Ce este borelioza, boala cu care a fost diagnosticată Adda
Cântăreața Adda a anunțat recent că, după mai bine de un an de tratament greșit, a aflat de ce boală suferă. Ce este borelioza, boala cu care a fost diagnosticată Adda?
Ce este borelioza, boala cu care a fost diagnosticată Adda? Artista a dezvăluit pe contul său de Facebook că, de mai bine de un an și jumătate, se tratează pentru dermografism. Însă, după mai multe analize amănunțite, medicii au descoperit că afecțiunea de care suferă este borelioza sau boala Lyme.
Borelioza şi Bartonella sunt două boli provocate de bacterii transmise la om de la animale, căpuşe, tânţari sau ploşniţe.
Simptomele Addei au început să apară în urmă cu un an şi jumătate. Atunci, a ajuns la urgenţe cu o reacţie alergică severă. Pe corp îi apăruse o urticarie agresivă şi avea edem la nivelul gâtului. Artista a simţit dintr-o dată că nu mai poate respira.
Artista a aflat abia acum de ce boală suferă de fapt, după un an jumătate de chin, în care i s-a pus un diagnostic greşit. În realitate Adda suferă de Borelioza, cunoscută şi ca boala Lyme şi Bartonella.
Pentru că boala a fost depistată destul de târziu, afecțiunea i-a ajuns Addei în creier, motiv pentru care procesul de vindecare va fi unul şi mai dificil pentru artistă. Şi astfel, cântăreața a anunțat că se va retrage o perioadă din spațiul public.
Un om poate contacta boala Lyme dacă este mușcat de o căpușă purtătoare a bacteriei Borrelia Burgdorfer și care rămâne atașată de corpul uman pentru cel puțin 17 ore.
Boala se poate face la orice vârstă.Boala Lyme se manifestă la om în urma unei intepaturi sau mușcături a unei căpuse contaminate și a unui contact direct om-insectă de 17h- 48h. Pe pielea persoanei va apărea, cel mai probabil, în primele 3-7 zile un punct roșu, specific bolii. Perioada de incubație a bolii este, însă, cuprinsă între 3-30 de zile.
Pentru a preveni o infecție, trebuie îndepărtată imediat capușa identificată pe corp, fără a o strivi, cu ajutorul unei pensete.
Boala Lyme este diagnosticată în urma unui examen medical în prezența simptomelor, la care se pot adăuga o serie de teste și analize de sânge, examene nespecifice în funcție de simptome. Boala Lyme se vindeca total, în cele mai multe cazuri.
O persoană, copil sau adult, poate suferi de boala Lyme doar dacă este înțepat/mușcat de o capusă contaminată cu bacteria Borrelia burgdorferi, care rămâne pe corpul uman fără întrerupere pe o perioadă mai mare de 17 ore. Acesta este timpul necesar migrarii bacteriilor Borrelia din intestinul insecței catre glandele salivare ale acesteia, de unde sunt transmise în organismul uman, odata cu saliva, la locul înțepăturii.
În multe cazuri, pentru că afecţiunile nu sunt diagnosticate corect de la bun început, inflamaţia şi neurotoxinele ajung la creier, așa cum s-a întâmplat și în cazul cântăreței Adda. Aceasta a mai spus că va avea nevoie de un tratament agresiv pentru a scăpa de boală.
Simptomele bolii se diferențiază în funcție de stadiul de dezvoltare al acesteia, calculat în funcție de perioadă de timp care a trecut de la momentul înțepăturii:
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
- eritemul cronic migrator – apare în primă fază, într-un interval variabil de la momentul mușcăturii.
- infecția diseminată – apare într-un interval de câteva săptămâni până la câteva luni de la mușcătura de căpușă.
Simptomele bolii Lyme includ: eritem migrator multiplu, febră, mialgii, artrită recurentă, cardită, tulburări de conducere atrio-ventriculară, neuroborelioză acută (complicația majoră), care evoluează cu paralizie nerv facial, meningită limfocitară sau radiculonevrită.
- infecția persistentă – apare într-un interval de câteva luni pana la câțiva ani de la infecție și include: polineuropatie, astenie, tulburări de memorie, neuroborelioză cronică (encefalomielită), acrodermatită cronică atrofică, artrită Lyme, conform Regina Maria.
“Nu îmi mai simt partea stângă din față și piciorul stâng. Mi se zbat mușchii și mi-e rău.”, a scris Adda pe Instagram.
Chiar dacă se confruntă cu dureri puternice, Adda este fericită că acestea înseamnă că tratamentul funcționează și că bacteriile sunt eliminate din corpul ei.
Cântăreața a mărturisit că prima fază a tratamentului va fi una mai dificilă din cauza efectelor adverse. Dar faptul că a avut un stil de viață sănătos în ultimul timp o ajută foarte mult în lupta cu infecția.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
“Mă simt binecuvântataă că am aflat. Mă simt iubit așa cum nu s-a mai întâmplat până acum și asta pentru că sunteți aici. Am avut zile mai bune, dar sunt ok. (…) E semn bun, a declarat Adda.
Tratamentul și durata acestuia sunt stabilite de medic în functie de stadiul bolii și de gravitatea simptomelor.
Noi echipe de cercetare desfășoară proiecte la nivel european pentru diagnosticarea rapidă a bolii, pentru descoperirea unor metode de diagnostic mai eficiente, încă din faza timpurie a infecției. Noile metode se bazează, mai degraba, pe detectarea bacteriei decât pe răspunsul imun.
În Stadiul 1 al bolii, se tratează cu medicamente antibiotice pe cale orală, durata tratamentului fiind, în medie, de 10-14 zile. Doxiciclina pentru adulți si copii mai mari de opt ani și amoxicilina sau cefuroxim pentru adulti, copii mici, gravide și femei care alăptează.
În stadii avansate, dacă boala a afectat sistemul nervos, este indicată urmarea tratamentului pe cale intravenoasă, apoi, pe cale orală, durata acestuia fiind în medie de 14-28 de zile.
Artrita Lyme, un simptom al stadiului avansat al bolii Lyme, se tratează cu antibiotice orale, administrate pe o durată de 28 de zile.
Citeste si: Medicament antiviral gratuit pentru pacienții COVID din România. Ce trebuie să știi despre Molnupiravir
Însă, aproape 10-20% dintre persoane afectate pot manifesta în continuare simptomele bolii Lyme, chiar dacă au urmat un tratament complet. Acesta poarta numele de sindromul bolii Lyme post-tratament. Sindromul se manifestă prin mobilitate redusă a corpului, reducerea abilitatilor cognitive, probleme de vorbire, oboseală.
Tratamentul de recuperare în urma instalării acestui sindrom este de durată.
Mesajul publicat de Adda după ce a aflat că suferă de boala borelioză.
„Dragii mei, după un an jumătate de chin în care mi s-a pus diagnostic greşit şi mi s-a dat tratament şi mai greşit, am aflat într-un final adevărul. A fost nevoie să îmi paralizeze anumite părţi ale corpului ca să fiu diagnosticată cu Borelioza şi Bartonella- transmise de căpuşe şi ţânţari, ploşniţe sau dacă te muşcă animale care au asta în sânge. Din păcate, inflamaţia şi neurotoxinele au ajuns la creier, pentru că nu s-a acţionat la timp. Aşa că urmează o perioadă de luptă şi de tratament agresiv care durează în total un an şi jumătate. Momentan sunt în pregătirea corpului pentru tratament. Şi trag să-mi duc la final o parte din proiecte şi să-mi onorez promisiunile.
I-am pus numele “Gogutz” la rahatu’ ce e acum în mine. Şi promit să-i dau în cap. Să-l nenorocesc până îi sar fulgii. În timp ce o parte din doctorii “specialişti” ai României vor pune mâna pe carte!Nu voi face scandal din asta. Faptul e consumat. Eu sper doar să nu mai trimită pacienţii pe piste greşite şi să se trezească la realitate! Poate exemplul meu va ajuta la INFORMARE, PREVENŢIE ŞI TRATARE LA TIMP! Pentru că, DA, aceste două “minunăţii” te pot ucide sau te pot nenorocii pe viaţă!!! Dacă nu sunt depistate la timp. I se poate întâmpla oricui”, a scris Adda pe contul său de Facebook.