Crăciunul, una dintre cele mai mari sărbători ale creştinătăţii, celebrează de peste 2.000 de ani naşterea lui Iisus şi este prilej de a petrece în familie, lângă bradul împodobit, cu bucate tradiţionale, colinde şi cadouri.

În ajunul Crăciunului, copiii merg cu colindul şi cu Steaua, pentru a vesti naşterea lui Iisus. O tradiție veche spune că dacă îi alungi pe colindători- cei care amintesc de îngerii care au vestit nașterea Domnului, vei fi lovit de ghinioane pentru tot restul anului. 

Toți creștinii trebuie să facă distincția clară între interdicțiile religioase pentru marile sărbători, interdicții pe care textele religioase și tradiția creștină le-au perpetuat de-a lungul secolelor, și obiceiurile și superstițiile regionale sau locale, care nu sunt acceptate de Biserica ortodoxă, dar sunt tolerate pentru că vin din fondul precreștin al poporului român.

Citeste si: VIDEO- Luminițele de Crăciun au creat un decor feeric în București

Ce este interzis să faci de Crăciun, fiind considerat păcat

Printre lucrurile pe care Biserica creștină le interzice în marea zi de sărbătoare a Crăciunului se află munca, lucrul pentru bani. Crăciunul este o zi de odihnă și de reculegere spirituală, la fel ca fiecare zi de duminică sau ca alte mari sărbători creștine. 

Fiind vorba de marea taină a Întrupării fiului lui Dumnezeu, cu atât mai mult de Crăciun credincioșii trebuie să își dedice timpul și mintea lucrurilor sfinte, care au legătură cu mântuirea omului.

Chiar și cei care sunt obligați de natura serviciului lor să fie la locul de muncă în această zi, nu trebuie să uite care este semnificația spirituală a zilei de Crăciun și să se gândească cu bucurie și recunoștință la nașterea Domnului.

Într-o astfel de zi specială, păcatele obișnuite sunt mai grave decât în zilele obișnuite. Nu ai voie să-i vorbești de rău pe alții, să le dorești altora răul, să cazi în depresie, să iei în derâdere lucrurile sfinte. 

    

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citeste si: Calendar ortodox decembrie 2020. Lista completă a sărbătorilor de iarnă

În dimineața de Crăciun este bine să te speli pe față cu apă rece de izvor în care se pune un bănuț de argint.  

În Ajunul Crăciunului, se evită "băutura diavolului"

O tradiție spune că în ajunul Crăciunului nu se bea rachiu, băutura diavolului, pentru că acesta își bate joc apoi de cel ce-l bea.

În Bucovina se spune că nu e bine să ai lucruri împrumutate în perioadă sărbătorilor de iarnă, așa că în preajmă Crăciunului se recuperează sau se restituie lucrurile împrumutate. În Moldova nu se da nimic din casă în ziua de Ajun, nu se aruncă nici măcar gunoiul.

În zona Banatului, focul din casă nu se stinge deloc în preajma Crăciunului pentru ca anul care vine să fie spornic și luminos. Și în Maramureș, focul din casă nu are voie să se stingă în noaptea de Crăciun, așa că se așează pe foc o buturugă mare, numită și “buturuga de Craciun”. 

De Crăciun nu se dă de împrumut 

În Maramureș, de Crăciun, pe lângă interdicțiile general întâlnite și în alte regiuni (nu se dă cu mătura, nu se spală rufe), nu se dă nimic cu împrumut  și mai există o superstiție specifică: se dă de mâncare pe săturate la animalele din gospodărie, în amintirea ieslei pline de animale care l-au încălzit pe pruncul sfânt.

În dimineața de Crăciun este bine să te speli pe față cu apă de izvor în care se pune un bănuț de argint.  

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

În ziua de Crăciun nu e bine să faci curățenie și nici să arunci gunoiul pentru că riști să îți arunci norocul, iar anul care vine urmează să fie unul foarte greu. 

În unele zone din Moldova, în seara de Ajun se pune sub faţă de masă o coasă, ca să fie toţi sănătoşi, iar sub picioare toporul; alţii stau pe topor, ca să fie sănătoşi şi tari peste an ca fierul. Sub masă pun cofa cu apă, să le meargă bine la vite.

Pe la sate mai există credinţa că în noaptea de Crăciun animalele ar vorbi. Sătenii se tem că nu cumva să le audă că acesta ar fi semn rău.

Dacă îi respingi pe colindători, vei avea ghinion tot anul

Colindele și cântecele religioase cântate pe la casele oamenilor reprezintă o tradiție străveche și se spune că, dacă îi alungi pe colindători sau nu le oferi ceva de mâncare sau bani vei fi lovit de ghinioane pentru tot restul anului.

În ziua de Crăciun nu e bine să faci curățenie și nici să arunci gunoiul pentru că riști să îți arunci norocul, iar anul care vine urmează să fie unul foarte greu. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si