Este cunoscută și sub numele de  varza țăranului, fiind cultivată de peste 2000 de ani. Are o rezistență foarte mare la îngheț, motiv pentru care s-a cultivat (și încă se cultivă) la scară largă, mai ales în Europa.

Ce este varza kale

Kale  ( Brassica Oleracea) este o legumă care face parte din familia Brassica

Citeste si: VIDEO- Piept de rață cu varză kale. O cină plină de nutrienți, aceeași familie din

care fac parte și broccoli, muștarul, varză de bruxelles.

Frunzele cresc dintr-o tulpină centrală care se alungește pe măsură ce plantă crește. Acestea pot fi crețe sau plate, de culoare verde sau roșu, în funcție de tipul de kale.

Este originară din sudul și vestul Europei și îi place să crească într-un sol bogat în materie organică cu un pH acid. Varză Kale este considerată o legumă anuală deoarece face față gerului.

Plantă poate continuă să producă frunze pe tot parcursul iernii. De fapt, frunzele de kale capătă un gust mai dulceag după câteva înghețuri.

Ce tipuri de varză kale există

Kale este o legumă crocantă. Gustul și conținutul nutrițional diferă în funcție de soi (cea mai populară este varză kale creată)

Frunzele mai tinere și de vara sunt mai puțîn fibroase și amare. Prin urmare îți recomand să o cumperi în afară sezonului cald (de vara).

Varză kale creață

Este soiul cel mai des întâlnit. Are culoarea verde strălucitor, verde închis sau purpuriu.

Frunzele sunt mai starnse și se îndepărtează ușor de pe tulpină fibroasa. Este rezistență atât la temperaturi ridicate, cât și la temperaturi scăzute

Varză kale Lacinato sau dinozaur

Este un soi provenit din Toscana. Este mai fermă decât soiul creț și mai puțîn amară.

Are culoarea albastru spre verde închis. Frunzele sunt mai lungi și plane și își păstrează textura la gătit.

Datorită texturii solzoase, se mai numește și kale dinozaur. Acest tip de kale este ideal pentru a face chipsuri de kale.

Cum se alege varza kale

Varza Kale proaspătă este fermă, tare, colorată într-un verde intens, fără semne de îngălbenire. Frunzele mai mici sunt mai fine şi au un gust dulceag.

Cum se depozitează varza kale

Durata de depozitare este de 5 zile, în frigider. Cu cât este ţinută mai mult în frigider, cu atât devine mai înţepătoare la gust. Nu o spălaţi înainte de depozitare pentru că se deteriorează mai repede.

Dacă este depozitată la congelator, varza Kale are un gust dulceag pronunţat. 

Cum se prepară varza kale

Este important ca varza Kale să fie scufundată în apă rece pentru a înlătura toate impurităţile. Tăiaţi frunzele şi tulpinile în bucăţi mici pentru o preparare rapidă. Pentru multiple beneficii asupra gustului, dar şi a sănătăţii, Kale se prepară cel mai bine la abur, însă poate fi un ingredient de bază pentru salate răcoritoare.

Citeste si: Salată Kale. Adevărul despre această legumă pe care puţină lume îl ştie!

Varza Kale are o suprafaţă ceroasă care o protejează de ploaie, dar şi de dressing-ul din salată. Încercaţi să asezonaţi varza Kale cu ulei de măsline înainte de a adăuga dressing-ul; astfel, sosul va pătrunde mult mai bine şi uniform în salată!”

Varza kale, crudă – valori nutriţionale pentru 100 g

apă – 84,04 g

energie – 49 kcal

proteine – 4,28 g

lipide – 0,93 g

fibre – 3,6 g

carbohidraţi – 8,75 g

glucide – 2,26 g

calciu – 150 mg

fier – 1,47 mg

magneziu – 47 mg

fosfor – 92 mg

potasiu – 491 mg

zinc – 0,56 mg

sodiu – 38 mg

vitamina a – 500 µg

vitamina c – 120 mg

vitamina b6 – 0,271 mg

acid folic – 141 µg

niacină (b3) – 1 mg

vitamina e – 1,54 mg

vitamina k – 704,8 

Rețete cu varză kale

Iată câteva rețete și modalități de preparare a acestui tip de varză:

Kale Chips

Ingrediente:

200g varză kale

Citeste si: Salata creață a apărut și la noi în piețe. Mulți o consumă fără să știe ce se întâmplă în organism când o consumi

2 linguri ulei de măsline

sare după gust

opțional: chilli pudră sau brânză rasă

Pași:

spală bine frunzele de kale și tamponează-le cu hârtie de bucătărie pentru a absorbi excesul de apă

rupe frunzele în bucăți mici de mărimea unor cipsuri

așază cipsurile într-un bol în care ai pus uleiul de măsline, sarea, și pudra de chilli sau brânza

amestecă bine

pune cipsurile într-o tavă în care ai așezat anterior hârtie de copt

lasă cipsurile 15-20 minute la 150 grade Celsius – întâi pe o parte apoi pe cealaltă

cipsurile trebuie consumate în maxim 3 ore de la preparare, altfel se vor înmuia.

Kale Pesto

Ingrediente:

80 g kale

80 g semințe de pin

80 g parmezan

3 căței de usturoi

2 linguri de ulei de măsline

sucul de la o lămâie

Pași:

pune toate ingredientele într-un blender și amestecă până obții o consistență cremoasă

adaugă sare după gust

se poate păstra la frigider pentru o săptămână (cu un strat de ulei de măsline deasupra) sau la congelator pentru o lună.

Kale Quiche

Ingrediente:

10 frunze kale

2 ardei grași

1 ceapă

3 căței de usturoi

300g făină de năut

750ml apă

3 linguri ulei de măsline

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

1 linguriță oregano

sare după gust

Pași:

toacă ceapa și ardeiul și pune-le în tigaie cu uleiul de măsline și 3 linguri de apă, 10 minute

spală bine frunzele de kale, toacă-le mărunt, și adaugă-le în tigaie, și mai lasă încă 10 minute

închide focul și adaugă usturoiul pisat

preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius

separat, amestecă într-un bol făina de nout cu apă, sare, și oregano

adaugă legumele din tigaie

pune amestecul într-o tavă (cu hârtie de copt) sau într-o formă de silicon și dă-o la cuptor pentru 20-25 minute.

Supă-cremă de kale

Ingrediente:

0,5kg cartofi

200g frunze de kale

1 morcov

1 păstârnac

100g cremă de brânză

sare și piper după gust

Pași:

spală și curăță legumele, întâi morcovul și păstârnacul și apoi cartofii

după ce devin moi, adaugă frunzele de kale

gătește-le pentru aproximativ 5 minute sau până când frunzele capătă o nuanță verde deschis

oprește focul

lasă 5-10 minute la răcit

amestecă crema de brânză și supa la blender

adaugă sare și piper după gust.

Kale Lasagna

Ingrediente:

300g frunze de kale

200g ceapă

1 roșie

3 căței de usturoi

150 ml lapte

50g cașcaval

20g unt

3 foi de lasagna

15g făină

2-3 linguri ulei de măsline

sare și piper după gustopțional: parmezan

Pași:

spală bine varza kale

taie mărunt frunzele

curăță ceapa și usturoiul și taie-le mărunt

călește ceapa și usturoiul în 2-3 linguri de ulei de măsline până se moaie

adaugă jumătate din frunzele de kale și lasă-le pentru 10 minute la foc mediu

pune sare și piper după gust

preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius

separat, pune untul la topit într-o cratiță, la foc mediu

adaugă făina și amestecă bine

toarnă laptele și continuă să amesteci până se obține o compoziție omogenă

lasă pe foc până începe să se îngroașe – 10-15 minute

într-o tavă pune puțin sos pe fund

așază o foaie de lasagna

pune câteva frunze de kale, felii de roșii, și cașcaval ras

toarnă ⅓ din sos

repetă procedura iar la final decorează cu parmezan

lasă lasagna la cuptor pentru 30-40 minute sau până când se rumenește

se poate servi caldă sau rece.

Suc de Kale

Ingrediente:

3 frunze de kale

1 castravete

sucul de la ½ lămâie

1 măr verde

câteva frunze de pătrunjel și mărar

Pași:

spală bine toate toate ingredientele

folosește un storcător pentru a prepara sucul

se consumă imediat după preparare.

Kale Slaw

Ingrediente:

o legătură de kale tăiate bucăți mici

1 morcov dat pe răzătoare

sucul de la ½ portocală

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

sucul de la ½ lămâie

½ ceapă tăiată bucăți mici

1 felie bacon prăjită și tăiată bucăți

1 lingură maioneză

1 lingură ulei de măsline

sare și piper după gust

Pași:

pune frunzele de kale tăiate într-un bol încăpător

adaugă morcovul, sucul de portocale, sucul de lămâie, și sarea

amestecă bine

adaugă ceapa, baconul, uleiul de măsline și piperul

adaugă maioneza și integreaz-o în compoziție

se păstrează la frigider (1-2 ore) până în momentul consumării.

Paste cu Kale

Ingrediente:

200g kale

4 căței de usturoi tocat mărunt

6 fileuri de anșoa

sucul de la 1 lămâie

300g paste

4 linguri smântână

3 linguri ulei de măsline

opțional: parmezan

Pași:

pune într-o tigaie uleiul de măsline, fileurile de anșoa și usturoiul, la foc mediu, 5 minute

scoate anșoa-ul și usturoiul și adaugă frunzele de kale și sucul de lămâie

acoperă cu un capac și lasă pentru 10 minute

separat, fierbe pastele conform instrucțiunilor

adaugă smântâna și fileul de anșoa peste varza kale

se servește după preparare.

Pizza cu Kale

Ingrediente:

200g kale

1 conopidă medie

200g făină de quinoa

5 linguri ulei de măsline

1 linguriță oregano

sare și piper

sparanghel

1-2 roșii

baby broccoli

parmezan ras

Pași:

preîncălzește cuptorul la 225 grade Celsius

amestecă la blender conopida și frunzele de kale până obții o pastă cremoasă

separat, amestecă făina de quinoa, uleiul de măsline, sarea, piperul, și pasta de kale-conopidă până obții un rezultat omogen (maia)

acoperă o tavă (rotundă sau nu) cu hârtie de copt

întinde amestecul anterior în tavă

lasă maiaua pentru 15 minute la cuptor

adaugă roșiile, sparanghelui, baby broccoli, și brânza

lasă la cuptor pentru încă 10 minute

se consumă caldă.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si