Automatizarea generează însă și un nou fenomen. Tehnologiile de astăzi vor elimina meserii despre care nu am fi crezut niciodată că ar putea fi înlocuite cu mașini. Multe locuri de muncă vor dispărea. Desigur, nu este vorba decât despre acele locuri unde munca este una repetitivă și cu șanse mici de a greși. De exemplu, casierii de supermarket, asamblare în fabrici etc. Sunt însă în pericol și joburi de tip intelectual.

Nu ne-am fi gândit niciodată că traducătorii şi mulţi alţii ar putea fi înlocuiţi de algoritmi de inteligenţă artificială. 

Cele mai progresiste țări din lume sunt obsedate de „viitor”, educație și investiții în capitalul intelectual. Acum cea mai mare investiție a unui stat este proiectată către capitalul intelectual și într-o măsură mai mică spre producția de materii prime. România încă se agață de trecut, dar pentru a progresa este necesar să avem o viziune periferică asupra viitorului, observând cu atenție ceea ce fac alții. Ce fel de educație avem nevoie? Este o întrebare interesantă care cere un răspuns urgent. Noi cetățenii ne dorim o țară și o lume cu progrese tehnologice incredibile, dar nu dorim ca semenii noștri să își piardă locurile de muncă. 

Citeste si: Ligia Deca a preluat portofoliul de ministru al Educației. Ce gânduri le-a transmis urmăritorilor săi

Copiii de astăzi trebuie să dezvolte abilități pentru o societate eminamente tehnologică și să poată funcționa competitiv pe nouă piață a muncii din viitor.

După cum am mai spus, profesiile tradiționale vor suferi impacturi foarte importante și poate că unele dintre ele vor dispărea. Cu toate acestea, noi orizonturi de cunoaștere sunt vizibile, deoarece solicită noi dascăli și copii cu abilități și competențe pentru secolul XXI. Modul în care am văzut și am înțeles educația preșcolară și școlară nu poate fi același și trebuie să se adapteze urgent acestor noi condiții. 

În acest nou context, steam este poate ceea ce avem nevoie.

Acest termen vine de la Science-Technology-Engineering-Mathematic. O scurtă definiție poate fi următoarea: 

„Educația steam este o abordare interdisciplinară a învățării care înlătură barierele tradiționale ale celor patru discipline (Știință-Tehnologie-Inginerie-Matematică) și integrează toate domeniile curriculumului în activitățile sale și le conectează la lumea reală cu experiențe riguroase și relevante pentru copii.”  Vei găsi la Gradinitaequilibrum educatie STEAM. De la grădiniță până la clasa a 12-a, marea majoritate a instituțiilor se concentrează pe predarea științei și a matematicii, cu puțină atenție la tehnologia care reflectă produsele și sisteamele de care au nevoie majoritatea ființelor umane și mai puțin la inginerie care reflectă procesul de proiectare și inovare al fiecărui sisteam. În plus, aceste discipline sunt predate separat sau în același calup de materii. 

Citeste si: Calendar ortodox 24 octombrie 2022: Ce sărbătoare este azi?

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: O femeie care a cumpărat un dulap vechi de pe Facebook a rămas fără cuvinte când a văzut ce se afla în interiorul acestuia- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

La nivel mondial, termenul steam este utilizat pe scară largă. Țări precum Coreea de Sud, Australia, Franța, Marea Britanie, Germania, Singapore, Japonia, China și multe altele au îmbrățișat serios educația steam că o cale de urmat. În Statele Unite, educația steam a devenit una dintre cele mai importante reforme educaționale din istoria sa și s-au generat inițiative la fel de importante, care pun un accent mai mare pe educația interconectată între

disciplinele menționate mai sus. 

Conceptul steam începe să prindă contur în anii 1990, dar abia în 2010 a devenit importantă, punând accent pe politicile guvernamentale din Statele Unite ale Americii.  

Steam urmărește în mod eminamente să dezvolte următoarele abilități la copii: cercetare, gândire critică, rezolvarea problemelor, creativitate, comunicare, colaborare 

Dezvoltarea educației steam este suma multor elemente anterioare iar acronimul steam a fost format dintr-o puternică dezvoltare pe cele. Important este să nu cădem în aspecte cosmetice și să nu pierdem din vedere proprietățile și marile contribuții la învățare pe care le facem cu această transformare. Educația steam include deja toate domeniile curriculumului și fiecare dintre ele va fi un participant sau protagonist în măsura în care obiectivele pot fi atinse și cu suficientă rigoare necesară pentru a dezvoltă abilități și competențe. 

Citeste si: Vreme de primavara peste Romania

Educația este interdisciplinară prin natură. La prima vedere, educația în tehnologie și inginerie poate părea solid bazată pe știință și matematică, dar există conexiuni puternice cu artele și știința umană care nu trebuie trecute cu vederea. Acesta este motivul pentru care credem că toate domeniile curriculare ar trebui să participe. 

Pentru a încheia această prezentare a educației de tip steam este important să vorbim despre creativitate. Se crede că cel mai creativ moment pe care îl au copiii la grădiniță și elevii în școala lor este la ora de artă, unde se exprimă cu adevărat potențialul lor creativ. Este adevărat, da, dar pentru că profesorii în general evită experiențele de la clasă care sunt în afară controlului lor și din acest motiv o oră de arte deschide un moment de libertate în muncă preșcolarilor și, ulterior, a elevilor. 

Citeste si: Ce a pățit mama Geta? Getuța i-a trimis un pachet cu bunătăți mamei sale! "Dumnezeu să-ți dea sănătate și să te ferească de rău!"- kfetele.ro

Citeste si: Emilia Ghinescu: "Mă retrag în mine atunci cand mi-e dor". Artista își deschide inima în fața fanilor. Ce sentimente o încearcă- radioimpuls.ro

Citeste si: Câți bani pierde România din PNRR. Boloș explică de ce s-a blocat cererea 3 de plată: „CE a suspendat azi 400 de milioane de euro”- antena3.ro

Să plecăm de la faptul că creativitatea este capacitatea de a prezenta ceva nou, ceva ce nu fusese propus lumii înainte, creativitatea are nevoie de noutate, adică a participa la ora de arte nu este un art neapărat creativ. Este creativ în tot ceea ce face ființa umană, în toate domeniile cunoașterii. Creativitatea nu este exclusivă în artă, este în artă, dar și în alte activități ale efortului uman. 

Citeste si: Veste excelentă pentru români. Aleșii votează noi zile libere și sărbători legale

Ingineria în educația steam este modul în care creativitatea devine o realitate și de aceea luăm în considerare gândirea inginerească ca soluție de probleme ajută ființele umane să fie mai creative. 

Educația steam poate fi considerată una puternică deoarece nucleul puternic al științei, tehnologiei și matematicii trebuie dezvoltat la toți copiii, gândirea inginerească și artele sunt fundamentale, ca și în alte domenii, precum științele sociale, etica, educația fizică, științele umaniste etc. 

Citeste si: Botez la grădina zoo din Londra


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si