De aceea este bine, ca inainte de a-i da copilului tau lapte de vaca sa il testezi pentru ca exista riscul ca el sa se confrunte cu aceasta problema. 

De cele mai multe ori, intoleranta la lactoza este temporara, insa poate fi si congenitala iar bebelusul tau sa nu poata manca lapte niciodata. Teste recente au demonstrat ca acest tip de intoleranta se poate transmite pe cale genetica, asa ca daca tu sau partenerul tau aveti aceasta problema, este bine sa ii faceti si puiului vostru niste teste.

De asemenea, bebelusii nascuti prematuri sunt expusi mai mult la intoleranta la lactoza, pentru ca enzimele din intestin care se ocupa cu digerarea lactozei nu se formeaza decat in al treilea trimestru de sarcina. 

Cum aflu daca am intoleranta la lactoza?

Pentru a vedea modul in care organismul reactioneza la lactoza, se administreaza mai multe lactate decat stomacul poate digera in mod obisnuit. Simptomele apar in aproximativ 30 de minute de la consum si dureaza pana la doua ore. Acesta se traduc prin stari de slabiciune, crampe stomacale, balonare, diaree si flatulenta. Daca apar aceste manifestari, este necesar sa se faca teste suplimentare sub supraveghere medicala. Este o problema medicala ce nu trebuie ignorata pentru ca poate avea repercursiuni pe parcursul vietii. Vezi info dosar aici. 

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Oricum, nu trebuie sa te ingrijorezi daca puiul tau are intoleranta la lactoza. Aceasta nu este o boala grava, iar vitaminele si nutrientii din lapte le poate inlocui cu alte alimente. De asemenea, medicul ii poate prescrie suplimente pe baza de lactaza, enzima care ajuta organismul sa digere lactoza. 

Uneori dupa o perioada intoleranta la lactoza dispare si este suficient sa reintroduci laptele sau produsele din lapte in alimentatie.

La inceput o vei face in cantitati mici, urmand ca in final sa poti consuma in mod constant. 

Cea mai mare problema care poate aparea atunci cand puiul tau nu consuma lapte, este limitarea aportul de calciu. Medicul pediatru sau cel de familie, in cazul adultilor, te poate sfatui cum poti suplini lipsa laptelului din alimentatie. Poti alege sa iti iei necesarul din alte alimente cum ar fi sardinele, somonul, broccoli, portocale, ton sau salata verde sau poti sa iei pastile. 

Pentru a evita aparitia simptomelor neplacute este necesar sa citesti cu atentie eticheta produselor pe care le cumperi. De obicei, producatorii mentioneaza faptul ca lactoza este prezenta. Trebuie sa fii atenta la toate produsele, pentru ca lactoza se poate gasi acolo unde nu te astepti, chiar si in mezeluri sub forma unor aditivi alimentari. 

Persoanele cu intoleranta la lactoza pot sa suporte totusi cantitati mici din acest zahar. De exemplu, pot manca unt care prin procesul de fabricatie nu mai contine foarte multa lactoza. De asemnea, suporta bine kefirul si iaurtul. Bebelusii care sufera de intoleranta la lactoza vor consuma formule de lapte special adaptate situatiei lor sau lapte vegetal atunci cand medicul pediatru considera ca este oportun.  


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si