Hominizi Turkana. În anul 1995, exploratoarea Meave Leakey și echipa sa au făcut o descoperire foarte importantă la Lacul Turkana din Kenya. Au găsit fosile din ceea ce s-a dovedit a fi un exemplar de Australopithecus anamensis. Descoperirea indică faptul că data apariției bipedismului trebuia mutată înapoi cu cel puțin jumătate de milion de ani, mai precis cu aproximativ 4,2 milioane de ani în urmă.

Citeste si: Descoperire șocantă despre pacienții aflați în stare vegetativă

Hominizi Turkana, o aventură mai veche

Hominizi Turkana. Aceasta nu a fost prima descoperire paleoantropologică majoră de la lacul Turkana. În 1972, Bernard Ngenyeo, coleg cu Richard și Meave Leakey, a descoperit fosila unui Homo habilis, care avea o vechime de aproximativ 1,9 milioane de ani. În 1984, echipa Leakey a găsit un schelet fosilizat aproape complet, datat cu aproximativ 1,5 milioane de ani în urmă.

Hominizi Turkana. Acesta era un Homo erectus și este cunoscut sub numele de „băiatul Turkana” (Turkana Boy).

Vechiul lac Turkana este o zonă cunoscută sub numele de "leagănul vieții umane". Există dovezi ale hominizilor care au trăit aici cu 4,2 milioane de ani în urmă.

Au existat descoperiri semnificative de fosile făcute la lacul Turkana, lucru care a impus termenul de Hominizi Turkana.

Hominizi Turkana - Exploratoarea Meave Leakey și echipa sa au făcut o descoperire foarte importantă la Lacul Turkana din Kenya. [Sursa foto: Facebook / Turkana Lake]

Turkana Boy- cel mai bine prezervat schelet paleouman

Hominizi Turkana  „Turkana Boy”, de mai sus, este cel mai complet schelet uman timpuriu găsit vreodată. A fost descoperit pe malul vestic al lacului Turkana, în timp ce formațiunea stâncoasă Koobi Fora, alt loc plin de fosile bine păstrate, se află la est.

Citeste si: Lacurile dintr-o regiune a Argentinei și-au schimbat culoarea în roz fluorescent. Explicația, înfricoșătoare

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Băiatul Turkana, numit și Nariokotome Boy, este numele dat fosilului KNM-WT 15000, un schelet aproape complet al unui tânăr Homo ergaster (denumit alternativ Homo erectus african) care a trăit în urmă cu 1,5 până la 1,6 milioane de ani. Acest specimen de Hominizi Turkana  este cel mai complet schelet uman timpuriu găsit vreodată.

A fost descoperit în 1984 de Kamoya Kimeu pe malul râului Nariokotome lângă lacul Turkana din Kenya. Se estimează că vârsta individului la deces ar fi fost între 7 și 11 ani.

Turkana Boy. Acest specimen de Hominizi Turkana este cel mai complet schelet uman timpuriu găsit vreodată.[Sursa foto: National Geographic]

Hominizi Turkana, indicii noi despre Homo erectus

Homo erectus, spre deosebire de H. habilis și de toate speciile Australopithecus, are o reprezentare geografică și în afară de Africa. Unii oameni de știință au împărțit Homo erectus în trei specii separate, pe baza regiunii geografice în care au fost găsite exemplare: H.

ergaster (Africa), H. erectus (Asia) și H. heidelbergensis (Europa).

Hominizi Turkana Specimenele Homo heidelbergensis sunt, de asemenea, uneori clasificate ca H. sapiens arhaice.

Hominizi Turkana În general, Homo erectus (inclusiv) se caracterizează prin molari mari, o bărbie nepronunțată, creste grele ale frunții și un craniu lung și scăzut, în raport cu Homo sapiens modern.

Scheletul lui H. erectus era mai greu, sau „mai robust”, decât scheletul uman mediu modern. Proporțiile corpului variază foarte mult de la individ la individ. „Turkana Boy” era înalt și subțire, la fel ca oamenii moderni din aceeași zonă, în timp ce puținele oase ale membrelor găsite din „Omul Peking” indică o construcție mai scurtă și mai robustă.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Hominizi Turkana - Astăzi, Lacul Turkana se află în mijlocul unui mediu uscat și ostil din deșert. Dar acest lucru nu a fost întotdeauna cazul.[Sursa foto: Twitter]

Lacul Turkana, locul care a revoluționat înțelegerea noastră asupra evoluției umane 

Un lac din Kenya a produs fosile care au revoluționat înțelegerea noastră asupra evoluției umane. Astăzi, Lacul Turkana se află în mijlocul unui mediu uscat și ostil din deșert. Dar acest lucru nu a fost întotdeauna cazul.

Hominizi Turkana -  Acum aproximativ două milioane de ani, lacul era mult mai mare, iar zona înconjurătoare era mai verde. De atunci, schimbările rapide ale climei au cauzat periodic reducerea lacului și, ocazional, a dispărut cu totul.

În vremurile mai umede, a fost un loc ideal pentru primii oameni să trăiască și, atunci când au murit, a fost un loc perfect pentru ca oasele lor să se fosilizeze. Acest lucru se datorează faptului că Lacul Turkana se află într-o zonă vulcanică, unde activitatea tectonică poate muta scoarța Pământului și poate crea noi straturi. În aceste straturi se găsesc fosile din diferite perioade de timp.

„Toate acestea sunt circumstanțe grozave în care poți avea oase care se îngropă în nisip și care devin gresie”, spune Fred Spoor de la University College London din Marea Britanie despre Hominizi Turkana. Perioadele de precipitații abundente au erodat multe dintre aceste straturi, expunând fosilele mai clar.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si