Ce este, de fapt, varza kale? Reţete inedite
Prea puțin cunoscută la noi, varza kale este un superaliment bogat în substanțe nutritive! Din acest motiv kale ar trebui să ocupe un loc fruntaș în alimentația noastră zilnică.
Este cunoscută și sub numele de varza țăranului, fiind cultivată de peste 2000 de ani. Are o rezistență foarte mare la îngheț, motiv pentru care s-a cultivat (și încă se cultivă) la scară largă, mai ales în Europa.
Kale ( Brassica Oleracea) este o legumă care face parte din familia Brassica
care fac parte și broccoli, muștarul, varză de bruxelles.
Frunzele cresc dintr-o tulpină centrală care se alungește pe măsură ce plantă crește. Acestea pot fi crețe sau plate, de culoare verde sau roșu, în funcție de tipul de kale.
Este originară din sudul și vestul Europei și îi place să crească într-un sol bogat în materie organică cu un pH acid. Varză Kale este considerată o legumă anuală deoarece face față gerului.
Plantă poate continuă să producă frunze pe tot parcursul iernii. De fapt, frunzele de kale capătă un gust mai dulceag după câteva înghețuri.
Kale este o legumă crocantă. Gustul și conținutul nutrițional diferă în funcție de soi (cea mai populară este varză kale creată)
Frunzele mai tinere și de vara sunt mai puțîn fibroase și amare. Prin urmare îți recomand să o cumperi în afară sezonului cald (de vara).
Este soiul cel mai des întâlnit. Are culoarea verde strălucitor, verde închis sau purpuriu.
Frunzele sunt mai starnse și se îndepărtează ușor de pe tulpină fibroasa. Este rezistență atât la temperaturi ridicate, cât și la temperaturi scăzute
Este un soi provenit din Toscana. Este mai fermă decât soiul creț și mai puțîn amară.
Are culoarea albastru spre verde închis. Frunzele sunt mai lungi și plane și își păstrează textura la gătit.
Datorită texturii solzoase, se mai numește și kale dinozaur. Acest tip de kale este ideal pentru a face chipsuri de kale.
Varza Kale proaspătă este fermă, tare, colorată într-un verde intens, fără semne de îngălbenire. Frunzele mai mici sunt mai fine şi au un gust dulceag.
Durata de depozitare este de 5 zile, în frigider. Cu cât este ţinută mai mult în frigider, cu atât devine mai înţepătoare la gust. Nu o spălaţi înainte de depozitare pentru că se deteriorează mai repede.
Dacă este depozitată la congelator, varza Kale are un gust dulceag pronunţat.
Este important ca varza Kale să fie scufundată în apă rece pentru a înlătura toate impurităţile. Tăiaţi frunzele şi tulpinile în bucăţi mici pentru o preparare rapidă. Pentru multiple beneficii asupra gustului, dar şi a sănătăţii, Kale se prepară cel mai bine la abur, însă poate fi un ingredient de bază pentru salate răcoritoare.
Citeste si: Salată Kale. Adevărul despre această legumă pe care puţină lume îl ştie!
Varza Kale are o suprafaţă ceroasă care o protejează de ploaie, dar şi de dressing-ul din salată. Încercaţi să asezonaţi varza Kale cu ulei de măsline înainte de a adăuga dressing-ul; astfel, sosul va pătrunde mult mai bine şi uniform în salată!”
apă – 84,04 g
energie – 49 kcal
proteine – 4,28 g
lipide – 0,93 g
fibre – 3,6 g
carbohidraţi – 8,75 g
glucide – 2,26 g
calciu – 150 mg
fier – 1,47 mg
magneziu – 47 mg
fosfor – 92 mg
potasiu – 491 mg
zinc – 0,56 mg
sodiu – 38 mg
vitamina a – 500 µg
vitamina c – 120 mg
vitamina b6 – 0,271 mg
acid folic – 141 µg
niacină (b3) – 1 mg
vitamina e – 1,54 mg
vitamina k – 704,8
Iată câteva rețete și modalități de preparare a acestui tip de varză:
Ingrediente:
200g varză kale
2 linguri ulei de măsline
sare după gust
opțional: chilli pudră sau brânză rasă
Pași:
spală bine frunzele de kale și tamponează-le cu hârtie de bucătărie pentru a absorbi excesul de apă
rupe frunzele în bucăți mici de mărimea unor cipsuri
așază cipsurile într-un bol în care ai pus uleiul de măsline, sarea, și pudra de chilli sau brânza
amestecă bine
pune cipsurile într-o tavă în care ai așezat anterior hârtie de copt
lasă cipsurile 15-20 minute la 150 grade Celsius – întâi pe o parte apoi pe cealaltă
cipsurile trebuie consumate în maxim 3 ore de la preparare, altfel se vor înmuia.
80 g kale
80 g semințe de pin
80 g parmezan
3 căței de usturoi
2 linguri de ulei de măsline
sucul de la o lămâie
Pași:
pune toate ingredientele într-un blender și amestecă până obții o consistență cremoasă
adaugă sare după gust
se poate păstra la frigider pentru o săptămână (cu un strat de ulei de măsline deasupra) sau la congelator pentru o lună.
Ingrediente:
10 frunze kale
2 ardei grași
1 ceapă
3 căței de usturoi
300g făină de năut
750ml apă
3 linguri ulei de măsline
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
1 linguriță oregano
sare după gust
Pași:
toacă ceapa și ardeiul și pune-le în tigaie cu uleiul de măsline și 3 linguri de apă, 10 minute
spală bine frunzele de kale, toacă-le mărunt, și adaugă-le în tigaie, și mai lasă încă 10 minute
închide focul și adaugă usturoiul pisat
preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius
separat, amestecă într-un bol făina de nout cu apă, sare, și oregano
adaugă legumele din tigaie
pune amestecul într-o tavă (cu hârtie de copt) sau într-o formă de silicon și dă-o la cuptor pentru 20-25 minute.
Ingrediente:
0,5kg cartofi
200g frunze de kale
1 morcov
1 păstârnac
100g cremă de brânză
sare și piper după gust
Pași:
spală și curăță legumele, întâi morcovul și păstârnacul și apoi cartofii
după ce devin moi, adaugă frunzele de kale
gătește-le pentru aproximativ 5 minute sau până când frunzele capătă o nuanță verde deschis
oprește focul
lasă 5-10 minute la răcit
amestecă crema de brânză și supa la blender
adaugă sare și piper după gust.
Ingrediente:
300g frunze de kale
200g ceapă
1 roșie
3 căței de usturoi
150 ml lapte
50g cașcaval
20g unt
3 foi de lasagna
15g făină
2-3 linguri ulei de măsline
sare și piper după gustopțional: parmezan
Pași:
spală bine varza kale
taie mărunt frunzele
curăță ceapa și usturoiul și taie-le mărunt
călește ceapa și usturoiul în 2-3 linguri de ulei de măsline până se moaie
adaugă jumătate din frunzele de kale și lasă-le pentru 10 minute la foc mediu
pune sare și piper după gust
preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius
separat, pune untul la topit într-o cratiță, la foc mediu
adaugă făina și amestecă bine
toarnă laptele și continuă să amesteci până se obține o compoziție omogenă
lasă pe foc până începe să se îngroașe – 10-15 minute
într-o tavă pune puțin sos pe fund
așază o foaie de lasagna
pune câteva frunze de kale, felii de roșii, și cașcaval ras
toarnă ⅓ din sos
repetă procedura iar la final decorează cu parmezan
lasă lasagna la cuptor pentru 30-40 minute sau până când se rumenește
se poate servi caldă sau rece.
3 frunze de kale
1 castravete
sucul de la ½ lămâie
1 măr verde
câteva frunze de pătrunjel și mărar
Pași:
spală bine toate toate ingredientele
folosește un storcător pentru a prepara sucul
se consumă imediat după preparare.
Ingrediente:
o legătură de kale tăiate bucăți mici
1 morcov dat pe răzătoare
sucul de la ½ portocală
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
sucul de la ½ lămâie
½ ceapă tăiată bucăți mici
1 felie bacon prăjită și tăiată bucăți
1 lingură maioneză
1 lingură ulei de măsline
sare și piper după gust
Pași:
pune frunzele de kale tăiate într-un bol încăpător
adaugă morcovul, sucul de portocale, sucul de lămâie, și sarea
amestecă bine
adaugă ceapa, baconul, uleiul de măsline și piperul
adaugă maioneza și integreaz-o în compoziție
se păstrează la frigider (1-2 ore) până în momentul consumării.
Paste cu Kale
Ingrediente:
200g kale
4 căței de usturoi tocat mărunt
6 fileuri de anșoa
sucul de la 1 lămâie
300g paste
4 linguri smântână
3 linguri ulei de măsline
opțional: parmezan
Pași:
pune într-o tigaie uleiul de măsline, fileurile de anșoa și usturoiul, la foc mediu, 5 minute
scoate anșoa-ul și usturoiul și adaugă frunzele de kale și sucul de lămâie
acoperă cu un capac și lasă pentru 10 minute
separat, fierbe pastele conform instrucțiunilor
adaugă smântâna și fileul de anșoa peste varza kale
se servește după preparare.
200g kale
1 conopidă medie
200g făină de quinoa
5 linguri ulei de măsline
1 linguriță oregano
sare și piper
sparanghel
1-2 roșii
baby broccoli
parmezan ras
Pași:
preîncălzește cuptorul la 225 grade Celsius
amestecă la blender conopida și frunzele de kale până obții o pastă cremoasă
separat, amestecă făina de quinoa, uleiul de măsline, sarea, piperul, și pasta de kale-conopidă până obții un rezultat omogen (maia)
acoperă o tavă (rotundă sau nu) cu hârtie de copt
întinde amestecul anterior în tavă
lasă maiaua pentru 15 minute la cuptor
adaugă roșiile, sparanghelui, baby broccoli, și brânza
lasă la cuptor pentru încă 10 minute
se consumă caldă.