”Praştia lui David” a intrat în dotarea armatei israeliene în 2017, iar în iulie 2018 a avut loc prima utilizare în lupta a sistemului. Potrivit armatei Israelului, sistemul „Praştia lui David“ este o soluţie eficientă de apărare împotriva rachetelor de artilerie cu rază mare de acţiune, a rachetelor balistice cu rază scurtă de acţiune, a rachetelor de croazieră şi ameninţărilor clasice ale apărării antiaeriene, precum şi a forţelor desfăşurate pe front.

Citeste si: Reacția Rusiei după deturnarea avionului de pasageri în Belarus pentru arestarea unui jurnalist ostil regimului Lukașenko

Sistemul balistic include un centru de gestionare, o serie de interceptori, un radar multi-misiune pentru detectare şi monitorizare, precum şi sisteme de control al armelor.

Arhitectura sistemului „Praştia lui David“ este modulară şi este destinată să se integreze cu alte sisteme de apărare, oferind astfel o anvelopă de protecţie cuprinzătoare şi completă. Sistemul de interceptoare include patru unităţi de tragere a rachetelor, cu 12 interceptoare Stunner în fiecare unitate.

Citeste si: Bilanț de coșmar după 10 zile de conflict israeliano-palestinian. "Dacă există un iad pe pământ, e viața copiilor din Gaza azi"

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet- wowbiz.ro

Noutatea sistemului balistic israelian

Bateria şi radarul interceptor din scutul "Praștia lui David" nu sunt dislocate în apropierea zonei sau oraşului pentru a fi protejate, deoarece sistemul este dotat cu o anvelopă de protecţie care acoperă întreaga ţară.

"Nu trebuie să ne desfăşurăm în apropierea unei zone pentru a o proteja", spun oficialii din armata Israelului. 

Citeste si: VIDEO- Armisitițiu între Statul Israel și organizația palestiniană Hamas

„Iron Dome în acțiune"

Ambasada Israelului la București a postat săptămâna trecută pe Facebook un filmuleț care arată cum funcționează scutul antirachetă Iron Dome.

„Iron Dome în acțiune, interceptând din zecile de rachete lansate în seara aceasta din Gaza către centrul Israelului. Hamas este responsabil pentru această periculoasă escaladare care amenință siguranța a milioane de copii, femei și bărbați din Israel”, a scris Ambasada statului israelian la București.

Iron Dome este un sistem de apărare antiaeriană dezvoltat de firmele israeliene Rafael Advanced Defense Systems și Israel Aerospace Industries, cu sprijinul financiar și suportul tehnic al Statelor Unite.

Pus în funcțiune în 2011, rolul lui este de a opri rachetele cu rază scurtă de acțiune și proiectilele trase din Gaza.

Pentru amenințările cu rază medie și lungă de acțiune, inclusiv avioane, drone, rachete, Israelul are alte două sisteme separate, botezate „Praștia lui David” și „Săgeata”, scrie The Washington Post.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si