Ce e mai rentabil: chiria sau achizitionarea unui apartament? Vezi ce sfaturi iti da "Economilia", expertul Kanal D in preturi
Cerere mare, preţuri pe măsură! Asta e situaţia de pe piaţa chiriilor, chiar înainte de începutul anului universitar. În timp ce persoanele aflate în căutarea unei locuinţe vor preţuri cât mai mici, proprietarii încearcă să se asigure că afacerea lor nu se transformă într-un coşmar. Avem sfaturi pentru toţi în rubrica ştirilor Kanal D "Cât te costă?"!
Experienta ultimilor ani, dar si datele din prezent din marile orase ne arata ca 200 de euro este suma minima pe care trebuie s-o aveti in buzunar, daca suneti in cautarea unei chirii. Pentru mai putin de 200 de euro, minusurile sunt importante!
Iata o intrebare care da batai de cap multora. Accepti statutul de chirias sau vrei sa devii proprietar, cu ratele de rigoare, pe o perioada de… haideti sa spunem 30 de ani? Sunt multi care aleg prima varianta.
In capitala am descoperit un proiect imobiliar dezvoltat exclusiv pentru chiriasi.
Un apartament cu 2 camere poate fi inchiriat cu 400 de euro pe luna. Avem si studio la 270 de euro pe luna. Am avut cu apartamente cu 3 camere, dar s-au dat, la 450 de euro.Pentru acesti bani, camerele sunt complet mobiltate si dotate cu aparat de aer conditionat si centrala. Blocul destinat chiriasilor are si o zona de servicii.
O sala de fitness, o camera dotata cu masini de spalat si in viitor, un magazin plus un bistro.
Zona in care se afla blocul si celelalte costuri, pe langa chirie, sunt primele aspecte importante care trebuie luate in calcul. Momentul in care alegem chiria este la fel de important. Finalul verii este perioada in care chiriile sunt la mare cautare. Un apartament mobilat costa mai mult.
Cu 100, poate chiar 200 de euro. Intr-un an, asta poate insemna o economie de cel putin 1200 de euro. Pentru chirias este important sa calculeze ce mobila si-ar putea cumpara cu acesti bani. Pentru proprietar, e important de analizat daca merita riscul ca mobila pe care o detine sa fie distrusa in timp. Oricum, pentru ambele parti este vitalata semnarea unui contract de inchiriere.
Defectiunile majore care pot aparea in garsoniera sau apartament cad in sarcina proprietarului. Insa un contract semnat cu toate clauzele necesare poate asigura si plata unor despagubiri, in cazul in care apar alt gen de stricaciuni.
De asemenea, proprietarul se poate asigura ca nu va ramane cu o datorie uriasa la intretinere, tot printr-o clauza stipulata in contract! Un proprietar poate castiga daca poate ofera la pachet si un loc de parcare. De asemenea, centrala proprie sau cheltuielile mici de intretinere trebuie scoase in evidenta in anunt. Toate acestea se pot traduce intr-un tarif mai mare. Spre exemplu, in orase precum Cluj-Napoca sau Timisoara, acolo unde industria IT s-a dezvotat puternic in ultima vreme, un apartament situat langa un centru de afaceri, la periferie, poate fi mai scump chiar si decat in
zona centrala. Proprietarii pot incerca sa-si faca reclama printre angajatii unor astfel de firme.
Conform celor de la imobiliare.ro, chiria pentru un apartament cu 2 camere atinge cele mai ridicate volori in Bucuresti: 870 de euro.
La Brasov vorbim de 500 de euro, la fel ca in Timisoara. La Cluj-Napoca, un apartament cu 2 camere poate fi tranzactionat si la 600 de euro, in functie de zona. Cele mai ieftine oferte pornesc de la aproximativ 200 de euro. Atat proprietarul cat si chirasul trebuie sa-si cunosca drepturile si obligatiile. Trebuie sa stie chirasul ca are intotdeauna dreptul sa schimbe yala imobilului unde vrea sa faca acea inchiriere si poate sa-i permita proprietarului accesul doar cand are o solicitare de renovare. Insa in niciun caz proprietarul nu poate intra cand doreste in acel imobil! Atentie! Este important ca acest contract, o data semnat, sa fie inregistrat si la fisc!