Ce e romanesc e dublu! Preturile la fructe si legume romanesti au luat-o razna! La ce sa se astepte romanii care merg in piete!
Rosiile, cartofii si capsunele romanesti se vand la pret de trufandale. Vanzatorii incearca sa-si convinga clientii ca produsele autohtone sunt mai sanatoase si mai gustoase, dar putini sunt cei care-si permit sa le cumpere. Legumele din import se gasesc la jumatate de pret si se vand cel mai bine.
In jur de 20 de lei, atat costa kilogramul de rosii romanesti proaspat aparute pe tarabe. Dublu fata de cele din import, din Grecia sau Italia, care nu depasesc 8 lei 50. Clientii poftesc, fireste, la rosiile dulci de la noi, dar le ocolesc din cauza pretului.
Preturi piperate sunt la toate produsele autohtone. De pilda, castravetii romanesti costa in jur de 7 lei, iar cartofii noi intre 8 si 15 lei.
Si la fructe se simte diferenta. In pietele din Cluj Napoca, vanzatorii mizeaza pe produsele romanesti, care sunt mai delicioase. Merele sunt cele mai accesibile la pret, insa capsunele raman un lux- costa peste 15 lei kilogramul.
Comerciantii se plang ca vanzarile merg prost, dar nici nu pot lasa la pret. Produsele romanesti costa atat de mult din cauza vremii reci din luna martie. Fructele si legumele au avut nevoie de caldura un timp indelungat.