Un convertor valutar este o aplicație software sau un site web care încorporează o astfel de aplicație software și care asigură conversia rapidă și ușoară a unor valute în moneda locală sau în alte valute, pe baza cursurilor de schimb actuale sau din trecut. Astfel de convertoare de valută pot fi găsite gratuit pe Internet și pot converti, rapid, valoarea unei monede la alta. Spre exemplu, dolari în euro sau euro în lire sterline și invers.

Convertorul valutar este deosebit de util pentru călătorii care doresc să-și dea seama cât de mult vor cheltui din propria monedă de origine atunci când vizitează o nouă țară străină. De exemplu, un călător care pleacă din București sau Timișoara pentru o serie de călătorii de afaceri ar putea avea nevoie să schimbe lei în lire sterline, euro, franci elvețieni, coroane daneze sau chiar dolari SUA ori yeni. Un convertor de valută online este ușor accesibil și foarte util pentru că le arătă celor care călătoresc în diferite țări cursul de schimb la care se vor face tranzacțiile.

Citeste si: Curs valutar, azi 16 decembrie 2020. Noua valoare a banilor

Mai mult, convertoarele valutare ajută companiile internaționale de import și export să-și determine profiturile de vânzare și cumpărare ale diferitelor produse.

Conversia valutară este utilă și pentru comercianții valutari, oferindu-le posibilitatea de a urmări modificările în evaluările cursului de schimb în timp real, chiar și atunci când nu se află la biroul de tranzacționare. Unele dintre cele mai utilizate convertoare de monede online sunt oferite de XE.com, Oanda.com, Yahoo! Finance și multe altele.

Convertor universal de valută

Un convertor universal de valută este „universal” nu numai în sensul că vă veți putea converti moneda din țara de origine ci și orice altă valută străină în oricare altă monedă.

Convertibilitatea valutară este esențială într-o economie globală și critică pentru comerțul și finanțele internaționale. O monedă neconvertibilă creează mari obstacole în calea comerțului, a investițiilor străine și a turismului.

Cum funcționează un convertor valutar?

Modul de funcționare este unul foarte simplu. De obicei, o astfel de aplicație are câteva căsuțe care trebuie completate. Într-o primă căsuță se tastează suma pe care vrem să o transformăm într-o altă valută, iar în căsuța alăturată există un selector de valută de unde selectăm valuta în care deținem suma. Într-o a treia căsuță vom găsi un alt selector de valute în care dorim să schimbăm suma pe care o deținem. Utilizarea sa este cât se poate de simplă și vă vom arăta, în acest sens, un exemplu. Avem 200 de euro și vrem să aflăm câți lei valorează. Introducem în prima căsuță suma de 200, în a doua căsuță selectăm valuta (euro) în care avem suma, iar în a treia căsuță selectăm valuta în care vrem să primim banii (lei). După aceste operațiuni, apăsăm pe butonul aplică/schimbă/transformă/convertește și ne va apărea suma aferentă schimbului: 974,7 lei. Convertorul valutar a folosit cursul de schimb al pieței valutare interbancare (comunicat, de altfel, și de BNR, în fiecare zi) 4,8735 lei pentru un euro, curs colectat de aplicația software, în timp real de pe Internet. 

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

Citeste si: Cum se calculează, de fapt, gradul de îndatorare

Convertoarele valutare și transferurile de bani

Utilizarea convertorului valutar vă poate ajuta și în situația în care doriți să transferați bani dintr-o țară în alta. Aceste comisioane de conversie valutară se manifestă prin cursul de schimb oferit de bancă sau de operatorul de transfer de bani (de ex. Moneygram), curs care este mai puțin favorabil decât cursul de schimb pe care îl afișează piața interbancară. Această diferență de curs valutar corespunde unui profit pentru acești operatori și o povară pentru consumatori, adesea, ascunsă vederii celor care nu sunt instruiți să o recunoască. Convertoarele valutare vă ajută să descoperiți aceste costuri ascunse.

Să presupunem că trimiteți 200 de euro (EUR) din Franța către familia dvs. din România care va primi lei (RON). Mai întâi, trebuie să găsiți cursul de schimb aplicat de furnizorul de servicii de trimitere a banilor la alegere (Western Union): veți observa că acesta este de 4,725 lei (RON) pentru 1 euro (EUR). În al doilea rând, trebuie să găsiți rata de schimb a pieței interbancare pentru monedele EUR/RON: o puteți afla utilizând un convertor valutar online în timp real, precum Oanda.com sau XE.com sau de pe website-ul BNR. Spre exemplu, în data de 30 noiembrie 2020, cursul de schimb era de 4,8735 RON pentru un 1 euro (EUR).

Acum putem calcula taxele de conversie valutară aplicate de acest furnizor de servicii de trimitere a banilor: cursul de schimb interbancar- 4,8735/ cursul de schimb aplicat de furnizorul de servicii: 4,725= taxa de conversie valutară – 3,1253%.

Prin urmare, observăm că taxa de conversie valutară aplicată de furnizorul de servicii de trimitere a banilor se ridică la 3,1253%. Dacă vom calcula aceste taxe ca procent din suma pe care dorim să o trimitem în România, din Franța, aflăm că plătim 200* 3,1253%= 6,25 € taxe de conversie valutară în plus față de taxele de transfer de 9,90 €.

Citeste si: Guvernul Spaniei analizează o posibilă scurtare a programului de lucru

Citeste si: VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte din atracțiile turistice din România- radioimpuls.ro

Citeste si: „Orașul Mântuirii” sau „mini-Grecia” de la malul Mării Negre. Așezarea antică ascunde un tezaur chiar lângă țărm- antena3.ro

Pe scurt: suma trimisă- 200 €; taxe de expediere sau transfer Western Union- 9,9 €; taxe de schimb Western Union sau conversie valutară- 6,43 €; taxe totale: 16,33 €.

Suma în lei românești pe care o va primi beneficiarul este de 945 RON, iar taxele totale plătite ajung la 8,075%.

Prin urmare, convertoarele valutare vă pot ajuta să comparați costul transmiterii banilor între diverse servicii de transfer de bani, sprijinindu-vă în alegerea acelui serviciu de transfer de bani care se dovedește mai avantajos.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si