Se pare că aceste insecte au invadat Capitala în această vară, din cauza unor valuri repetate de căldură sahariană. 

Iată mai multe informații despre cum trebuie să te protejezi de această insectă!

Ce este și cum arată tigrul platanului?

Astfel, tigrul platanului este o specie de insectă de dimensiuni mici (2-4 mm), originară din America de Nord, din familia ploșnițelor, care atacă frunzele platanului și ale frasinului, iar în mediile urbane, înțepătura sa se îndreaptă împotriva omului.

Chiar dacă tigrul platanului nu este o insectă periculoasă pentru om, poate fi o prezență extrem de neplăcută, mai ales în grup. Însă, dacă știi că ești predispus la alergii, este recomandată o vizită la medic.

Totodată, un studiu publicat de JAMA Dematology a prezentat un caz în care urme de sânge uman au fost găsite în sistemul digestiv al unei insecte tigrul platanului. Deși înțepătura în sine poate să nu fie periculoasă, insecta poate fi purtătoarea unor viruși sau bacterii dăunătoare omului. Însă dacă reușești să-l vezi, il vei recunoaște după petele negre care-i conferă o textură de “animal print”.

Ce este tigrul platanului și cum recunoști muscătura acestei insecte
Ce este tigrul platanului și cum recunoști muscătura acestei insecte

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Citeste si: Ţânţari purtători ai virusului West Nile, depistaţi în Bucureşti

Cum recunoști muscătura tigrului de platan?

Dacă reușești să vezi tigrul platanului, il vei recunoaște după petele negre care-i conferă o textură de “animal print”.

Tigrul platanului apare, de obicei în medii cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius, cu vegetație bogată, unde este predispus să se înmulțească. Îl

poți întâlni, mai ai ales în grădinile de vară, pe terase amenajate cu plante sau în parcuri, unde orășenii își petrec mult timp liber în serile de vară, tigrul platanului poate să “atace” în mod surpinzător, fără zgomot, căzând din copaci și rămânând ascuns în haine.

Pentru a-ți da seama dacă tigrul platanului te-a înțepat vei observa pe piele mici pete roșii, însoție de senzații de mâncărime și durere, care sunt resimțite mult mai intes de către copii. Deși înțepătura se simte la fel de intens ca în cazul altor insecte de sezon, leziunile nu sunt la fel de mari precum cele lăsate de țânțari sau păianjeni.

Citeste si: Cum să scapi de tânțarii care iți invadează casa? Metode simple şi naturale

Cum să te protejezi de această insectă?

Deoarece este o insectă de dimeniuni mici, între 4 și 6 mm, și transparentă, tigrul platanului poate să rămână pentru mult timp pe hainele tale sau în păr. Iar ca să pervi acest lucru neplăcut, este indicat ca pe timpul verii, când te întorci acasă să-ți scuturi hainele și să te asiguri că nu intri cu ele în casă.

O altă metodă de protecție este să porți haine care să-ți acopere zonele ușor accesibile pentru înțepături, precum brațe, picioare, umeri sau gât. Tigrul platanului este greu de reperat, cel mai probabil vei fi conștient de prezența lui doar după ce te-a mușcat.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Protejarea de contactul cu insectele se face prin purtarea de haine de culoare deschisă, deoarece aceasta „sperie” insectele.

Citeste si: Cum să scapi de țânțarii care îți invadează casa

Totodată, este bie să folosiți plase speciale poziționate peste pat, produse cu efect repelent, evitați parfumurile, cremele de corp parfumate și orice sursă de miros care le poate atrage.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si