Sfințirea apei este săvârșită de preoți în ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a sfințit firea apelor, botezându-Se în râul Iordan, slujba fiind oficiată numai în biserica sau lângă o apă curgătoare curată.

Ce semnificație are Aghiasma Mare?

Totodată, la această slujbă, spre deosebire de cea în care se sfințește aghiasma mică, apa este sfințită printr-o dublă invocare a Duhului Sfânt. Astfel, aghiasma mare are o putere sfintițoare mult mai mare, ea purtând darurile minunate ale Duhului Sfânt mai mult decât aghiasma mică.

Astfel, aghiasma, apa sfinţită se face când preotul cheamă asupra ei puterea Duhului Sfânt, pentru ca ea să aibă puterea de a sfinţi viaţa oamenilor şi a naturii înconjurătoare, pentru ca ele să capete binecuvântarea Domnului. Apa este simbolul curăţirii sufletești, a promovării şi a sfinţirii vieţii.

Ce este aghiasma mare și cum poate fi folosită apa sfințită de Bobotează

Ce este aghiasma mare și cum poate fi folosită apa sfințită de Bobotează

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citeste si: Când începe Postul Paştelui 2022?

Cum poate fi folosită apa sfințită de Bobotează?

În ziua Botezului Domnului, se face agheasma mare. Apa sfințită de preoți se ia înainte de anaforă, se dă şi celor ce sunt opriţi de la Împărtăşanie, ca întărire spre nădejdea pocăinţei, a mângâierii şi îndreptării lor pentru viitor (Constituţiile Apostolice VIII, 29).

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Doi adolescenți au abandonat pe trotuar un manechin care părea un cadavru plin de sânge, în Buzău, ca să facă postări cu el pe internet- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

De asemenea, cu aghiasma mare se pot stropi şi casa, curtea, grădina, vitele, ogoarele şi livezile, spre a fi păzite de lucrările necurate ale diavolului (doar de Bobotează sau periodic). De asemenea, cu pocăinţa şi cu binecuvântarea duhovnicului, agheasma mare se poate lua şi în cazuri de boli grele.

Și pentru faptul că, este încărcată cu darurile dumnezeieşti ale Duhului Sfânt, aghiasma mare a săvârşit adesea minuni, tămăduind bolnavi, apărând de rele şi izbăvind din necazuri pe cei credincioşi.

După slujba de sfințire a apei fiecare sătean își ia apă sfințită în vasele de lemn sau de sticlă cu care a venit de acasă.

Ajunși acasă, oamenii sfințesc cu aghiasmă toată gospodăria, șura, grajdul, animalele din grajd, pomii din livadă, casa și interiorul casei.

Și în Ajunul Bobotezei se purifică oamenii şi gospodăriile, prin stropirea lor cu apă sfinţită. Totodată, se desfăşoară practici de stimulare a rodului pământului (colindul cu Chiraleisa), dar sunt impuse şi interdicţii pentru a asigura bunăstarea şi sănătatea credincioşilor în noul an.

Citeste si: Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Ioan Botezatorul. Cui îi urăm „La mulți ani” pe 7 ianuarie


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si