Ce este RAR Auto-Pass, documentul care va deveni obligatoriu din 2024 pentru toți românii care își scot la vânzare malinile rulate?

Certificatul RAR Auto-Pass   devine obligatoriu din 2024, transmit oficialii de la Registrul Auto Român. 

Legea prevede ca la înstrăinarea unui vehicul rutier înmatriculat, înregistrat sau introdus pe piață în România, persoana care înstrăinează vehiculul rutier să remită dobânditorului un certificat „RAR Auto-Pass” valabil, pentru vehiculul rutier supus înstrăinării.

Ce este RAR Auto-Pass

Directorul general al Registrului Auto Român, Mihai Alecu, a explicat că noul program RAR Auto-Pass  va oferi o garanţie asupra stării tehnice şi a kilometrajului, dar şi despre alte deficienţe constatate la cumpărarea oricărui autovehicul înmatriculat în România.

"Avem în implementare un program, RAR Auto-Pass, care va fi disponibil de anul viitor. La cumpărarea oricărui autovehicul înmatriculat în România venim cu o garanţie asupra stării tehnice şi a kilometrajului, dar şi despre alte deficienţe constatate de specialiştii RAR", a declarat Mihai Alecu.

Directorul general al Registrului Auto Român, Mihai Alecu,

Directorul general al Registrului Auto Român, Mihai Alecu, la deschiderea Salonului auto

[Sursa foto: Facebook / RAR]

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

RAR Auto-Pass este un document ce va fi eliberat la vânzarea maşinii pentru a fi prezentat cumpărătorului.

Actul RAR Auto-Pass va fi necesar de anul viitor şi va conţine informaţii esenţiale despre indicaţia odometrului, dar şi despre istoricul de accidente care au afectat sistemele de siguranţă ale autovehiculului.

RAR Auto-Pass 2024. Amenzi uriașe pentru cei care nu respectă legislația 

Certificatul „RAR Auto-Pass“ va fi valabil 60 de zile de la data eliberării de către Registrul Auto Român.

Toți cei care încearcă să modifice kilometrajul de pe odometrele vehiculelor rutiere vor fi sancționați cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei.

RAR Auto-Pass 2024. Amenzi uriașe pentru cei care nu respectă legislația 

RAR Auto-Pass 2024. Amenzi uriașe pentru cei care nu respectă legislația 

[Sursa foto: Facebook / RAR]

Ce noutăți aduce RAR Auto-Pass  în privința verificării kilometrajului real

Potrivit Legii nr. 142/2023, RAR va înființa și gestiona registrul electronic al istoricului vehiculelor rutiere înmatriculate sau înregistrate în România.

Stațiile de inspecție tehnică periodică autorizate, precum și atelierele pentru inspecția tahografelor și/sau a limitatoarelor de viteză autorizate vor fi obligate să transmită către RAR, cu ocazia fiecărei inspecții efectuate, informații referitoare la numărul de identificare al autovehiculului și valoarea citită a indicației odometrului autovehiculului supus inspecției.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Registrul electroni va fi constituit din informațiile obținute:

 

  • de către RAR cu ocazia prestațiilor efectuate de RAR care implică identificarea vehiculului rutier ori cu ocazia efectuării inspecției tehnice periodice în cadrul reprezentanțelor RAR sau al stațiilor de inspecție tehnică periodică autorizate conform legislației în vigoare,
  • din informațiile transmise RAR de către atelierele pentru inspecția tahografelor și/sau a limitatoarelor de viteză autorizate conform legislației în vigoare,
  • din informațiile transmise RAR de către operatorii economici autorizați conform legislației în vigoare care desfășoară activități de reparații, de întreținere, de reglări funcționale, de modificări constructive și de reconstrucție a vehiculelor rutiere, denumiți în continuare operatori economici autorizați,
  • din informațiile transmise RAR de către producătorii vehiculelor rutiere, reprezentanții autorizați ai acestora, importatorii sau distribuitorii de vehicule rutiere noi.

Ce noutăți absolute aduce RAR Auto-Pass în privința verificării kilometrajului real

RAR Auto-Pass 2024

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si