In articol:
Un studiu publicat miercuri a constatat că viitoarele mame care au făcut vaccinul Pfizer-BioNTech sau vaccinul Moderna au raportat niveluri ridicate de anticorpi pentru bebelușii lor. Cercetătorii de la Școala de Medicină NYU Grossman au descoperit că 100% dintre 36 de nou-născuți testați la momentul nașterii aveau anticorpi de protecție după ce mamele lor primiseră vaccinul anti-COVID.
Citeste si: VIDEO| Consecințe ale valului 4: NU mai sunt paturi libere la ATI, iar deficitul de medici este unul imens
Medicii au observat cele mai ridicate niveluri de anticorpi în sângele din cordonul ombilical al mamelor care au fost complet vaccinate în a doua jumătate a perioadei de sarcină. Acest lucru se corelează cu protecția copiilor în primele luni de viață, potrivit studiului prezentat pe UPI.com.
Niveluri ridicate de anticorpi la nou-născuți
„Studiile continuă să consolideze importanța vaccinurilor în timpul sarcinii și puterea lor de a proteja două vieți simultan, prin prevenirea formelor severe de COVID atât la mame, cât și la copii”, a declarat co-autorul studiului, dr. Ashley Roman, director de medicină materno-fetală la NYU Langone Sănătate.
Studiul publicat miercuri în American Journal of Obstetrics & Gynecology-Maternal Fetal Medicine a constatat că viitoarele mame care s-au protejat cu tehnologia ARNm au transmis niveluri ridicate de anticorpi pentru sugarii lor.
Citeste si: Carantină de noapte într-un mare oraș din România. "Acesta este valul nevaccinaților"
Echipa de medici a confirmat dovezile anterioare potrivit cărora cele două vaccinuri ARNm sunt sigure în timpul sarcinii. Nu s-au constatat riscuri crescute în timpul sarcinii, complicații la naștere sau riscuri identificabile pentru făt legate de vaccin în timpul sarcinii.
"Vaccinul îi ajută pe bebeluși să vină pe lume cu anticorpi, ar putea să-i protejeze în primele câteva luni din viața lor, când sunt cei mai vulnerabili", a spus Roman într-un comunicat de presă.
Echipa de cercetare a fost, de asemenea, capabilă să distingă anticorpii din sângele neonatal care au fost creați ca răspuns la infecția naturală de la cei produși ca răspuns la vaccinuri. Acest lucru contează deoarece răspunsurile anticorpilor naturali la virus nu sunt suficient de protectoare, potrivit studiului.
Studii anterioare au arătat că femeile însărcinate prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire severă cauzată de virus, dar numai 23% dintre ele erau vaccinate, potrivit datelor Centrului SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
"Constatările noastre se adaugă la o listă tot mai mare de motive importante pentru care femeile ar trebui sfătuite să primeasca vaccinul COVID-19 în timpul sarcinii pentru beneficiul suplimentar al nou-născutului care primesc protecție crucială", a mai spus Lighter in comunicat.
Vor fi necesare studii viitoare pentru a determina dacă vaccinarea în a doua jumătate a sarcinii are beneficii suplimentare față de vaccinarea la începutul sarcinii, precum și cât durează protecția sugarului.