea
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Fostul președinte, Traian Băsescu pierde, astfel, anumite beneficii financiare și materiale după ce a fost declarat definitiv turnător al Securității, printre care locuința de protocol gratuită, venitul lunar de fost președinte, dar și paza SPP. Însă fostul șef de stat rămâne cu indemnizația de europarlamentar, dar și cu numeroase fonduri strânse de-a lungul timpului, pe care Băsescu le investește acum productiv: de exemplu, investițiile sale în titluri de stat, care oferă în prezent cea mai bună dobândă de pe piață, se apropie de 800.000 de euro.
Așadar, persoanele beneficiare, precum și în cazul lui Traian Băsescu, „își pierd drepturile acordate de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia și, în consecință, contractul de folosință a locuinței încetează”.
Citeste si: Traian Băsescu a fost externat din spitalul de la Bruxelles
Decizia instanței vine după ce documentele depuse în instanţă de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) au arătat că Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe, semnate cu numele de cod ”Petrov”.